Walstro.

Door: A. Lemmens.

2022.

Geel Walstro is een van de vele kruiden waar we ons voordeel mee kunnen doen bij de voeding van onze vogels. We kunnen veel kruiden bij onze vogels gebruiken niet alleen omwille van de gezondheid van de vogels maar ook bijvoorbeeld omwille van de gezondheid van de vogelliefhebber zelf. Denk maar eens aan de kruiden die we kunnen gebruiken om de luchtkwaliteit in de vogelhokken te verbeteren. Wij zelf verblijven dagelijks meerdere uren in de hokken.

Naamgeving:
Wetenschappelijk naam: Galium verum.
Engelse naam: Lady’s bedstraw of Hybrid Bedstraw.
Duitse naam: Echte Labkraut of Weissgelbes Bastard Labkraut.
Franse Naam: Gaillet jaune of Gaillet de Poméranie.

Galium is afgeleid van Latijnse woord Gale en bekent storm. Verum betekent Echt. Wal in de Nederlandse naam betekent Wieg. Dit kruid werd in wiegen van baby’s gelegd als matrasvulling.

Beschrijving:

Er bestaan drie soorten de Geel Walstro, Geelwit walstro en Duinwalstro. Het is een overblijvende plant. De winterknoppen bevinden zich vlak onder de grond. De bloeitijd ligt tussen juni tot en met november. De hoogte van de plant ligt tussen de 15 tot en met 120 cm. De wortels is een wortelstok met ondergrondse uitlopers. De stengels van de Geel Walstro staan aan de plant liggend tot rechtopstaande ronde stengels zijn kort behaard en hebben vier zwakke ribben. De stengels van de Geelwit Walstro zijn rondachtig tot vierkantig en zijn kort behaard. De bladeren van de Geel Walstro zijn glanzend donkergroen en zijn lijnvormig en groeien in kransen en bestaan uit zes tot twaalf bladeren. Ze hebben omrolde randen tot aan de middennerf. Aan de top hebben ze een stekelpunt. De onderkant is witviltig behaard. Ze zijn ongeveer 1mm breed en hebben maar één nerf. De Geelwit Walstro bladeren zijn meestal behaard en lijnvormig. De randen zijn naar beneden om gerold. De bloemen van de Geel Walstro zijn tweeslachtig. De geurende heldergele bloemen vormen samen een lange smalle rijkbloemige eivormige pluim. De bloemen zijn 2 tot 4 mm groot. Het vruchtbeginsel is twee hokkig. Van de Geelwit Walstro zijn de bloemen lichtgeel tot geelwit van kleur. De bloeiwijze is minder behaard. Van de Geel Walstro zijn de vruchten splitvruchten. De kleur is zwart en de ze zijn 1,5 mm grote dopvruchten en tweezaadlobbig. Van de Geelwit Walstro zijn de vruchten zelden goed ontwikkeld.

Medische aspecten:
– Rustgevend.
– Bloedzuiverd.
– Vocht afdrijvend.
– Bevordert de nierfunctie.
– Bevordert de urine productie.
– Bevordert de lever functie.
– Antiseptisch.
– Helpt jicht te verdrijven.

Werkzame stoffen:
– Glycosiden.
– Etherische olie.
– Kiezelzuur.
– Enzymen.

Voor vogels:

In de handel is thee te verkrijgen. Deze thee is in koude vorm één maal per week te verstreken aan de vogels. De bloemen geuren en is daardoor goed te gebruiken in het kruidenmengsel dat we in de vogel hokken gebruiken om de lucht aangenaam te houden in de hokken.