Mijn kweek met de Dennensijs (spinus pinus)
2022.
Door: Norbert de Poorter
Foto’s: Norbert de Poorter.
In 2018 was ik contact gekomen met enkele kwekers van deze Amerikaanse sijzensoort, de dennensijs. Mijn interesse was meteen gewekt. Op die moment hadden ze geen dennensijzen te koop zodat er afgesproken werd om na het kweekseizoen van 2019 opnieuw contact op te nemen. In 2019 werd er dus opnieuw contact opgenomen met deze kwekers. De verwachtingen waren hoog gespannen. Jammer genoeg hadden beide liefhebbers een slechte kweek achter de rug met hun dennensijzen. De ene had slechts 3 jongen op stok gekregen en de andere kweker had niets van nakomelingen. De zoektocht kon dus opnieuw beginnen. In 2020 was het dan eindelijk zo ver, ik ben toen in contact gekomen met een Nederlandse liefhebber die me 2 onverwante paren kon bezorgen. Het was een eigen kweek paar van 2020 en een ander paar van 2020 dat hij zelf verkregen had van een Duitse kweker waarmee hij dennensijzen had geruild voor bloedverversing. De vogels waren kerngezond en voorzien van een DNA-attest aangezien het onderscheid tussen man en pop niet te zien is.
De vogels zitten gedurende het jaar binnen in een kleine vlucht. Ze zitten onverwarmd en de luchtvochtigheid in het hok bedraagt +/- 65%.
Tijdens de kweek worden de vogels ondergebracht in Italiaanse draadkooien van 120 x 40 x 50 cm. De kooien zijn voorzien van een draadrooster en op de bodem wordt er honinggraat papier gelegd wat ik wekelijks ververs.
Ik geef de zadenmengeling van Blattner Sijs 1A. Tussendoor wordt er ook wel eens komkommer of broccoli gegeven. De vogels hebben ook steeds beschikking over grit en maagkiezel. Tijdens de kweek geef ik CéDé eivoer aangevuld met Perle morbide en ontdooide diepvrieserwtjes. Er worden geen insecten gegeven.
In januari zitten de vogels op 10u licht per dag, vanaf dan wordt het licht opgevoerd met een half uur per week. Tegen midden maart zitten we dan aan 15u licht per dag. Begin maart worden de koppels samen ondergebracht in de draadkooien. De man en pop worden de eerste 14 dagen gescheiden door een tussenrooster.
Ik gebruik ijzeren nestkorfjes ingelegd met een kokosnestje. De buitenkant van de kooi waar het nest zich bevindt camoufleer ik met kunstgroen zodat de vogels beschut zitten. Als nestmateriaal verschaf ik sisal aan de buitenkant van de kooi in een ruifje.
Er wordt 3x per week badwater verstrekt behalve wanneer de pop aan het broeden is op eieren.
Van zodra het tussenrooster uit de kooi wordt gehaald, zal de pop snel tot nestbouw overgaan. Na 1 of 2 weken mag je een eerste ei verwachten. Ik raap de eieren en vervang deze door kunsteieren. De eieren worden in aparte bakjes met zaad gelegd. Na het leggen van het 4de ei worden alle eieren teruggelegd in het nest. Na een 7-tal dagen ga ik de eieren controleren of ze bevrucht zijn. Na 13 dagen kippen de jongen. Deze worden zowel gevoed door de man en de pop. De man zal ook de pop op het nest voederen. De man blijft steeds bij de pop zitten aangezien ik hiermee nog geen problemen mee heb ondervonden. Na 5 dagen worden de jongen geringd met 2,5 mm. Van zodra de pop opnieuw begint met eieren leggen, worden de jongen met man apart gezet door middel van het tussenrooster. Hierdoor kunnen de jongen de pop niet storen. De man blijft de jongen zelf voederen. Als de jongen 35 dagen oud zijn worden ze alleen gezet van de ouders.
Het eerste jaar in 2021 heb ik 15 jongen op stok gekregen van beide koppels. Ik heb geen uitval gehad tijdens de rui periode. In september neem ik van iedere vogel enkele borstveertjes om een DNA-analyse te laten doen. Dit is nodig aangezien er geen uiterlijk verschil is tussen mannen en poppen.
In 2022 ben ik terug van start gegaan met 2 koppels waarvan 3 eigen kweek jongen uit 2021 en 1 oudervogel uit 2020. Het resultaat was uitzonderlijk: het eerste koppel had 5 jongen in de 1 eerste ronde en 7 jongen in de 2 tweede ronde. Toen de 7 jongen het nest hadden verlaten is de pop gestorven. De man heeft deze jongen verder op z’n eentje grootgebracht. Het tweede koppel had eveneens 5 jongen in de eerste ronde en 4 jongen in de tweede ronde. Ik heb dus 21 jonge dennensijzen op stok gekregen. Alles liep perfect. Alle eieren steeds bevrucht en geen uitval tijdens de rui.
Volgend jaar ga ik terug met 2 koppels kweken.
Ik heb zelf al veel plezier beleefd aan de kweek met de dennensijs. Ze zijn wel niet zo kleurrijk als sommige andere Amerikaanse sijzen maar ik vind ze persoonlijk wel erg mooi omwille van de mooie flank -en buiktekening. Aangezien voor menig liefhebber de dennensijs een nobele onbekende is hoop ik met dit kweekverslag hier toch enige verandering in te kunnen brengen.