OptiDigest.

Door: A. Lemmens & P.G. van der Ploeg
2019

Inleiding

Weer een nieuw voedingssupplement zullen jullie zeggen. Maar toch wil ik jullie hiervan op de hoogte stellen om de simpele reden dat ik er van overtuigd ben dat deze producten hun werk goed doen voor onze vogels. Mijn overtuiging is gebaseerd op de verhalen van kwekers die ik gehoord heb. Daarnaast zijn het producten welke zijn samengesteld uit natuurlijke en plantaardige componenten. Dit betekent dat zaadeters deze stoffen prima kunnen verwerken in hun stofwisseling. Het voorbeeld wat ik hoorde van een bevriende kwekers zegt veel. Deze kweker kweekte al jaren lang zo’n dertig vogels per jaar met alle ook ons bekende problemen zoals onbevruchte eieren ( van de vijf bevruchte eieren kwamen maar twee of drie eieren uit), jongen groeiden niet goed enz. Na een combinatie van de onderstaande producten te hebben gebruikt, was de conditie van de kweekvogels aanzienlijk verbeterd. Dit bleek uit veel dingen zoals een veel betere ontlasting, de vogels zaten beter in de veren en waren opmerkelijk actiever dan voorheen. Tijdens het eerst volgende kweekseizoen bleek overtuigend dat de vogels beter in hun conditie zaten. Tijdens de kweek had hij opeens 120 jongen in plaats van de gebruikelijke dertig! Dit allemaal zonder medicatie en geen noemenswaardige uitval onder de (nest)jongen en volwassenvogels. Een beter bewijs kun je niet krijgen dat de vogels een betere conditie hebben.

OptiDigest Balance & TKK

Gezondheidsproblemen

Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met gezondheidsproblemen in het vogelbestand. Veel van deze problemen zijn gerelateerd aan de luchtwegen en spijsvertering wat wordt veroorzaakt door bacteriën, schimmels, gisten en protozoën zoals flagellaten (het geel). Vaak worden de problemen pas herkend als de veroorzaker(s) zich al stevig verspreid heeft over het gehele vogelbestand en er al meerdere slachtoffers te betreuren vallen. Een bezoek aan een kundig dierenarts brengt dan vaak uitkomst.

Pro-actief

Veel gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door een matige of zelfs slecht spijsvertering. Hierdoor worden vogels erg vatbaar voor allerlei gezondheidsproblemen en ziekteverwekkers. Mogelijke oorzaken slechte spijsvertering:

 • Slechte / matige kwaliteit voeding en/of drinkwater.
 • Stress ( door bijvoorbeeld overbevolking | transport | uitvangen ).
 • Ziekteverwekkers ( bijvoorbeeld door aankoopvogels, wilde vogels, besmetting tijdens een TT of tafelkeuring en insleep door de liefhebber zelf via handen en kleding ).

Het is raadzaam om gezondheidsproblemen vooral pro-actief en liefst op een natuurlijke wijze aan te pakken. Daarmee voorkomen we dat veel problemen überhaupt ontstaan en besparen we op medicijnen. Ook lopen we geen kans op resistentie omdat het op natuurlijke basis is samengesteld. Met die gedachte in het achterhoofd zijn Balance en TKK ontwikkeld en al jaren bewezen effectief in gebruik bij duiven, vee, kippen en tegenwoordig ook vogels (papegaaien, parkieten, tropen, kanaries en wildzang).

Balance

De basis van Balance bestaat al ruim 25 jaar en op elementen ervan zit een octrooi. Het geheel wordt regelmatig gecontroleerd door een gecertificeerd laboratorium. Het creëert een optimale maag- en darmflora waardoor er geen resistentie kan ontstaan. Dit wordt bereikt d.m.v. competitieve exclusie; het zorgt er voor dat ongewenste bacteriën, schimmels en gisten worden uitgesloten en vervolgens opgeruimd. Dit met behulp van bacteriën met een plantaardige oorsprong – Lactobacillus brevis en Lactobacillus buchmeri – hier zit een octrooi op. Dit proces wordt ondersteund door de extra toevoeging van dextrose, knoflookextract, gerstesap en vlierbessenextract. Hierdoor krijgen de vogels weer een optimale spijsvertering wat de weerstand, de algehele conditie, kleur, bevedering en kweek bevordert. Met Balance voorkom en win je dus veel!

Voordelen van Balance;

 • Een optimale spijsvertering waardoor een betere opname van voedingsstoffen.
 • Een enorm verbeterde weerstand tegen ziekteverwekkers.

Onder de microscoop | Balance in actie

Slechte spijsvertering van een vogel

Dezelfde vogel na een week Probiotica++
Helemaal weer op orde!

TKK

Soms blijkt dat Balance nog niet helemaal het gewenste resultaat geeft. In deze situaties zetten we TKK in. TKK is een gefermenteerd product met Knoflook, vlierbes, tijm, kurkeik, rozemarijn, zoethout-wortel, kamille en appelzuur waarbij de vlierbes een belangrijke rol speelt. TKK doodt de ziekteverwekkers zoals schimmels, gisten, bacteriën (bijv. e-coli), parasieten en protozoën (bijv. coccidiose en flagellaten / het geel) niet, maar pakt de ‘leefomgeving’ aan. Hierdoor worden de ziekteverwekkers lam gelegd , zullen ze zich niet meer vermeerderen en worden vervolgens afgevoerd via het krop, maag- en darmkanaal. Ook hier dus een puur natuurlijke benadering en daardoor geen kans op resistentie. Let wel: TKK is geen geneesmiddel maar een krachtige natuurlijke oplossing. In zeldzame gevallen kan het nodig zijn om alsnog een kundig dierenarts te raadplegen!

Onder de microscoop | TKK in actie

Deze vogel heeft flagellaten (Trichomoniasis)

Dezelfde vogel na 2 weken TKK.
Een kuur op natuurbasis met echt resultaat!

Ervaringen
Bij liefhebbers waarbij Balance en TKK (liefst gezamenlijk) zijn ingezet zien we steevast een duidelijk waarneembare verbetering in de gezondheid;

 • Vogels gedragen zich opmerkelijk levendiger dan voorheen en ogen heel erg fit.
 • De snaveltjes kleuren heel mooi op en gaan min of meer glimmen.
 • Natte mest verandert binnen een week in hele mooie stevige hoopjes.
 • Vogels komen vlotter in broedconditie en geven een zeer goede bevruchting.
 • Grotere nesten dan voorheen die ook nog eens bijna allemaal uitkomen.
 • Vogels blijven beter in conditie tijdens het grootbrengen van de jongen.
 • Bijna geen uitval onder (nest)jongen.
 • Merkbaar minder uitval onder volwassen vogels.

We adviseren ten sterkste om Balance en TKK gezamenlijk in te zetten voor het meest optimale preventieve resultaat (bekijk hieronder het gebruiksschema).

De twee producten zijn te koop via de OptiDigest webshop