Munt.

Een heerlijk geurend en veelzijdig plantje.

Door: Heidi Saes.

2019.

Munt stond bij de Egyptenaren al bekend als een zeer gezond plantje, met een hoeveelheid aan geneeskrachtige eigenschappen. De geur alleen al heeft een anti bacteriële werking.

Maag en darmen, spijsvertering en misselijkheid:

Munt heeft een rustgevende werking bij maag en darm problemen. Bij een overgevoelige en/of te volle maag, zorgt een kopje muntthee of een pepermuntje ervoor dat het onaangename gevoel, wat zwaar tafelen met zich mee kan brengen (indigestie), wordt verzacht, afneemt of zelfs helemaal verdwijnt. Munt zorgt ook voor een goede spijsvertering, heeft een gunstige werking op de speekselklier en maakt de ingewanden rustig. Munt vermindert winderigheid. Mensen die misselijk worden tijdens het reizen, bv. snel wagenziek worden of een onaangenaam gevoel krijgen in de maagstreek tijdens een vliegreis of boottocht, hebben er veel baat bij als ze ruiken aan een flesje mint olie, de misselijkheid zal snel afnemen en in sommige gevallen verdwijnen.

Hoofdpijn:

Menthol, wat van munt wordt gemaakt, wordt gebruikt als bestrijding tegen sommige vormen van hoofdpijn. Er bestaan stiften en oliën die je op pijnlijke plekken op je hoofd kunt aanbrengen, in vele gevallen verzacht dit de pijn. In sommige gevallen zal de pijn zelfs helemaal verdwijnen. Er zijn mensen met migraine die hier zeer goede resultaten bij hebben.


Foto 1: Appelmunt in de volière. Foto 2: Munt in de volière. Foto 3: Op de achtergrond Munt in de volière.

Algemene gezondheid:

Ontstekingsremmend, bv. gaat slijmvliesontsteking tegen. Vermindert menstruatie pijn Heeft een goede werking op het immuunsysteem Vermindert stress, muntdampen helpen je namelijk om te ontspannen en te kalmeren Houdt je mond gezond en voorkomt tandbederf Het verzacht infecties op de huid en gaat allerlei andere infecties tegen.

Thee en gedroogde munt:

Van munt wordt van oudsher al thee getrokken vanwege zijn frisse smaak en rustgevende eigenschappen. Je kunt thee maken van verse blaadjes. Je hebt dan wel veel blaadjes nodig voor een kopje omdat verse munt het hete water minder goed absorbeert waardoor de smaak vermindert. Beter is om de blaadjes eerst te drogen, dan heb je veel minder nodig. Je kunt deze gedroogde blaadje goed bewaren in bv. een weckfles. Heb je verse munt in je tuin staan, dan kun je ook in de winter genieten van een kopje muntthee als je de blaadjes hebt gedroogd. Het plantje is namelijk niet winterhard. Natuurlijk kun je muntthee, in diverse soorten of gecombineerd met andere kruiden, ook kopen in een natuurwinkel of reformhuis. Tegenwoordig zie je deze thee ook gewoon in de supermarkt. Probeer dan wel een gezonde keuze te maken door niet voor de zwarte theeën te kiezen. Van het drinken van een kopje muntthee, wordt je vrolijk een echte opkikker dus.

Als smaakmaker:

Munt wordt ook gebruikt in de keuken. Het geeft een heerlijke smaak aan diverse gerechten zoals aardappelsla of puree, pastagerechten, yoghurt, soepen, fruitsalades en zelfs bij vlees en vis. Het wordt ook toevoegt aan allerlei sausjes die je over de groeten kunt doen. Niet meekoken is de boodschap omdat de smaak dan erg gaat overheersen en de vitaminen verminderen. Als je eens iets moet drinken wat eigenlijk niet zo lekker is, doe er dan wat muntblaadjes bij en de smaak wordt aangenamer. Munt wordt gebruikt in allerlei tandpasta’s en mondwaters. Munt in de vorm van een snoepje geeft een aangename frisse adem. Ook kun je op een paar verse blaadjes kauwen om deze frisse lekkere smaak te krijgen.

Voedingsstoffen in verse munt:
Dit kruidenplantje zit vol vitaminen zoals:
vitamine C, D, E
calcium, fosfor
magnesium en ijzer en een klein beetje vitamine B-complex.

Voor onze sijzen:

Verras je sijzen 1 of 2 keer in de week met verse muntblaadjes. Ze lusten het heel graag. Ze geven het ook aan hun jongen. Gedroogd kun je het door het ei voer mengen. Alle voedingsstoffen die worden genoemd zijn ook goede stoffen voor onze vogels. Heb je een vogelkamer, zet dan eens een paar muntplanten op deze kamer. Het geeft een aangename rustgevende geur in de ruimte. Bij mij staat altijd een bloempot met munt op de vogelkamer en in de volière.