Roomse Kervel.

Door: A. Lemmens.

2023.

Van oorsprong komt Roomse Kervel uit de berggebieden van Zuid Europa zoals de Apennijnen, Pyreneeën, Kaukasus en het Balkangebied. Tegenwoordig groeit het kruid in geheel Europa en ook daar buiten. Het blad heeft een zoete smaak en heeft geen calorieën. Een alternatieve zoetstof.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Myrrhis odorata.
Engelse naam: Sweet Cicely.
Duitse Naam: Süssdolde.
Franse naam: Cerfeuil musqué.

Myrrhis uit de wetenschappelijke naam, komt uit het Grieks en betekent geparfumeerde balsem. Odorata betekent geurend.

Beschrijving:

Het is een overblijvend kruid. De winterknoppen overwinteren vlak onder de grond waar ze tegen de vorst worden beschermd door het strooisel. De hoofdbloei is in mei tot juni. De plant kan een hoogte bereiken van 60 tot 120 cm. De wortel bestaat uit een penwortel. Een plant die geurt. De holle rechtopstaande stengels zijn bossig vertakt en verspreid behaard. De bladeren staan verspreid, zijn twee- of drievoudig geveerd met langwerpige diep getande lobben. Ze zijn zacht behaard en hebben plaatselijk een witachtige tekening. de bladschede is sterk ontwikkeld. De bladrand is gezaagd. De bloemen zijn tweeslachtig. Ze vormen samen schermen met vier tot tien, kunnen er wel twintig zijn, stralen. Ze zijn wit van kleur en 2 tot 4 mm groot. De vijf kroonbladen zijn ongelijk. De kelk is zeer klein. Er zijn geen omwindselbladen, maar wel vijf lang omwindselblaadjes. Ze hebben twee stijlen en twee stempels. De vruchten zijn langwerpige splitvruchten met een lengte van 1,5 tot 2,5 cm. Ze zijn gesnaveld, een uitstekende punt, kort stekelharig en uitstekende ribben. De kleur is glanzend donkerbruin als ze rijp zijn. Tweezaadlobbig.

Medische aspecten:
– Bestrijd luchtweg aandoeningen.
– Antibacterieel.
– Desinfecterend, wondhelend.
– Bevordert de spijsvertering.
– Bestrijdt jicht.
– Bestrijdt stress.
– Opwekkend.
– Bloed reinigend.

Werkzame stoffen:
– Etherische olie:
Anethol
Germacreen
Caryofylleen
Limoneen
Myrceen
Estragol
– Flavonoïden.
– Phenylpropaan.
– Methylchavicol.
– Alloaromadendreen.
– Anijsaldehyde.
– B-bisaboleen.
– Selineen.
– Cosmosiine.
– Elemol.
– Eugenolmethylether.
– Longifoleen.
– G-muuroleen.
– Terpinen-4-ol.
– Terpinoleen.
– Pineen.
– Terpineen.
– Terpineol.
– B-cymeen.
– Limoneen.
– Myrceen.

Voor vogels:

In de handel is gedroogde Roomse Kervel te verkrijgen. Hier kan thee van worden getrokken. Twee a drie gram gedroogde Moorse Kervel in één liter gekookt water laten trekken. Eén keer per week verstrekken. De bladeren kunnen vers verstrekt worden. Het zaad is ook goed om te verstrekken. Ook de wortel kan aan de vogels gegeven worden. Zowel het blaad als de wortel moet met mate gegeven worden. Dit om diarree te voorkomen, wat voor de meeste verse groeten geldt.