Rene Schonewille.

Mijn kweek met de Magellaansijs.
Door: René Schonewille.
Foto’s: René Schonewille.
2020.

De Magellaansijs is voor mij 1 van de mooiste Amerikaanse sijs, rustig buiten de kweek, in de kweek kan het er soms behoorlijk fel aan toe gaan in de kweek kooi. Ik kweek nu een aantal jaren met de Magellaan, er zijn vele ondersoorten maar als je mij vraagt zijn er helaas geen zuivere meer aanwezig in gevangenschap, mijn Magellaan mannen zijn diep geel, op de borst en flanken, zonder groene waas, mijn poppen zijn daar tegen olijfgroen van kleur, vaak zie je de poppen die in mijn ogen te veel een grijze kleur tonen over het gehele lichaam, van zulke poppen kweek je ook geen mooie gele mannen. Mijn Magellaan sijzen komen van Nederlandse, Duitse en Italiaanse liefhebbers, ik kweek met wildkleur, bruin en topaas, maar alles wel gescheiden, zodat het geen toverballen worden.

Het zijn van nature sterke vogels ik houd mijn Magellaan sijzen binnen, maar ook zitten er een aantal buiten het gehele jaar door, zelfs diep onder het vriespunt, en ze komen prima door de winter. Ik houd mijn magellaansijzen in kooien van 165 lang, 80 hoog en 60 diep, ik kom bij veel kwekers deze kweken ze in kleinere kooien, ik vind dit persoonlijks niks, vooral in de kweek is de man soms behoorlijk fel tegen over de pop, soms moet ik de man zelfs even een paar dagen weg halen bij de pop, is de kweek voorbij en tijdens het tentoonstelling seizoen zitten mij mannen en poppen gewoon bij elkaar, ongeveer een 10 stuks per kooi, en er is dan geen probleem als deze ook naar een show is geweest, ze laten elkaar prima met rust. Ik begin rond de kerst met het verlengen van de dagen met kunstverlichting tl5 van true light, voor mij geen betere lampen, ik heb een aantal jaar terug een proef gedaan met ledverlichting strips in de kooien, maar dit is mij zeer slecht bevallen, in de kooien met led verlichting verliep de kweek zeer slecht en de sijzen waren zeer onrustig, maar ja de hele dag in het volle licht lijkt mij niet goed.

Buiten de kweek om zeg maar vanaf eind mei, tot de kerst wordt er niet bij verlicht, en gaan we met het natuurlijk daglicht mee. Het verlengen begin ik rond de kerst en eind februari zit ik op 14 uur licht en dan verstrek ik de poppen een rond nestkommetje van doorsnee 12 cm met wat kunstgroen er om heen, nestmateriaal is gemengd sisal, watten enz. Meestal beginnen de poppen binnen enkele dagen met nestbouw en zodra het eerste ei wordt gelegd, wordt deze s avonds na mijn werktijd geraapt en na het vierde gelegde ei wordt alles teruggelegd, is de man rustig tegen over de pop dan mag hij er bij blijven, anders gaat deze naar een andere kooi, ook pas ik wisselbroed toe. Zodra de jongen uitkomen wordt er een eigen mengsel eivoer verstrekt bestaande uit 1 hardgekookt ei van 10 minuten gekookt,2 schep beschuitmeel en 1 schep breed power van aves cibum, vooral de breed power ben ik zeer goed over te spreken in de product zit vitamine k1 en k2 verwerkt, in bijna alle commerciële eivoers zitten deze vitamine niet in verwerkt, maar bv k3 hier kan onze vogels niets mee. Ik verstrek mijn eivoer morgens rond 6.00 uur en rond 17.30 avonds dit gaan perfect ook in de warme maanden, als de jongen uitvliegen, krijgen ze nog een kleine hoeveelheid eivoer wat binnen een half uurtje op is. 1x per dag, vanaf ongeveer begin september stop ik helemaal met het verstrekken van eivoer, en begin pas weer begin februari met verstekken hier van. Vanaf de 4e dag, wanneer ik mijn sijzen ring dan begin ik wat kiemzaad van blattner aan het eivoer toe te voegen. Mijn zaadmengsel is van koenings sijzen en putters no 2 en blattner 1a, maar alles wel gerantsoeneerd, waar ik woon kan ik van alles vinden wat onkruiden betreft, maar ik ben hier wel voorzichtig mee geworden, heb vorig twee dode sijzen gehad met een teek beet, dit is via de onkruiden meegekomen in mijn vogelverblijf, kleine teken zijn bijna niet waarneembaar, ik verstrek dan nu regelmatig een stukje witlof i.p.v. van onkruidzaden. Na de rui worden mijn tentoonstelling vogels en kweekvogels voor het komende jaar uitgezocht, ik kooi al mij TT vogels 1 week op, en dan mogen ze een keertje naar de show. Het tentoonstelling seizoen is ook een mooie periode, waar je veel contacten hebt met de liefhebbers van Amerikaanse sijzen, wel zal het leuk zijn als er weer een speciaal show wordt gehouden voor alleen Amerikaanse sijzen.