Wouwplant

Door: A. Lemmens.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Reseda Luteola.
Engelse naam: Weld
Duitse naam: Farber-Reseda.
Franse naam: Reseda jaunatre.

wouwplant 1
Reseda is een afleiding uit het Latijn, resedo, wat gevormd uit betekent en sedare wat staat voor kalmeren of helen. Luteola betekent kleine gele plant.

Beschrijving:
De vouw plant is een plant uit de familie reseda. Hoogte 50 tot 100cm. Tweejarige plant die winterknoppen heeft of de winter overleeft iets onder de grond. Bloeitijd is tussen juni en september. De wortels zijn penvormig en kunnen een diepte bereiken tot 50cm. Halverwege de hoofdstengel groeit een klein aantal rechtopstaande zijstengels. De bladeren zijn langwerpig met een golvende rand en hebben een smalle voet. De bloemen zijn tweeslachtig, een bloem heeft zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtorganen. De kort gesteelde licht groengele bloemen groeien in lange trossen. Elke bloem heeft 4 kroonblaadjes en 4 kelkblaadjes. De vrucht is een doosvrucht die rechtop staat met een grootte van 3 tot 4 mm, bolvormig en zeskantig is. In elke doos bevinden zich de zaden.

wouwplant 2

Biotoop:
De plant groeit op zonnige plekken, die droog zijn, matig voedselarme grond, kalkhoudende grond die onbewerkt is. De plant is te vinden in bermen, akkers, zee duinen, afgravingen, verlaten steengroeven, stadswallen, enz.

Wetenswaardigheden:
Sinds de ijstijd groeit de plant in Europa. Het is een verfplant voor stoffen en aanverwanten. De grootste concentratie verfstof komt voor in de toppen of spruiten van de plant en in de zaden.

Werkzame stoffen:
Vouw bevat de natuurlijke kleurstoffen Luteoline en Apigenine. Luteoline zit in selderie, peterselie en tijm.

Medicinale werking:
Bevordert de afvoer van lichaamsvocht. Een aftreksel van de bloemen is worm dodend. Ontstekingsremmende werking. Luteoline is een antioxidant, verwijdert gifstoffen uit het lichaam, en radicaalvanger. Bevordert de stofwisseling van koolhydraten. Heeft positieve invloed op het immuunsysteem. Gaat het ouder worden tegen. Helpt bij lever- en nierfalen. Helpt bij storing van het natrium kaliumbalans. Zalf dit uit de plant wordt gemaakt verhelpt huidaandoeningen.

Vrije radicaalvanger:
Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen in het lichaam die schade kunnen aanrichten aan de gezonde weefsels. Deze vrije radicalen beschermen het lichaam tegen aanvallen van bacteriën, virussen en stoffen die in het lichaam niet thuis horen. Er zijn ook antioxidanten aanwezig in het lichaam die om de onstabiele moleculen onschadelijk te maken voordat ze schade aanrichten aan de lichaamscellen. Bepaalde vitaminen, zoals A, C en E weken als antioxidanten. Radicaalvangers vangen de vrijde radicalen.

Hoe te gebruiken bij vogels:
De zaden van de wouw plant worden door de meeste zaadetende vogels graag opgenomen. Preventief en helend gebruik geeft de volgende voordelen: Bij vervette vogels bevordert het zaad de afvoer van overtollig vocht. Wat een positief effect heeft op het gewicht van de vogel. Een aftreksel van de bloemen verhelpt de wormvorming bij een vogel die besmet is met wormen. Ontstekingen, bijvoorbeeld aan de poten, worden genezen. Het verwijdert gifstoffen uit de darmen en bloedbaan. Vervette vogels worden ontvet door een beter koolhydraten stofwisseling. Vogels worden beter beschermd tegen allerlei conditionele problemen, immuunsysteem. Heeft een positieve invloed op verouderingsproces. Beschermt de vogel tegen slechte werking van de lever en nieren. Zorgt voor een goede balans van natrium en kalium, wat ten goede komt aan de conditie van de vogel. Bij huidproblemen, bijvoorbeeld in de rui, zoals droge huid, schilferige huid, is de zalf die gemaakt is uit deze plant een goede oplossing.