Pitrusgras

Door: A. Lemmens.

Pitrusgras is een van de vele grassoorten waarvan het zaad een welkome afwisseling in het voerschema van onze vogels kan zijn. Alle vinkachtige vogels hebben dit zaad graag. Helaas is er weinig te vinden over de inhoudsstoffen van deze plant. Met andere woorden, het is niet aan te geven waar deze zaden goed voor zijn. Als vogels dit zaad graag opnemen, zal er wel een reden zijn dat het goed voor ze is. Anders zouden ze dit zaad niet opnemen. Ook worden Pitrusgrasstengels weel gebruikt als nestmateriaal door kardinalen. Als er iemand is die wel de inhoudsstoffen kent, zou ik dat graag horen.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Juncus affusus.
Duitse naam: Flatter binse.
Engelse naam: Soft rush.
Franse naam: Jonc diffus.

Omschrijving:
De plant kan 20 cm tot 140 cm hoog worden. De bloeitijd ligt in de maanden juni tot en met augustus. Het is een overblijvende plant. De wortels vormen een korte gedrongen wortelstok. De stengels zijn glad en gevuld met merg. De stengels vormen dichte pollen. De bladeren zijn recht zonder aftakkingen, het lijken wel spiesen. De kleur is donkergroen met een lichte zweem bruin. De bladeren met de bloeivorm zijn smal en hebben opgerolde kanten.

De bloemen zijn bruin. De zaden zijn glanzend bruin tot groen. De top van de zaden is afgeplat. De zaden zitten in een doos. Deze vruchtdoos bevat vele zaadjes. De zaden zijn behaard waardoor ze aan de bevedering van vogels blijven kleven. Zo worden de zaden in de natuur verspreid. De plant groeit op plaatsen die zonnig tot halfschaduwrijk is en vochtig, langs beken, sloten en op moerasachtige grond. De grond moet voedselrijk, zwak zuur en kalkarm zijn. Zoals al eerder gezegd worden de zaden graag opgenomen door vinkachtige. Het verzamelen van de zaden is geen makkelijk karwei. Dit doordat de planten vaak groeien op plaatsen die moeilijk te bereiken zijn. Als je de kans hebt om de zaden te plukken is het aan te raden. Voor de vogels is het een lekkernij en een goede afleiding.