Wilde marjolein

Door: A. Lemmens

2017.

Wilde marjolein of Oregano is een kruid dat we kunnen gebruiken bij de voeding van onze vogels. Het verse kruid zal niet zo makkelijk door de vogels worden opgenomen doordat het nogal een intense geur en smaak heeft. In de handel zijn een aantal producten te koop die we wel kunnen gebruiken om een betere opname bij de vogels te bereiken. Het is dan makkelijker te doseren zodat dat het kruid niet te overheersend is in de voeding. Deze producten zijn: Wilde marjolein/oregano olie, gedroogde Wilde marjolein/oregano en Wilde marjolein/oregano poeder. Alle drie producten zijn te mengen in het eivoer. De gedroogde Wilde marjolein/oregano kunnen we ook gebruiken in de kruidenemmer om de lucht in de hokken fris te houden en insecten te weren. Verder in dit artikel kom ik hier nog op terug.

Naamgeving:
Wilde marjolein is beter bekend als Oregano.
Wetenschappelijke naam: Origanum vulgare.
Duitse naam: Origanum.
Engelse naam: Origanum.
Franse naam: Origan.
De naam Oregano komt uit het Grieks en betekent “bergvreugd”.

Beschrijving:
De plant is een meerjarige, winterharde kruidenplant en kan een hoogte bereiken van 30 tot 60 cm. De plant groeit in gematigde streken. De bladeren zijn ovaalvormig die in een punt uitlopen en tandeloos. De kleur is donkergroen. De stengels zijn behaard, rechtopstaand, vierkant, vertakt en roodachtig van kleur. De smaak van de bladeren is peperachtig. De bloeitijd ligt tussen juli en september. De bloemen zijn wit of roze van kleur en tweeslachtig. De bloemen vormen een scherm. De kelkbladeren zijn dondergroen met paarse randen. Als de plant in bloei staat wordt deze veel bezocht door bijen. De zaden (nootjes) zijn vierdelige splitvruchten en zijn 1 mm lang. In het wild komt de plant nog in Zuid-Limburg voor. Het is in Nederland en België een beschermde plant.
Wilde marjolein is in de handel te verkrijgen in de vorm van olie, gedroogd, poeder en thee.

Kruidenemmers in de hokken:
Met kruiden kunnen we ongedierte buiten ons hok houden. Een van deze kruiden is tijm. Als het ongedierte er eenmaal is moeten we chemische bestrijdingsmiddelen hiertegen inzetten; dan helpen ook geen kruiden meer. Twee emmers met kruiden in je hokken plaatsen om insecten te weren. Een bijkomstig voordeel van deze emmers met kruiden is dat je hok een gezondere lucht heeft en lekker ruikt.
Een keer per dag woel je deze kruiden om, zodat de geur ervan verspreid wordt in het hok. De geuren houden het ongedierte, niet alleen luis, vedermijt en bloedluis, maar ook muggen, vliegen enz. uit het hok. Een slechte onfrisse lucht is voor ons niet goed en zeker ook niet voor onze vogels. Een nare bijkomstigheid is dat het omwoelen van de gedroogde kruiden nogal stuift. Dit hoeft geen nare gevolgen te hebben als we een ionenfilter gebruiken, want dit apparaat zorgt ervoor dat stof neerdaalt en niet blijft rond dwarrelen. We moeten er verder voor zorgen dat de vogels niet van de kruiden kunnen eten. Er zitten kruiden bij die voor de vogels schadelijk zijn. Voor welke kruiden dit opgaat en hoe te handelen met de kruiden, zie daarvoor het artikel “Kruiden tegen insecten” op onze website onder Amerikaanse sijzen info, insecten bestrijden, kruiden.

Een andere mogelijkheid om dit kruid te gebruiken bij onze vogels is, een aantal druppels wilde marjoleinolie in het luchtbevochtigingsapparaat te doen. Op deze wijze wordt de olie met het water verdampt. Een goede manier om de luchtwegen schoon te houden van parasieten en slijm. Op deze wijze wordt er ook een aangename geur verspreid in het vogelverblijf.

Thee van dit kruid, die getrokken wordt van jonge blaadjes, als drinkwater reinigt het bloed, is goed voor de spijsvertering enz.

Het poeder van dit kruid kunnen we het beste mengen door het eivoer.

Medische aspecten:

Analyse voedingsstoffen:

Werkzame stoffen:
Stoffen die de schimmelwerend, parasieten werend en ontsmettend werken zijn;
– Thymol, werkt als een antioxidant
– Carvacrol

Stoffen die de ontsmettende werking hebben en schimmelwerend zijn in Wilde marjolein;

Positieve werking op spijsvertering;
– Looistoffen
– Bitterstoffen

Met andere woorden een kruid dat we onze vogels zeker niet moeten onthouden gezien alle gezondheidsaspecten.