Bloemen die de kleur van de bevedering van vogels bevorderen

Door A. Lemmens

Van een aantal vogels met een specifieke voedingspatroon, zoals bijvoorbeeld de kolibrie of verscheidene kromsnavels, kennen we het gebruik maken van bloemen in hun voedingsscala. Kolibries nemen de nectar van de bloemen en de kromsnavels eten de bloembladeren. Van zaadetende vogels is het eten van bloemen een veel minder bekend gegeven. Toch komt dat ook voor. In het verleden heb ik in een natuurfilm over het Himalaya gebergte gezien dat een Pallas rosé vink, een vogel met nogal wat rood in zijn bevedering, zat te eten van bloemen van de rododendron. Vogels weten instinctief nu eenmaal waar ze hun voedingsmiddelen vandaan moeten halen. Ook Amerikaanse sijzen maken hier gebruik van. Duitse kwekers van Europese vogels hebben hier heel wat ervaring mee. Volgens hen bevorderen deze bloemen de kleur en de kwaliteit van de bevedering.

Afrikaantje
Deze plant heeft bloemen die caroteen houdend zijn die door de vogels gegeten worden, na gewenning, De bloemen moeten dan wel fris zijn. Voor de verdere toepassing van de plant bij onze vogels, zie het artikel van mij “Afrikaantjeszaad”. In de handel (reformwinkels of natuurwinkels) is ook poeder van de bloemen te verkrijgen wat we door het eivoer kunnen mengen.

Madeliefje
Wetenschappelijke naam Bellis perennis.
Engelse – Daisy
Duitse – Tausendschönchen of Gänseblümchen of Massliebchen
Franse – la Pâquerette of la Marguerite.
De naam madeliefje staat voor mooi en altijd durend.

Beschrijving
De bloeitijd ligt tussen mei tot aan de eerste vorst. De straalbloem is wit tot roze. Het hartje van de bloem is geel. De bloem sluit zich als de zon onder gaat en opent zich bij zonsopkomst. De bloemen hebben een doorsnee van ongeveer 2,5 cm. De hoogte van de plant is 10 tot 15 cm. De bladeren zijn spatelvormig en staan in rozetten. De rand van de bladeren is gekarteld. De standplaats is volop in de zon. Het madeliefje komt voor in Europa, Amerika en Australië in niet tropische gebieden. Tot 2500 meter hoogte komt ze voor. Ze komt in hoofdzaak voor in graslanden, weiden, wegbermen en veldwegen.

Werkzame stoffen
Saponinen
Etherische olie
Bitterstoffen
Looistoffen
Slijmstoffen
Suikers
Appelzuur
Wijnsteenzuur
Azijnzuur
Oxaalzuur
Anthoxantinen
Flavonen
Vitamine C (30 milligram per 100 gram, vergelijkbaar met citroen)

Medische aspecten
Met mate verstrekken aan de vogels, kan ook negatieve werking hebben bij te veel
Samentrekkend
Slijm afdrijvend
Heelt wonden
Werkt positief bij longklachten
Werkt positief bij huidklachten
Bevordert de doorbloeding
Bevordert de leverfunctie

Hoe te gebruiken bij vogels
De bloemen vers verstrekken is een optie. De meeste vogels kennen dit voedingsmiddel niet. Het heeft een gewenningsperiode nodig voor dat ze het opnemen. Ook de zaden van het madeliefje worden na een gewenningsperiode opgenomen. Een andere optie is een madeliefjestinctuur verstrekken via de thee. De tinctuur is verkrijgbaar in de betere reformwinkels of natuurwinkels.

Zonnehoed
Wetenschappelijke naam: Echinacea ( toevoeging van purpurea voor rood of paradoxa voor geel).
Engelse naam: Purple coneflower.
Franse naam: Echinacea.
Duitse naam: Rudbeckie.
Echinacea is Latijn en betekent Egel. Het bloemhart lijkt op een Egel.

Omschrijving
Het is een vaste plant uit de composietenfamilie. De plant wordt 90 cm groot en heeft een dikke penwortel. In het voorjaar groeien uit de penwortel alleenstaande dikke ruwe stengels. Het onderste deel van de stengels in hol. De bladeren zijn langwerpig, donkergroen van kleur, ruw behaard en bedekt met een soort van wratjes. Het blad is schaars verdeeld over de stengels. De bloembladeren zijn sterk gewelfd en omringd door smalle ruwbladige schutbladeren. De randen zijn gaaf. De plant vindt zijn oorsprong in Noord-Amerika. In Europa kennen we de plant alleen als sierplant.

Werkzame stoffen
Alkaloïden en Alkylamiden.Zonnehoed

Naamgeving
Wetenschappelijke naam: Echinacea ( toevoeging van purpurea voor rood of paradoxa voor geel).
Engelse – Purple coneflower.
Franse – Echinacea.
Duitse – Rudbeckie.
Echinacea is Latijn en betekent Egel. Het bloemhart lijkt op een Egel

Omschrijving
Het is een vaste plant uit de composietenfamilie. De plant wordt 90 cm groot en heeft een dikke penwortel. In het voorjaar groeien uit de penwortel alleenstaande dikke ruwe stengels. Het onderste deel van de stengels in hol. De bladeren zijn langwerpig, donkergroen van kleur, ruw behaard en bedekt met een soort van wratjes. Het blad is schaars verdeeld over de stengels. De bloembladeren zijn sterk gewelfd en omringd door smalle ruwbladige schutbladeren. De randen zijn gaaf. De plant vindt zijn oorsprong in Noord-Amerika. In Europa kennen we de plant alleen als sierplant.

