Toon van der Hijden.

Door: Toon van der Hijden.

Foto’s: Toon van der Hijden.

2019.

Inleiding:

Omdat ik van thuis uit tussen de vogels ben opgegroeid heb ik zelf deze hobby ook maar doorgezet. Beginnende met de kanaries en de zebravinken heb ik later meer voor de Cini’s gekozen en weer later voor de Amerikaanse sijzen. Einde jaren 80 heb ik de eerste Amerikaanse sijzen gekocht maar wel de Magellaansijs, hier heb ik in die tijd wel jongen mee gekweekt. Deze tijd werd ook de Zwartesijs massaal ingevoerd en wie deze kocht wist zeker dat hij zijn geld kwijt was. Peter Franssen van de BEC zij tegen mij je moet de mooiste vogels laten zitten en de minderen vogels nemen dat zijn jonge vogels. Helaas bij mij bleef er geen leven.In 2008 kon ik een eigenkweek man ruilen tegen enkele Cini’s maar deze zou ik gebruiken voor bastaarden. In dat jaar in een vlucht van 1 bij 2 meter gezet met een Groenling en een Putter en warempel 17 bastaarden van deze man. Weer enkele jaren later wilde ik deze vogels zelf wel eens fokken en heb in België twee koppels aan geschaft voor de kweek. Van een koppel heb ik drie jongen op stok gekregen maar het andere koppel maakte geen aanstalten. Met deze vogels heb ik een stam op gebouwd zodat ik in 2017 met vijf koppels kan gaan kweken.

Kweek:

De zwarte sijzen zitten in broeikooien van 1 meter lang 45 cm hoog en 60 cm diep. Tevens kan ik de man opsluiten zodat deze de pop altijd kan zien en aan elkaar kunnen wennen. Deze kooien staan binnen op de zolder van de garage. Na de Bondsshow zet ik mijn vogels in de broedkooien om te koppelen, deze vogels zitten al op zolder of komen van een tentoonstelling of van buiten. Op deze zolder komt het licht nooit onder de 12 uur per dag dit omdat ik na het werk moet voeren. Rond half januari gaat het licht naar 13 uur en dan voortaan 15 minuten per week tot de 15 uur. De temperatuur is op deze zolder bijna gelijk met buiten omdat er niet gestookt wordt en de dakraam altijd openstaat. In de eerste week van maart hang ik de nestelkastje in de broedkooien en binnen twee weken hadden 4 koppels al een of meerdere eieren gelegd. Totaal waren er de eerste ronde 8 eieren bevrucht die ik allemaal op stok gekregen heb. De tweede ronde waren er 9 eieren bevrucht en zijn er 8 groot gebracht. Koppel 5 heeft geen aanstalten gemaakt om te broeden en een koppel heeft 3 keer gelegd en ook helemaal niets bevrucht. Alle mannen konden niet bij de pop komen totdat ik de jongen geringd had maar daarna zie ik de mannen niet echt voer aan de jonge vogels geven, ik weet niet of dit komt omdat ik de rest aan het voeren ben en er wel wat bedrijvigheid is. De vogels ring ik met 2,7 mm en maak altijd de ring zwart met een watervaste stift. Het mooiste van de Zwartesijs is dat de jongen 3 weken in het nest zitten en een compleet verenkleed hebben als ze uitvliegen.

Voeding:

Het eivoer wat ik geef is van Easyyem voor wildzang. 12 delen eivoer, 5 delen negerzaad, 1 gekookt ei, 1 deel met Pele Morbide als kiemzaad, 2 delen erwten, 1 deel pinky’s en Buffelowormen en 4 delen water. Dit moet 5 minuten staan en het is klaar. Voor het hard voer geef ik heel het jaar het zelfde en dat is van de Firma Vaasen 2 zakken nummer 200 sijs x putter, 1x wildzang nummer 212 en 1x kanarie nummer 10. Dit meng ik door elkaar en dit krijgen al mijn vogels. Het water wat ik aan de vogels geef is heel het jaar aangezuurd met Goldfeed wateraanzuring. Als er eieren bevrucht zijn geef ik de pop +/- week Flagellamix in het drinkwater tot ik de vogels geringd heb. Flagellamix is een middel tegen zweetziekte ( natte nesten van ontlasting ) en bestrijdt zwarte stip. Na de kweek als de jonge vogels in de vluchten zitten ga ik nog regelmatig in het veld wat graszaden plukken en later in het jaar teunisbloem, dit is meer dat de vogels iets te doen hebben en minder vechten of verenplukken. Tevens geef ik in deze periode wel badwater en in de broeikooien eigenlijk maar zelden. Een Zwartsijs is niet een vogel die echt graag in het badwater zit is mijn mening.

Conclusie:

Als ik nu de vogels vergelijk met 25 jaar geleden zijn het erg sterke vogels. Of ze naar een vogelshow gaan of buiten zitten heel de winter ik heb nooit geen uitval meer en er zitten buiten in een vlucht vogels van 8 jaar oud waar je niks aan kan afkeuren. Hopelijk kan ik meer mensen inspireren om deze vogels te kweken wat voor mij een lange weg was om de vogels gezond te houden en ook in broedkooien te laten kweken. Ook ben ik van mening dat het meedoen van tentoonstellingen en kweken in broedkooien niet altijd het hoogste rendement zal geven maar ik kijk altijd weer uit naar de kweek en het tentoonstelling seizoen.