Oorzaak bijensterfte kan ook gevolgen hebben voor onze vogels.
Door: A. Lemmens.
Dat er veel bijenvolkeren de laatste jaren sterven zullen we allemaal wel een keer van gehoord hebben. Voor onze vogels kan dat ook gevolgen hebben. Heden ten dage worden zaden bij de teelt van onder andere maïs en zonnebloemen behandeld met pesticiden om insecten invloed op de planten te voorkomen. De geteelde planten uit deze zaden bevatten ook deze pesticiden. In veel eivoeding zit ook een bepaald percentage maïsmeel. Als dit maïsmeel geteeld is uit zaden die met deze pesticiden is behandeld komt het via de voeding terecht in het stofwisselingssysteem van de vogel. Welke gevolgen dit heeft is moeilijk te voorspelen. Als het geen directe gevolgen heeft, sterven, zal het zeker slechte gevolgen hebben op langere termijn. Denk hier bij aan conditieverlies met allerlei consequenties van dien. Invloed op het voortplantingsproces is ook te verwachten zeker op langere termijn. Voor zonnebloempitten, die veel kwekers aan hun vogels geven, is het relaas het zelfde.
Het zal moeilijk zijn om te achterhalen of het maïsmeel en de zonnebloempitten die wij aan de vogels geven niet behandeld zijn met deze pesticide. Navraag bij de zaadhandel bij het kopen is onze enige optie, maar of zij dat weten is ook nog maar de vraag.
Waarom worden de zaden behandeld met pesticide imidacloprid. Eigenlijk met de zelfde redenen als dat men pesticiden spuit op de planten, het verkomen van invloed door insecten op de planten. Door de zaden zo te behandelen is het effect er van effectiever. De afweerstof is op deze wijze al in de genen van de plant. Maar ook nadien in de stofwisselingssystemen van de dieren die van de plant voedingstechnisch afhankelijk zijn. Zoals de bij en de vogels. Wie weet welke invloed het heeft op de mens.
Het TV programma Zembla van de VARA heeft alles eens op een rij gezet. Wereldwijd is aangetoond dat pesticiden sterfte bij bijen veroorzaakt. Door deze onderzoeken, onder andere door de Franse wetenschapper prof. Jean – Marc Bonmatin van de universiteit Orléans, heeft de Franse regering imidacloprid verboden voor de telt van maïs en zonnebloemen. In Nederland is het middel niet verboden. Volgens de Universiteit van Wageningen hoeven we ons geen zorgen te maken. Op de vraag door Zembla of er door de Universiteit Wageningen onderzoek is gedaan naar de Franse bevindingen krijgen ze als antwoord NEE. Volgens de Universiteit Wageningen ligt de sterfte bij de bijen aan de parasiet varroamijt, maar onderzoek is er niet gedaan.
Imidacloprid is een insecticide dat veel gebruikt wordt. Het is in de jaren tachtig ontwikkeld in Japan voor Bayer. Het is een systemisch insecticide wat betekent dat het werkt bij insecten door contact of door inwendige opname. Het voortkomt bladvraat van planten door insecten. Het werkt tegen bladluis en witte vlieg. Het wordt gespoten en zaaigoed wordt er mee beschermd. Dit middel wordt ook gebruikt om katten en honden te vrijwaren van vlooien.
Er zit op sommige plekken in Nederland 10.000 keer zoveel imidacloprid in het oppervlaktewater als de norm toelaat. Het middel breekt erg langzaam af in water. Dit blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat voor 2005 en 2006. De metingen zijn gedaan in het westen van het land, waar glastuinbouw, bollenteelt en boomteelt sterk zijn vertegenwoordigd. Volgens Stichting Natuur en Milieu zijn de gemeten hoeveelheden imidacloprid zo hoog dat een verbod op gebruik onvermijdelijk is.