Door: A. Lemmens.
Ik ben deze pijnboomsoort gaan opzoeken omdat ik in een natuur documentaire vogels zag eten van de vruchten. Medegedeeld werd dat veel vogels van deze vruchten eten om hun bevederingskleuren in stand te houden. De man van de 12 draden Paradijsvogel (Seleucidis melanoleucus) eet deze vruchten om zijn gele bevedering, geel te houden. Voeding is belangrijk om het verenkleed van vogels in conditie te behouden. Het is niet alleen een bescherming tegen weersinvloeden, maar de kleuren van de bevedering spelen ook een belangrijke rol in de voortplanting (vrouwtjes verkiezen in de bals eerder een mannetje met een optimaal verenkleed dan een mannetje met een minder optimaal verenkleed). Ook bij het vliegen spelen de veren een belangrijke rol. Niet goed kunnen vliegen betekent, geen voldoende voedsel kunnen bemachtigen.
Wetenschappelijke naam: Pandanus (met toevoeging van de soort).
Duitse naam; Schraubenbaum.
Engelse naam: Screw pine.
Franse naam: Vis pin.
Dit pijnboom geslacht, Pandanus, kent meer dan 600 soorten. Afkomstig uit Oost Afrika, Zuidoost Azië en Australië. Het is een groenblijvende boom of struik. Ze groeien op zanderige grond. Ze komen voor in tropische en subtropische gebieden. De steltwortels zijn sterk en taai. De luchtwortels geven de plant steun in het mulle zand. De zwaardvormige bladeren zijn zeer lang en lopen stipts toe, de randen zijn getand. De bloemen zijn eenslachtig en tweehuizig, de rode bloemen zijn gegroepeerd. Ze zijn 2 tot 3 cm groot. Ze hebben een sterke geur. Het zaad wordt gevormd als een soort grote dennenappel. De vrucht is een steenvrucht en kan een diameter hebben van 10 tot 20 cm. In het beginstadium is de vrucht groen, bij het ouder worden verandert de kleur in fel oranje tot rood. Schroef dennen, zoals deze boom of struik ook wel wordt genoemd, groeien in vochtige bossen. Er zijn een aantal soorten die een zoutig milieu aankunnen, die groeien in de buurt van de kust. Ook worden een aantal soorten aangeboden als sierplant of kamerplant. Dit zijn de soorten die een aangename geur verspreiden. Er zijn soorten die wel 10 meter hoog kunnen worden. Veel van de onderdelen van de plant worden gebruikt; De ananasachtige vrucht worden rauw gegeten of geconserveerd (conservenblik). De bladeren worden gebruikt om er manden en matten van te maken. De vezels van de wortels worden gebruikt om er onder andere borstels van te maken. Van de geurige mannelijke bloemen wordt parfum gemaakt, zeep, olie en tabak. Gerechten en dranken worden op smaak gebracht met deze bloemen.
In de olie die van deze plant is gemaakt komen 85 verschillende werkzame stoffen voor.
– y-terpineen
– Dipenteen
– Terpineen
– Linalol
– a terpineol
– b-methylfenyl ethylether
– b-phenylethyl
– Phenylethanol
– Benzylbenzoaat
– Viridine
– Germacreen
Verder komen er ook derivaten in voor. Dit zijn stoffen die afgeleid kunnen worden uit andere stoffen.
De olie kent de volgende medische aspecten.
– Gaat infecties tegen.
– Voortkomt verkrampingen.
– Verhoogt het broedrijp worden.
– Heeft verzorgend effect op de huid (bij de rui).
– Pijnstillend.
– Verzacht de gevolgen van jicht.
– Wond helend.
– Zetmeelrijke vrucht.
– Bestrijdt diarree.
Van deze plant zijn in de handel de volgende producten te verkrijgen; Olie, hars, pitten, extract en gedroogde vruchten. De olie is het bestanddeel dat het uitvoerigst is onderzocht. De olie kunnen we gebruiken om het eivoer rul te maken. Bij infecties aan de poten, kun de poten ingesmeerd worden met de olie. Als de hoorndelen, nagels en snavel, te droog zijn waardoor ze gaan schilferen, biedt de olie ook uitkomst. Hars kan ook door het eivoer gemengd worden. Hars is zeer stroperig, dus moeilijk te vermengen met het eivoer. Een oplossing hiervoor is, de hars op te lossen in een beetje lauw water en dit water dan door het eivoer te mengen. De pitten kunnen gegeven worden als zaad. Voor de kleinere soorten vogel zullen de pitten gekneusd moeten worden. Ze kunnen de pitten niet open krijgen. Meng gekneusd zaad niet door het zadenmengsel. De kans is te groot door de olie bestanddelen van het zaad dat het hele zadenmengsel gaat schimmelen. Het extract is te verkrijgen als siroop. Deze siroop is ook te mengen door het eivoer. De gedroogde vruchten kunnen klein gesneden als versnapering gegeven worden in een apart voerschaaltje. Al deze middelen kunnen op internet besteld worden.