Mijn kweek met de Zuid-Amerikaanse sijzen.

Door: Pieter Stolze.

2018.

Wil je een artikel schrijven over jou kweek met Zuid-Amerikaanse sijzen vraagt Aswin. Klinkt zo makkelijk, maar als je geen ervaring heb met het schrijven van stukjes is het nog niet zo eenvoudig heb ik gemerkt zeker als je ook nog eens een drukke baan heb.

Er is al zoveel geschreven over deze sijzen dus beperk ik het hoe ik al 15 jaar deze sijzen kweek.
Mijn ervaringen met sijzen zijn gebaseerd op de volgende soorten. Mangelaansijs, Zwartborstsijs, Kapoetsensijs, Geelbuiksijs, Yarellesijs, Colombiasijs, Mexicosijs en de Treursijs. Met deze sijzen heb ik ook daadwerkelijk gekweekt en met de meeste van deze soorten kweek ik nog steeds. Ik kweek geen mutanten maar altijd de wildvorm. Mijn vogels koop ik het liefst bij de kweker ruim voor mijn kweekseizoen zodat ze aan mijn situatie kunnen wennen. Uiteraard koop ik fitte vogels. Bekijk ze op een afstand zeg ik altijd. Dichtbij zitten ze altijd wel strak. Helaas merk ik dat sommige soorten steeds moeilijker te krijgen zijn omdat er veel naar het buitenland vertrekt.
Ik heb het geluk dat ik een grote tuin op het oosten heb met veel ruimten voor volières en kweekruimten. Mijn kweekruimte is aan mijn huis gebouwd waar ik dus vanuit huis zo in kan lopen. Een voordeel hiervan is dat ik ze goed kan horen en observeren. Dit laatste is belangrijk voor de kweek.
Buiten heb ik diverse vluchten waar in de zomer de jonge vogels lekker buiten kunnen ruien en uitvliegen. Mijn binnenruimte ligt met de raam zijde op het zuiden met veel zon. Dit laatste is belangrijk voor onder andere vitamine D.
Mijn kweekkooien zijn 115 cm x 70cm x 70cm. In deze kooien heb ik led verlichting en in het looppad heb ik tl verlichting het zogenoemde vogeldaglicht, T5-TL systeem. Deze TL trilt niet, heeft geen starters en bezitten een breed spectrum aan licht. Onder de kweekkooien heb ik vluchtjes voor de jonge vogels tot ze naar buiten kunnen. Mijn kweek begint in november en dan zitten de vogels onder 15 uur licht. In de rusttijd gaan de vogels zoveel mogelijk met het buiten licht mee maar altijd een minimum van 12 uur licht. Het licht voer ik per week met een halfuurtje op.

Als bodem bedekker gebruik ik Zeopet (Zeoliet) waar ik erg over te spreken ben. Als je lage mestladen heb kan het een probleem geven omdat de korreltjes tussen de lade en de wand gaan zitten.

• gaat ca. 5 x langer mee dan reguliere bodembedekking (schelpenzand)
• absorbeert vocht en zorgt voor een hygiënisch dierenverblijf.
• absorbeert direct het ammonium uit de ontlasting.
• geen ammoniakgeur en andere nare luchtjes meer.
• een gezonder leefklimaat, geeft minder ziektes.
• zorgt voor een constantere temperatuur.
• een 100% natuurproduct zonder enige toevoeging van chemicaliën.
• veel toegepast bij erkende Internationale kwekers en dierentuinen.
• minder onderhoud, geeft minder kosten.
• na gebruik zeer geschikt als meststof voor uw tuin en verbetert uw compost.

Ik ben geen voorstander van hoge temperaturen bij mijn vogels. 15 tot 18 graden vind ik een prima temperatuur ook tijdens de kweek. Bij hogere temperaturen voelt het ongedierte zich erg prettig. Daarbij heb ik zelf het idee dat ze als het wat kouder is wat vaster op het nest zitten.
In mijn kweekruimte heb ik vloer verwarming die prima te regelen is. De luchtvochtigheid schommelt tussen de 60 en 80 %. Verder heb ik een afzuiger in de ruimte die de lucht meerdere malen per dag afzuigt.
De voorbereiding op de kweek gaat bij mij als volgt. Bij mij gaan eerst de mannen in de kooien en als ik na verloop van tijd het gedrag van de mannen zie veranderen in, fluiten en de tul zichtbaar aanwezig is en ze met nestmateriaal in de snavel zitten gaan de poppen erbij. De nestjes hangen dan al bij de man. Als de mannen niet broedrijp zijn geeft dat onbezette eieren is mijn ervaring. De poppen gaan toch wel over tot het leggen van eieren.
De nestjes behandel ik met een middel tegen bloed luis en draai er altijd een nestje in van kokosvezel. Misschien zijn er mensen die vinden dat ze dat zelf moeten doen maar ik merk dat ze er dan in combinatie met sisal een prachtig nestje van maken. Elk koppel heeft bij mij meerdere nestjes van verschillende soorten waar ze uit kunnen kiezen en hangen op verschillende plekjes in de kooi. Is vaak wel zo dat ze het nestje aan de voorzijde kiezen. Waarschijnlijk kunnen ze hier de boel goed in de gaten houden. Nieuwsgierig als ze zijn.
Ik kweek met gemiddeld 25 koppels.

Wat krijgen ze bij mij aan voer.
Het zaad is van Jan Koennings, Zuid-Amerikaans sijzen voer. Het eivoer is van CeDe eivoer kanarie. Kiemzaden zijn van Bladner.
Kiemzaden laat ik 24 uur kiemen dan goed spoelen en vermengen met het eivoer. Spirulina gaat er 1x per week door. Verder geen aanvullingen wat betreft mijn eivoer. Als er jonge vogels liggen ververs ik het eivoer minimaal 2 x per dag vaak 3 x. Dit omdat ze na elke keer nieuw eivoer weer actief gaan voeren.
Vitamine krijgen ze alleen in het weekend. Vitamine zijn van, Avian: Avipro Multi- Vitamine.
Op een vaste dag in de week krijgen ze ook het sap uit een zakje zuurkool vermengd met in mijn geval 5 liter water. Dit is heel goed om aan te zuren en de probiotica in de darmen. Krijgen er prachtige ontlasting van. Ik doe dit het hele jaar door. Probiotica zijn levende bacteriën die een positieve uitwerking hebben op het maag-darmkanaal van vogels.
Chinese kool zijn ze gek op. Ze krijgen dit 2x per week. Het mooie is dat als ze me met deze kool aan zien komen, ze al aan de tralies hangen te wachten.
Verder moet er natuurlijk altijd maagkiezel en oestergrit aanwezig zijn. In mijn kooien hangt ook altijd een sepia.
Ik geef verder niks van wat je buiten kan plukken aan grassen ect. De reden hiervoor is dat ik altijd bang ben om wat aan ziekten binnen te halen maar ook een beetje luiigheid.

Komen we op kuren.
Dit doe ik 1x voor de kweek en 1x na de kweek. Gebruik is Esb 4 inmiddels.
Badwater elke week en met warmte meerdere malen.
Andere vogels waar ik mee kweek zijn: Portugese Harlekijn kanaries een echte verslaving.
In de 40 jaar dat ik vogels kweek, van Ara’s, kardinalen tot kanaries is het plezier het belangrijkst niet de aantallen maar dat aantal vogels waar je elke dag weer met plezier mee aan de slag gaat. Een ieder doet het op zijn manier, dit is de mijne.