Mijn Kweek | Jacques Slagt.

Door: Jacques Slagt.

2021.

Zal mij eerst even voorstellen: Ik ben Jacques Slagt, 66 jaartjes jong en groot liefhebber van het kweken van vogels en met name van de Amerikaanse sijzen. Ik zal eerst even vertellen over hoe alles tot stand is gekomen. Als kwajongen vloog er op het schoolplein een kanarie rond. Iedereen ging er achter aan, maar ik had hem te pakken. Ondanks dat de meester mij sommeerde onmiddelijk in de rij te gaan staan omdat de school begon, ben ik er tussen uit geknepen met de vogel onder de jas, de consequenties voor lief nemend.

Thuis aangekomen verbaasde het mij, dat mijn moeder niet eens boos was dat ik niet op school was , maar heeft mij zelfs geholpen een onderkomen te regelen voor de nieuwe aanwinst. Het was een mannetje want al snel floot hij dat het een lieve lust was. Hij kreeg de naam van piet want hij moest wel een orginele naam hebben. Mijn grootste wens voor mijn verjaardag was een kanarie popje. Aangezien ik half april jarig ben, was het bijna onmogelijk om een popje te bemachtigen. Met veel pijn en moeite werd er via via een popje gekocht. Ik kweekte dat jaar twaalf jongen. En alles zo eenvoudig: standaardkanarie voer, het eivoer bestond uit gedroogd witte brood , dat bij de kachel werd gedroogd, gemalen en daarna een hard gekookt ei erdoor, witzand als bodembedekking. (Hadden ze gelijk mineralen.) Een bloempotje als nestbakje en als nestmateriaal uit geplozen sisal touw en kort geknipte wollen draadjes.. Niks geen dure medicijnen en verlichting dat geregeld werd door middel van klokken of andere poespas. Toen er een advertentie in het streek blaadje stond van Coster- Verschuuren dat hij vogels opkocht bij de plaatselijke dierenwinkel heb ik er tien weggedaan.Voor de mannen werd zeven gulden betaald en voor de popjes vier gulden. En ik volhouden dat het zeven mannen waren en drie poppen en dat tegen beter in. Eenmaal thuis gekomen liet ik het enorme bedrag van 61 gulden aan mijn moeder zien. Die beloofde het goed voor mij te bewaren. (is gewoon in de huishoud pot verdwenen) Maar een nieuwe hobby was nu geboren. Ik mocht zelfs vaker een eitje koken voor de vogels. Er werd een groter hok gebouwd met twee broedkooien wat was ik trots. Maar dan kom je op een leeftijd dat er veel veranderingen plaats vinden, zoals het hoort en start je een zelfstandig leven. Na wat omzwervingen ben ik, eenmaal gesetteld gelijk weer met vogels begonnen. Uiteraard eerst met kanaries (Waterslagers ) toen wat tropen en een lange tijd goldamadines. Ik had al wat gelezen over de kapoetsen sijs en had hiervoor grote belangstelling. De eerste vogels die ik kocht van mijn duur verdiende spaarcenten bleken achteraf niet de beste start. Via Via kwam ik in contact met Bram Derksen uit Lobith. Toen hij mijn verhaal aanhoorde gunde hij mij twee kweek koppels uit zijn bestand en werd de basis gelegd voor mijn huidige bestand. Ik kwam via de show in Apeldoorn in contact met de W.A.S. en ben gelijk lid geworden. Een waardevolle aanvulling voor mijn hobby. Ik kweek momenteel met dertig koppels, ( kapoetsen , magellanen,) Ik ben een vroeg kweker zoals ze dat noemen en begin in november met de kweek. Dit eigenlijk om verschillende redenen. Zo ben ik in de lange koude winterdagen lekker bezig in een omgeving met een prettige temperatuur (ik ben een kou kleum) en ben ik op tijd klaar als het weer beter wordt en ik er weer opuit kan trekken met de motor.

DE KWEEK:

Voor aanvang van de kweek worden uiteraard de hokken grondig gereinigd en behandeld met TAC-TIC. Een middel gebruikt in de varkenshouderij tegen mijten en ander ongedierte. Mijn vogels krijgen via een wattenstaafje een beetje Noramechtin onder de vleugels, en worden gelijk gecontroleerd op te lange nagels. Ik gooi het aantal licht uren ineens omhoog tot vijftien en een half uur. Het eivoer wordt ook aangepast, d.w.z. in de rust periode krijgen ze twee maal in de week een basis eivoer met een beetje perle morbide. Ruim voor aanvang van de kweek wordt het eivoer aangepast.

