Klaver

Door: A. Lemmens.

Naamgeving:
Wetenschappelijk naam Trifolium.
Engelse naam Clover.
Duitse naam Klee.
Franse naam Fraise.

Omschrijving:
Klaver behoort tot het geslacht van de vlinderbloemplanten. De meer dan driehonderd soorten komen voor in gematigde en subtropische gebieden. De wetenschappelijke naam Trifolium in het Latijn betekent tri drie en folium betekent blad. De bladeren bestaan uit drie delen. Elke steeltje van de plant heeft een blad dat weer bestaat uit drie delen. Ze zijn eivormig aan de top spits toelopend en licht getand. De bladeren zijn blauwachtig groen. De stengels kruipen en vormen wortels op de onderste knoop. De bloemen zijn klein en vormen een tros, ze kunnen rood, wit paars of geel zijn van kleur. De plant bloeit van juni tot en met september. De bloemstelen zijn vrij lang. De bloemhoofdjes hebben een afmeting van 1 tot 2 cm. Aan het eind van de bloeitijd worden de bloemen bruin. De vrucht, een peul, die natuurlijk ook klein is, bevat een of twee zaadjes die graag gegeten worden door vogels. Het is een overblijvende plant. De plant heeft een hoogte van 5 tot 25 cm.

klaver 1

De soorten:
In Nederland en België komen de volgende planten voor:
– Aardbeiklaver Trifolium fragiferum
– Akkerklaver Trifolium aureum
– Basterdklaver Trifolium hybridum
– Draadklaver Trifolium micrathum
– Gestreepte klaver Trifolium striatum
– Bochtige klaver Trifolium medium
– Hazenpootje Trifolium arvense
– Inkarnaatklaver Trifolium incarnatum
– Kleine klaver Trifolium dubium
– Liggende klaver Trifolium campestre
– Onderaardse klaver Trifolium subterraneum
– Perzische Klaver Trifolium resupinatum

Rode klaver Trifolium pratense

Witte klaver Trifolium scabrum
– Vogelpoot klaver Trifolium ornithopodioides
– Witte klaver Trifolium repens

Bestanddelen klaver:
Klaver bevat veel eiwit, fosfor en calcium.

Eiwit:
Zie artikel eiwitten bij verzorging, medische aspecten.

Fosfor: geeft het skalet van de vogel zijn stevigheid en is het mineraal dat betrokken is bij de energievoorziening van het lichaam. Verder maakt het deel uit van het DNA. Bij de stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwit speelt dit mineraal ook een belangrijke rol.

Calcium: dit mineraal wordt ook wel kalk genoemd. Ook deze stof heeft een rol bij de opbouw en onderhoud van het skalet. Calcium is ook nodig om spieren goed te laten werken. Daarnaast zorgt het voor een goede geleiding van prikkels in het zenuwstelsel, is betrokken bij de bloedstolling, celgroei, hormoonstofwisseling en heeft een belangrijke rol in de energievoorziening van de lichaamscellen. Witte klaver heeft de werkzamestoffen: looistoffen, suiker, slijmstoffen en organische zuren. De werking hierdoor is samentrekkend, ontstekingsremmend en desinfecterend. Rode klaver heeft de werkzamestoffen looistoffen, fenolglycoiden, organische zuren en organische kleurstoffen. De werking hierdoor is samentrekkend, slijmoplossend, krampstillend en helend. Door de organische kleurstoffen komt het ten goede aan de kleur van de bevedering van de vogels.

Waarschuwing:
In de wilde planten wordt glycoiden gevormd. Deze stof laat blauwzuur in het lichaam ontstaan dat giftig is. In de gecultiveerde vorm van de klaver komt deze stof niet meer voor. Het is er uit gekweekt. Pas dus op met de wilde soorten.

Voor de vogels:
De zaden, zowel halfrijp als rijp, van de klaver zijn een goede aanvulling op het zadenmenu van onze vogels. Van de bloemen kan thee getrokken worden, dus een goede aanvulling in het thee mengsel dat we aan onze vogels kunnen geven. De witte klaverbloemen hebben een zoete geur, waardoor de bloemen goed te gebruiken zijn in het kruidenmengsel dat we in onze vogelverblijven hebben staan om insecten en parasieten te verdrijven (zie ook artikel kruiden tegen luis bij verzorging op onze website).