Werkzame stoffen
Alkaloïden
Alkylamiden
Polysacchariden
Fenolzuur.
Onverzadigde Polyacetyleenderivaten
Sesquiterpeenlactoonesters
Carotenoïde
Hars
Vetzuren
Fytosterolen
Koffiezuur derivaten.
Diverse etherische oliën
Flavonoïden: kaemferol, rutine, guercetine en luteoline
Terpenen
Harsen
Vitamine C
Betacaroteen
Mineralen: silicium, ijzer, aluminium

Medische werking
Alle plantendelen worden gebruikt om medische klachten te voorkomen of te genezen. Zowel de wortel, bladeren en bloemen. Het is een van de meest onderzochte planten op medisch gebied. De Noord-Amerikaanse indianen gebruikte vierhonderd jaar geleden de plant al als geneesmiddel. In de handel, reformzaken of natuurwinkels, zijn te koop, zaden, tinctuur, mondspray, crème en kruid. Sap van de plant is zelf te maken. Het sap is om uitwendig te gebruiken. Het sap is te gebruiken bij huidaandoeningen, te denken aan de poten van de vogel.

Waar is de plant voor te gebruiken
Bij wonden
Insectenbeten
Bij bacteriële-, virale- schimmelinfecties
Stimulering van het immuunsysteem
Verminderde weerstand
Luchtwegen aandoeningen
Huidaandoeningen
Heeft een positieve werking op de bloedlichaampjes
Urineweginfectie
Heeft een positieve werking op de nieren

Aardpeer
Wetenschappelijke naam: Helianthus tuberosus
Engelse – Jerusalem artichoke.
Franse – Topinambour.
Duitse – Topinambur.
Aardpeer behoord bij het geslacht van de zonnebloemen. De wetenschappelijke naam Helianthus is afgeleid uit het Grieks, helios betekent zon. De toevoeging anthos betekent bloem. Tuberosus betekent met knollen, wat slaat op de knolvormige verdikking aan de wortel.

Beschrijving
De plant kan een hoogte bereiken van 1,2 tot 2,4 meter. Het is een overblijver met winterknoppen onder de grond. De bloeitijd ligt tussen september en november. De witte onregelmatige gevormde knollen zijn eetbaar. De plantenstengels zijn rechtopstaande, ruw behaard en bovenaan vertakt. De bladeren staan tegen over elkaar aan de stengel. De vorm is eivormig met grove vertanding. De onderste bladeren zijn ongeveer even groot als de bovenste. De bloemen hebben zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen ( Polygaam). Daarnaast komen er ook bloemen voor die alleen vrouwelijke of mannelijke geslachtsorganen hebben. De gele bloemen zijn 4 tot 8 cm groot. Ze staan alleen of met enkele bij elkaar. De bloemschijf is geelgroen van kleur. De omhullende bloembladeren zijn lancetvormig en donkergroen van kleur. De vruchten zijn eenzadige dopvruchten die ook wel nootjes worden genoemd. In ons klimaat worden er geen nootjes gevormd. De bodemgesteldheid die de plant vraagt is, een zonnige plek op vochtige voedingsrijke grond. De aardpeer is te vinden open plaatsen, braakliggende grond, ruigten en waterkanten.

Werkzame stoffen
Aardpeer heeft geen nitraten
Koolhydraat inuline, (natuurlijke suiker)
Eiwit
Fructanen
Biotine (vitamine B8)
Calcium
IJzer.
Natrium.
Silicium.
Vitamine A, B en C

Medische werking
Onderhoudt de goede darmflora
Heeft een goed effect op jicht
Helpt verstoppingen op te lossen
Bevordert de stofwisseling
Verlaagt de PH-waarde in de darmen
Vogels die vervet zijn, raken hun vervetting kwijt
Vocht afdrijvend

De belangrijkste stoffen zitten in de knol van de plant Zowel de nootjes, als ze al verkrijgbaar zijn, als de bloemen hebben invloed op de kleur van de bevedering van de vogels. Kleuren worden intenser. Vogels die de bloemen niet kennen, zullen een tijd nodig hebben om er aan te wennen voor ze het opnemen. De nootjes kun je fijn malen en door het eivoer mengen

Paardenbloem
Deze plant heeft bloemen die caroteen houdend zijn die door de vogels gegeten worden, na gewenning, De bloemen moeten dan wel fris zijn. Voor de verdere toepassing van de plant bij onze vogels, zie het artikel van mij “Paardenbloem”. In de handel (reformwinkels of natuurwinkels) is ook paardenbloem bloemen thee te verkrijgen wat we door het eivoer kunnen mengen.

Dit zijn een vijftal bloemen die we bij het optimaliseren van de kleur van bevedering van onze vogels kunnen gebruiken. Waarschijnlijk zullen er nog meer bloemen zijn die we kunnen gebruiken voor de bevedering van de vogels. Als iemand ervaring heeft met andere bloemen bij zijn vogels, zou ik dat graag willen vernemen. Mijn E-mailadres: arassari01@gmail.com