2018.
Door: Heidi Saes.
Naaldbomen staan bekent om hun geneeskrachtige eigenschappen. Bij ons zijn de meest bekende naaldbomen de spar en de den. Allebei behoren ze tot de dennenfamilie en hebben ze dezelfde geneeskrachtige eigenschappen. De grove den is veelvuldig in onze bossen te vinden. De spar zie je vaak in de tuinen en wordt ook als kerstboom naar binnen gehaald. Hier gaat het dan vaak om de blauw spar. Het verschil tussen beide naaldbomen is goed te onderscheiden. De spar heeft maar 1 naaldje en de den heeft 2 naaldjes die uit dezelfde holte groeien. Er is ook nog een lariks. Deze boom zie je ook veel in de tuinen. Bij deze boom groeien heel veel naaldjes uit dezelfde holte. En natuurlijk zijn er nog veel meer soorten. Bijna alles van deze bomen is eetbaar. De olie die uit de naaldjes, het hars en de binnen bast wordt gehaald, wordt al eeuwenlang gebruikt tegen allerlei vervelende kwalen.
Van de naaldjes kun je makkelijk zelf thee maken. Deze thee is rustgevend en helpt bij o.a.:
– Verkoudheid
– Stress
– griep
– helpt urineweginfectie te voorkomen
– verhoogt de weerstand
– stimuleert het immuunsysteem
– zuivert de lucht (ideaal voor vogelruimtes)
Van de vruchten (appels) wordt zelfs likeur gemaakt.
Ook zitten de naaldjes, het hars en de bast vol vitaminen o.a.:
Vitaminen A
Vitaminen C
Wij hebben een hele grote tuin. Aan de ene kant van de tuin staat een beukenhaag en aan de andere kant van de tuin staan een 15tal grote naaldbomen, het zijn sparren. De beukenhaag en ook de sparren zijn een zegen voor de wilde vogels. Elk voorjaar worden er weer vele nesten in gebouwd. Maar ze zijn ook een zegen voor mijn sijzen. Omdat deze sparren inmiddels meters hoog zijn, maakt het niet uit dat ik daar regelmatig takken vanaf zaag om in de volière te hangen. Ook de vluchtjes op de bovenkamer, voorzie ik regelmatig van een verse tak. Als ik dan zie wat een plezier mijn vogels hebben als er weer een verse tak hangt, dan doet mij dat echt deugd. Ik kan er uren naar kijken als mijn sijzen in deze takken hangen, spelen, kibbelen en van de naaldjes knabbelen. Bovendien zijn deze naaldjes nog gezond ook. De sijzen plukken een naaldje en je ziet z’n naaldje dan door hun bekje gaan, van de ene naar de andere kant. Heerlijk vinden ze dit.
Vroeg in het voorjaar als er nieuwe groene topjes aan de takken zitten, worden deze topjes door de sijzen helemaal uitgeplozen. Nog een groot pluspunt is dat deze takken een heerlijke geur verspreiden in de volière. Ook op de bovenkamer waan ik mij, na het ophangen van een nieuwe tak, in een bos vol naaldbomen. Deze geur doet echt goed, rustgevend, een plezier om de kamer in te gaan. Heerlijk voor mij en voor de vogels niet minder. Een beetje de natuur in huis. Ik kan het iedereen aanraden om je vogels eens te verwennen met een verse dennen of sparren tak. Je doet er je vogels een heel groot plezier mee. Een grote of een kleine tak, afgestemd op de ruimte waarin de vogels zijn ondergebracht. Ze zullen er even aan moeten wennen, maar als ze het eenmaal kennen zijn ze er niet meer bij weg te slaan. Ze gaan er ook lang plezier aan beleven omdat het weken duurt voordat alle naaldjes op de grond liggen. Je kunt de tak ook een beetje nat sproeien met een planten spuit, dan blijven de naaldjes nog langer vast zitten.