EIVOER:

Ik gebruik gewoon een basis eivoer, en laten wij eerlijk zijn, ondanks dat hele knappe koppen in labaratoria de juiste voeding voor onze vogels uitzoeken doet iedereen er wel wat extra bij.Ook ik besteed veel aandacht aan mijn eivoer en ben dagelijks twintig tot dertig minuten bezig met de bereiding. ik ben er van overtuigd dat als alle eivoer in de wereld verbannen wordt, dat er nog geen kwart van het aantal vogels wordt gekweekt. Wordt wel eens uitgelachen omdat het voor sommige overdreven is, maar als ik je vertel dat op het moment ik dit schrijf al meer dan tweehonderd jonge vogels op stok heb, heb ik het gevoel dat ik het goed doe.Begrijp mij goed ik zeg NIET dat een ander het verkeerd doet maar wil je alleen zeggen hoe ik het doe. Ik verrijk het eivoer met wat gedroogde brandnetel een schepje breed max en twee maal in de week een schepje crog new van dokter Coutteel. Verder een hard gekookt ei waaraan ik wat tarwekiem olie toevoeg. ik doe dat expres in het ei. zodat iedere vogel het opneemt. Tarwekiem olie is rijk aan vitamine E, ook wel de vruchtbaarheids vitaminen genoemd. Ik gebruik tijdens de gehele kweek gekiemd negerzaad. Ik gebruik uitsluitend negerzaad om te kiemen, en geen mengeling van diverse zaden. Dit omdat dan alles gelijkmatig kiemt en het eiwit gehalte van gekiemd negerzaad negen maal wordt verveelvoudigd.Het kiemkrachtig negerzaad wordt s morgens voor aanvang van de verzorging op ruim water gezet en in de middag na ruim zes uur weken goed gespoeld en in een plat bakje weggezet. De volgende morgen wordt het weer goed gespoeld en laat ik het uitlekken op een droge zeem. Het geheel laat hele kleine witte kiempjes zien wat voor mij het juiste kiemzaad is en geen lange groene scheuten, dat is groen voer en dat krijgen ze bij mij in de vorm van witlof en chinese kool. Ook geef ik gemalen brocolli, afgewisseld met gemalen wortel of diepvries doperwten. Verder wat diepvries pinkie’s en/ of diepvries buffelo’s. Het geheel wordt goed gemengd en waar mogelijk gepast verstrekt. Ik zeg bewust waar mogelijk want ik probeer wel gedoseerd te voeren maar dat is niet altijd mogelijk , zeker niet bij grote nesten, waar ook wel een achterblijver tussen zit, ik geef toe dat ook ik wel wat teveel weggooi en eerder teveel geef dan te weinig. Mijn vogels krijgen 1 maal per dag eivoer.Voor mijn kapoetsen sijzen wordt vijf gram kleurstof per kilo eivoer toegevoegd om de roodfactor te versterken.

Hard zaad:
Ik geef mijn vogels een eigen zaad mengeling wat ik al eerder uit een sijzen bulletin had gelezen. dit bestaat uit:
Chia 500 gram
Blauw maanzaad 250 gram
Hennepzaad 250 gram
Sesamzaad 500 gram
Slazaad wit 1000 gram
Witzaad 500 gram
Perilla wit 1000 gram
Distel (kaardebol) 500 gram
Raapzaad 1000 gram
Cichicorei 1000 gram
Teunisbloem 500 gram
Graszaad ( kropaar) 2000 gram Veldsla 500 gram
Lijnzaad wit 500 gram
Negerzaad 5000 gram
totaal 15000 gram
Deze mengeling is op mijn verzoek gemengd en is voor iedereen verkrijgbaar bij de firma Vogel en Tierfutter Zentrum telefoon 06 33584603 www.vogelundtierfutter.com

Het water wordt dagelijks verstrekt en door de week aangelengd met Balance en in het weekend met T.T.K. info www.optidigest.nl Verder wordt ruimschoots grit en maagkiezel gegeven. Ook al zitten de bakjes nog half vol , er wordt wekelijks opnieuw aangevuld. Je ziet dan vaak dat de vogels gelijk weer in het grit zitten te spitten. Maar ook een stuk sepia staat tot de vogels ter beschikking.
Ik doe de eerste ronde aan wissel broed en plaats de pop in de broedkooi. Na een paar dagen geef ik ze een stukje watten en als ze daar de gehele dag mee rond slepen verstrek ik een plastic nestkorfje voorzien van een kokos inleg nestje. Ik plaats dit bewust voor aan de tralie’s, om nestcontrole makkelijk te maken en de jonge vogels gelijk te laten wennen aan de mensen. Als de pop volop met de nest bouw bezig is plaats ik tegen de avond de geselecteerde man erbij en vaak wordt er gelijk drie of vier keer achter elkaar getreden. Je ziet dat het een geslaagde bevruchting is, als de man na het treden met trillende vleugels en zacht gezang naast de pop plaats neemt,om niet veel later deze activiteieten te herhalen.Voor mij is het na drie vier keer genoeg en wordt de man weg genomen, De volgende dag wordt dit herhaald. Bij de derde avond zie je al een verandering in het gedrag van de pop naar de man toe wat voor mij een teken dat het genoeg is geweest. De tweede ronde als ik de man niet meer nodig heb voor andere poppen laat ik hem erbij. Maar in de meeste gevallen doet de pop alles alleen. Het voordeel is dat de pop niet lastig wordt gevallen door een felle man, maar het nadeel dat bij grote nesten de pop wel heel druk is.

