Spinazie.

Door: A. Lemmens.

2018.

Regelmatig hoor je van kwekers dat ze hun vogels Spinazie geven als onderdeel van het scala groenvoer. De vogels nemen dit groenvoer graag op wat al reden genoeg is om het hun te geven. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten welke effecten het heeft op de vogel. Met name op de gezondheid van de vogel maar ook op de uitwendige effecten zoals de kleur van de bevedering, kleur van de hoorndelen, kweekresultaten enz.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Spinacia oleracea.
Engelse naam: Spinach.
Duitse naam: Spinat.
Franse naam: épinard.

De wetenschappelijke naam Spinacia is afgeleid van het Latijnse woord “spinacia” dat komt van de stekende punten of zachte doorntjes van het zaad. Het tweede gedeelte van de wetenschappelijke naam “oleracea” betekent gecultiveerd potkruid of groente. Deze gecultiveerde vorm is ontstaan door kruising, cultivering, van de wilde groente Spinacia turkestanica en Spinacia tetrandra.

Omschrijving:
Spinazie is een plant uit de amarantenfamilie en is verwant aan de ganzenvoet en de melde. Een snelgroeiende eenjarige plant. Van zaadje tot eetbaar blad in twee maanden. Het is een oude bladgroente die van oorsprong komt uit Perzië. Spinazie komt in de hele wereld voor met uitzondering van de tropische gebieden. De hoogte van de plant kan 30 cm worden. Het blad is ovaal of driehoekig en variabel in grootte, lengte 2 tot 30 cm, breedte 1 tot 15 cm. De grootste bladeren zitten aan de onderkant van de plant en de kleinste aan de bovenkant van de plant. De bloemen zijn onopvallend en geelgroen van kleur met een grootte van 3 tot 4 mm diameter. De vruchten zijn clusters waarin meerdere zaden zitten van 5 tot 10 mm.

Medische eigenschappen:
– Voorkomt aderverkalking.
– Laxeert.
– Antioxidant.
– Bevordert het zichtvermogen.
– Voert zware metalen uit het lichaam af.
– Bevordert de ontwikkeling van sperma.
– Reinigt de luchtwegen.
– Beschermt het netvlies.
– Bevordert het geel en rood in de bevedering.

Het laxeereffect komt door het hoge gehalte Oxaalzuur.

Analyse:
Per 100 gram.
– Water 93,6 %
– Eiwit 2,5 gram
– Koolhydraten 0,6 gram
– Suiker 0,9 gram
– Vet 0,3 gram
– Oxaalzuur 800 milligram
– Caroteen 5 milligram
– Vitamine A 0,8 milligram
– Vitamine B1 0,11 milligram
– Vitamine B2 0,2 milligram
– Vitamine B3 ( Nicotinezuur) 0,6 milligram
– Vitamine B6 0,2 milligram
– Vitamine B11 ( foliumzuur).
– Vitamine C 52 milligram
– IJzer 4,1 milligram
– Kalium 650 milligram
– Calcium 150 milligram
– Koper 0,12 milligram
– Magnesium 45 milligram
– Natrium 65 milligram
– Fosfor 55 milligram
– Zink 0,5 milligram
– Chlorofyl
– Nitraten
– Purine

Over spinazie is lang gedacht dat het een hoog gehalte aan ijzer bevat. Dat is een misvatting. Onderzoek uit 1937 heeft uitgewezen dat het 10 keer lager is dan men tot toen heeft gedacht.

Spinazie bevat nitraten net als alle andere bladgroenten. In het lichaam worden door bacteriën nitraten omgezet in nitrieten. Het merendeel van deze nitrieten worden door het lichaam zelf uitgescheiden. Een deel blijft achter in het lichaam. Deze achtergebleven nitrieten zijn niet goed voor het lichaam. Verse spinazie die aan kamertemperatuur wordt blootgesteld ontwikkelt veel nitrieten. Wij geven de vogels spinazie in onze hokken waar min of meer kamertemperaturen heersen. Hoe ouder de spinazie wordt hoe meer nitriet gevormd wordt. Met andere woorden, na een halve dag moet de spinazie verwijderd worden uit de hokken. Spinazie moet hierom dan ook altijd gekoeld worden bewaard.

Van Caroteen zitten Luteïne, zeaxanthine in spinazie. Belangrijk voor onder andere de kleur van de bevedering van onze vogels. Luteïne en zeaxanthine hebben de functie van antioxidant en als UV filter voor de ogen. Carotenoïden zijn sterkte antioxidanten.

Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, heeft meerdere functies in het lichaam. Het helpt de vrije radicalen onschadelijk te maken in het lichaam. Vrije radicalen zijn kort te omschrijven als gifstoffen in het lichaam.

Purine werkt averechts bij jicht doordat het een negatieve gevolgen heeft op het urinezuur.

Met andere woorden:
Spinazie is gezond voor onze vogels mits je een aantal zaken daarbij niet uit het oog verliest. Niet vaker verstrekken aan de vogels dan één maal per week met mate, dus niet te veel geven. Dat heeft te maken met het oxaalzuur dat diarree veroorzaakt. Als we spinazie één maal per week geven moeten we het niet te lang laten liggen in de hokken, zeker niet langer dan een halve dag. Dit heeft te maken het de vorming van nitriet als de spinazie niet gekoeld wordt.