Vogelwikke

Door: A. Lemmens.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Vicia cracca.
Engelse naam: Tufted Veth.
Franse naam: Vesce cracca.
Duitse naam: Vogel-Wicke.

Beschrijving:
De plant kan een hoogte bereiken van 30 tot 200 cm. Het is een overblijvende plant. Bloeitijd is van mei tot september. Het wortelstelsel gaat diep de grond in en heeft ondergrondse uitlopers. De stengels gaan recht omhoog. Via de ranken winden zich ergens omheen om te kunnen klimmen naar het licht. Ze zijn vrijwel kaal en dicht behaard. De bladeren zijn geveerd en hebben 12 tot 20 deelblaadjes die een breedte hebben van 2 tot 6 mm met een langte van 0,5 tot 3 cm. De rank is vertakt. De bloemen zijn langgesteeld met 10 tot 30 bloemen die een tros vormen. De bloemen zijn altijd naar één kant gekeerd. De bloemen zijn 0,8 tot 1,2 cm groot. Van buiten zijn ze paars van kleur en van binnen blauw. Ze kunnen ook lichtblauw en wit zijn als ze ouder zijn. De vrucht bestaat uit peulen met een grote van 1 tot 2,5 cm. Bruin van kleur en glad van oppervlak. In de peulen bevinden zich 2 tot zes de zaadjes. Vogelwikke is een plant uit de vlinderbloemenfamilie.

Soorten van de vogelwikke:
Vogelwikke.
Voederwikke.
Stijve wikke.
Heggewikke.
Zandwikke.

Biotoop:
De staanplaats is zonnig tot halfschaduw. De bodem moet vrij nat zijn, voedselrijk en kalkarm. Op veengrond vinden we de plant niet. De plaatsen waar de plant staat zijn, Bosranden, grazige ruigten, struikgewas, heggen, rietland, rolsteenstranden, grasland, bermen, waterkanten, plantsoenen, dijken, spoorbermen, duinvalleien en op de bovenrand van zandige kwelders die zeer zelden bereikt worden door zeewater.

Verspreiding:
Van oorsprong komt de plant van de gematigde en koelere gebieden van Europa en Azië. Heden ten dage komt de vogelwikke in alle werelddelen voor.

Werkzamestoffen:
Van de stoffen die deze plant bevatten is weinig tot niets bekend zover ik weet. Als er iemand is die de werkzamestoffen wel kent, laat het mij dan even weten.

Medische aspecten:
Het enigste dat ik ben tegen gekomen in de literatuur over de medische aspecten van vogelwikke is dat het een wondhelende werk heeft in combinatie met wijn. Het mengsel van vogelwikke en wijn moet op de wond aangebracht worden.

Bijzonderheden van vogelwikke:
De plant is gevoelig voor aanraking. Het is een plant die zich om andere planten of voorwerpen heen kan wikkelen. Het is een echte cultuurvolger, al sinds de Jonge Steentijd. Het is een voederplant voor vee. Insecten knagen aan de onderkant van de bloem om bij de nectar te komen. Vogelwikke is als voeding voor vogels niet zo heel erg bekend bij vogelliefhebbers. Uit de naam (VOGELwikke) is duidelijk af te leiden dat in de natuur het zaad door veel vogels gegeten wordt. Vogelwikke, zowel het blad als zeker de zaden worden graag gegeten door vogels. De zaden zijn relatief moeilijk te vinden doordat de plant vaak tussen andere planten groeit, de bloemen zijn hierdoor nog wel te herkennen maar het zaad vinden van een uitgebloeide plant is moeilijk. Als men de kans krijgt het aan de vogels te geven, zeker doen. Het is een nuttige afwisseling in het voedingspatroon.