Tuinkers

Door A. Lemmens

Tuinkers (Lepidium sativuum) is een groente die ontstaat door het kiemen van zaden. Voor onze vogels is het een goede afwisseling in het voedingsschema. Een vitamine- en mineraalrijk groen voer.

Naamgeving
Wetenschappelijke naam: Lepidium sativuum
Franse – Cresson alénois of Passerage cultivée
Duitse – Gartenkresse
Engelse – Garden cresse

Omschrijving
Tuinkers is een plant uit de familie van de kruisbloemen. De plant wordt 40 tot 60 cm hoog. Het is een rechtopstaande vertakte plant. Met aan de kale steel de bladeren. De bloemen zijn wit of lichtroze De plant vormt kleine zaden met een lengte van 2 tot 3 mm en breed 1 tot 1,5 mm. De kleur is roodbruin. De vorm van de zaden is ovaal puntig en driehoekig. De zaden heten Cressenzaad. We kennen een fijne en grove soort. Van oorsprong komt de plant uit Noord – Afrika. De smaak is pittig tot scherp. Bewaar de plant in de koelkast niet langer dan drie dagen. De groene steeltjes zijn rijk aan vitaminen en mineralen zoals ijzer en calcium.

Werkzamestoffen
Mosterdolie is de stof die de kruidachtige smaak veroorzaakt in de tuinkers. Mosterdolie bevat vettige plantaardige olie en etherische olie.

Analyse
Analyse per 100 gram
Voedingsvezel 3,3 gr
Eiwit totaal 2 gr
Plantaardig eiwit 2 gr
Vitamine B1 0,01mg
Vitamine B2 01gr
Vitamine B6 017 mg
Folaat (B11) 110 µg
Vitamine C 50 mg
Vitamine E 3,6 mg
Nicotinezuur 1 mg
Water 0,3 gr
Natrium 0,08 gr
Zout 0,2 gr

Mineralen
Kalium 500 mg
Magnesium 44 mg
Calcium 250 mg
Fosfor 80 mg
IJzer 2,5 mg
Jodium 1 µg
Koper 0,09 mg
Zink 0,46 mg

Medische aspecten

Zaden
De zaden zijn bitter, bevorderen de vetering van voedsel, hebben een zuiverende werking, bevordert lactatie, bloedsomloop bevorderend, bevatten suikers, geslachtsdrift bevorderend, hebben ooghelende werking, bevorderen water afscheiding nieren, hebben een nuttige werking bij huidaandoeningen, nuttige werking bij diarree en zware diarree met bloed in de ontlasting, spijsvertering bevorderend, nuttig bij vergiftiging met fluor, nuttig bij luchtwegaandoeningen, heeft een functie bij orgaanontwikkeling. Van de zaden worden nuttige eetbare oliën gewonnen. De zaden worden niet gevoerd aan de vogels.

Wortel
De wortel van de plant is bitter en scherp van smaak. De wortel wordt niet gevoerd aan de vogels.

Bladeren
De bladeren zijn stimulerend met betrekking tot vele lichaamsfuncties. Bevordert de waterafscheiding door de nieren, antibacterieel en heeft een nuttige werking bij het herstellen van huidaandoeningen.

Samenvattend
Tuinkers is een vitamine- en mineraalrijk voedingsproduct voor onze vogels. Tevens een belangrijk scala aan medische aspecten die er toe doen. Reden genoeg om onze vogels dit voedingsproduct niet te ontzien. Ook bij dit groenvoer geldt “geven met mate”. Te veel en te vaak geven kan darmverstoring veroorzaken. Laat het samen met de andere groenvoeders een goede afwisseling zijn.