Willen de Mooij

Beginners perikelen van een sijzenkweker
Door: Willen de Mooij.
2017.

Mijn naam is Willem de Mooij, ik ben woonachtig in Rijnsburg Zuid Holland. Vanaf mijn jeugd heb ik al vogels, eerst bij mijn ouders thuis en later toen ik trouwde en een eigen huis met tuin kocht heb ik een volière gebouwd en een aantal broedkooien in mijn schuurtje ( 3m x 2 m). De broedkooien had ik in een hangconstructie tegen de achtermuur aan gebouwd. Het is een éénsteensmuur dus veel vocht en schimmel. Twee jaar geleden jaar heb ik een aantal Gehu broedkooien gekocht en heb daar ledlichtblokjes in gemaakt. Omdat de ledlichtblokjes nogal fel schitterde, heb ik later strips ( 30 cm ) ingebouwd, deze geven zachter licht.

In de loop der jaren hebben heel wat soorten mijn volière bevolkt. Van tropen tot wildzang en insecteneters. De laatste jaren waren dit voornamelijk tropen. Vorig jaar heb ik bij een kweker in Gelderland twee koppels Magellaansijzen gekocht. Het zijn prachtige forse vogels met een mooie koptekening. Ik wilde ook nog een koppel Geelbuiksijzen kopen, maar deze waren nergens te koop. Ik was inmiddels ook lid geworden van de WAS. Ik heb toch het idee dat veel kwekers hun vogels toch via andere kanalen verkopen. In ieder geval, ik kon nergens aan een koppel Geelbuiken komen. De koppels Magellaansijzen werden gehuisvest in de broedkooien. ( 1 m x 40×40 ) Vanaf februari ben ik langzaam het aantal lichturen op gaan hogen tot 15 uur licht.

Als voeding krijgen ze sijzenzaad en 2 x per week eivoer van witte molen in de rust periode. Om ze in broedconditie te krijgen geef ik vanaf maart elke dag een beetje eivoer en wat gekiemd zaad.( negerzaad) ook af en toe een paar pinkys in het eivoer. Half april begonnen de mannen te zingen en jagen en vochten beide koppels als leeuwen. Bij het ene koppel zat de man achter de pop en bij het andere koppel de pop achter de man. Om geen slachtoffers te krijgen heb ik de mannen door middel van een tussenschuif in de broedkooi gescheiden. Na een week werd het wat rustiger en heb ik de stellen weer bij elkaar gelaten. Ze zaten elkaar nog wel na, maar het was niet zo heftig meer. Dus dan maar de nestschaaltjes in de kooien gehangen en wat nestmateriaal gegeven.

Na een week begonnen beide poppen een nest te maken en na een aantal dagen lagen de eerste eieren in het nest. Ik heb ze niet geraapt, de beide poppen hadden 4 eieren gelegd. Na een dag of tien was ik toch nieuwsgierig en heb met een lampje de eieren geschouwd. Bij het eerste koppel waren alle eieren onbevrucht en bij het tweede koppel waren 2 eitjes bevrucht. Bij het eerste koppel heb ik de onbevruchte eieren weggehaald, het was rustig in de broedkooi, maar na een paar dagen joeg de man de pop zo erg, dat ik haar apart moest zetten, ze zat gehavend in een hoekje op de grond. Ik heb de pop in een ander kooi op adem laten komen en hou het broedseizoen voor dit jaar maar voor gezien met dit koppel. Bij het tweede koppel lagen de jongen na 1 dag dood in de lade, ik weet niet wie de dader is. Na twee weken had de pop van het tweede koppel weer 3 eitjes gelegd, waarvan er twee bevrucht waren. Nadat de twee jongen uit gekomen waren, had ik het idee dat de pop niet van het nest durfde af te komen, omdat ze nagejaagd zou worden. Na twee dagen lag een jong dood in de lade en sperde het andere jong niet meer en lag half dood in het nestje, dus ook deze tweede ronde was mislukt. Door de teleurstellingen heb ik de stellen gescheiden en hou ik het voor dit jaar maar voor gezien. Graag zou ik van ervaren kwekers willen horen wat ik verkeerd doe. Voor de goede orde wil ik melden dat ik niet weet hoe oud de vogels exact zijn ( 2016 ) en dat ik tijdens het broeden geen eivoer geef.

Ik wacht de reactie met belangstelling tegemoet. Willem de Mooij Tel. 071-4026723

———————————————————————-

Geef de vogels eerst maar wat rust dan kunnen ze gaan ruien. Het zou goed kunnen zijn dat de stellen die je gemaakt hebt niet bij elkaar passen. Ik zou als ik jou was de stellen eens verwisselen. De man van stel 1 bij de pop zetten van stel 2 enz. Het zo sterk najagen van de poppen door mannen is niet goed. Meestal geeft dat al aan dat de stellen elkaar niet liggen. Ik zou ook stoppen met het geven van pinky’s. Daar worden de mannen te broedrijp van en willen maar steeds achter de pop aan om ze te bevruchten. De kans is groot dat de man de jongen uit het nest heeft gegooid, wat ook komt door dat de man te broedrijp is. Je zou ook kunnen overwegen om de mannen apart te zetten vanaf het moment dat de pop eieren heeft gelegd. Plaats de man dan wel zo in het broedhok dat de pop de man kan zien. Bijvoorbeeld in een TT kooi die je zo plaatst dat de pop hem kan zien. De pop brengt de jongen alleen groot. Het kan natuurlijk ook door de broedkooi met een gaasscherm in tweeën te delen. Alleen dat gaat niet met GEHU kooien.

Aswin Lemmens