EIEREN RAPEN JA OF NEE:

Het zal altijd wel een discussie punt blijven om eieren te rapen.Tegenstanders zeggen in de natuur gebeurt het ook niet, en het laatste ei heeft meer testeron zodat het jong harder vecht voor zijn eten en op die manier zijn achterstand inhaalt. Maar andere zeggen dat bij het rapen van de eierenen en deze tegelijk terug te leggen, alle eieren gelijk bebroed worden en daardoor allemaal tegelijk uitkomen zodat alle jonge gelijke kansen hebben. Vooral bij grote nesten van vijf of zes jongen treed hierdoor minder verlies op. Ik heb dit jaar voor het eerst de eieren geraapt en moet zeggen dat het zowel voordelen had als nadelen. In het verleden heb ik nooit geraapt vanwege mijn werk met onregelmatige diensten, en toen had ik ook goede resultaten. Nu ik raap, moet ik zeggen dat ondanks alles tegelijk uitkomt er ook wel eens een achterblijver tussen zit. Maar het zal altijd wel een discussie punt blijven.

HET RINGEN:

Voor het ringen, tref ik altijd voldoende voorbereiding, dat wil zeggen; neem altijd voldoende tijd, leg de ringen klaar, een druppeltje afwas middel, een stukje keukenrol en een vochtig doekje (een vogel heeft altijd de neiging om zich van zijn ontlasting te ontdoen zoals alle vluchtdieren doen) en niet het minst belangrijk een paar tekentangen. Hier tussen klem ik de nodige ringen voorzie ze van een beetje afwasmiddel en op deze manier ring ik de vogels.
Het voordeel van het gebruik van tekentangen is dat je ziet wat je doet tijdens het ringen en bovendien blijven je handen schoon. het valt mij iedere keer op dat als ik dit andere liefhebbers laat zien dat ik positieve reacties verneem.

BODEM BEDEKKING:

Ik gebruik al jaren vurenhout of beukenhout snippers. In de broedkooien een grote van 3 millimeter en in de vluchten nummer 6. Op de vraag of de vogels het niet meeslepen naar het nest en daardoor het risico vergroot op eier breuk kan ik positief reageren, ik heb het nog nooit meegemaakt. Ik leg eerst een krant op de bodem en bestrooi het ruim met de snippers. 1 tot 2 maal in de week ga ik met mijn hand over de bodem om het grote afval te verwijderen. Na drie tot vier weken wordt alles ververst en gereinigd. Maar ook de zitstokken worden uitgenomen en schoon gmaakt. Als de jongen uitvliegen en dat gebeurt bij de kapoetsen al vrij snel ,neem ik het gehele nest eruit en hoop dat de pop de tijd neemt voor de jongen, Als ze toch weer nestel neigingen krijgt, dan plaats ik de jongen in een baby kooitje aan de buiten zijde van de tralies. Ik verstrek de pop weer een schoon nest en voldoende nestelmateriaal. Het voordeel van de babykooi is dat ik goed kan zien wanneer de jongen geheel zelfstandig zijn en dat de pop ze niet kan plukken om aan nieuw nestmateriaal te komen. Als de jongen 35 tot 40 dagen oud zijn, plaats ik ze in de babyvlucht. Ik zorg er wel voor dat het voer en zeker het water goed te vinden is en plaats er ook een overjarige pop bij ( pleegmoeder). Voldoende afleiding in de vorm van groenvoer ( witlof, chinese kool ect ) en trosgierst. Voordat ik de jongen in de babyvlucht plaats voorzie ik de jongen weer van een beetje Noramechtin door middel van een wattenstaafje.

Voor zover mijn verhaal en de wijze hoe ik kweek. Begrijp mij goed; ik zeg NIET hoe u het moet doen, maar hoe ik het doe. Nu kan ik veel makkelijker praten dan schrijven en zal ik zeker wat vergeten zijn, maar ik hoop dat er voor u nuttige informatie tussen staat. En mocht je iets willen weten, dan kan je mij altijd bellen of een afspraak maken. Ik wens iedereen veel plezier in het verzorgen , houden en kweken en hoop jullie weer snel te ontmoeten op de leden bijeenkomst.

Foto 1: Diepfries pinkies en buffelo’s

Foto 2: Gekiemd negerzaad

Foto 3: Gemalen broccoli

Foto 4: Gemalen gekookte eieren met tarwekiemolie

Foto 5: Eivoer totaal gemixt

Foto 6: Geraapte eieren

Foto 7: Overzicht kweekruimte

Foto 8: Kapoetsesijzen die witlof eten