Mijn kweek 2021 | Geert Remels.

Door: Geert Remels.

2021.

Mijn kweekseizoen 2021 start ik met Amerikaanse en Europese sijzen en Alario vink. Mijn Amerikaanse sijzen zitten in de kelder met een temperatuur tussen 21 en 22 graden en de relatieve luchtvochtigheid tussen 60 % tot 70 %. In 2020 had ik mij 3 koppels kapoetsensijzen,3 koppels Geelbuiksijzen en 2 koppels Magellaansijzen Lutino aangeschaft

Voeding:

Ik geef de zadenmengeling voor Geelbuiksijzen en kapoetsensijzen van Jan Koenings en in het drinkwater gebruik ik de producten van optidigest, (balance,TKK en de vitamine van A-Z). Maagkiezel en sepia ontbreken ook niet in de kooien en in de rustperiode krijgen mijn vogels 3x per week eivoer.

Huisvesting:

De vogels zijn gehuisvest in Italiaanse draadkooien van 90 x 40 x 40 cm waar op de bodem honinggraat papier gelegd wordt, wat ik wekelijks ververs. Vanaf oktober zet ik de mannen en poppen gescheiden, dan hebben ze
negen uur licht, vanaf half december pas ik dit geleidelijk aan zodat ik eind februari op vijftien uur licht zit.

Kweek:

Op 27 februari heb ik al mijn Amerikaanse sijzen gekoppeld, op 8 maart hang ik per kooi 2 nestkastjes, 1 aan de binnen kant van de kooi en de ander buiten kant van de kooi. Deze zijn niet afgeschermd met groene takjes of iets dergelijks. Over de kweek van de Kapoetsensijzen kan ik heel kort zijn, 2 koppels hebben 2 nestjes gehad met telkens onbevruchte eieren en 1 koppel heeft niets gedaan, dus in 2021 geen enkel jong kapoetssijs gehad. De Geelbuikensijzen hebben het goed gedaan, van de 3 koppels had ik 18 jonge op de stok gekregen doch in de rui zijn er 2 vogels afgevallen. Van de 2 koppels Magellaansijzen lutino heb ik 4 jonge gehad waarvan 2 lutino’s. Vanaf het moment dat de eerste ei gelegd is raap ik deze en ze worden terug geplaatst met het derde ei, na 6 dagen ga ik altijd eens kijken of er iets bevrucht is, ik doe dit wel pas als ik zie dat de pop even van de nest is. Wanneer de pop gaat broeden, zet ik een tussenschot in de kooi zodat de man gescheiden is van de pop. Als er jongen zijn worden deze na 5 dagen geringd en de dag erna laat ik de man er weer bij, zo heb ik geen problemen met de man ondervonden. Het eivoer stel ik samen met: Pearle morbide, eivoer wildzang, hard gekookt ei kiemzaad en wat pinky’s en Buffelowormen. Voor de kweek van 2022 heb ik mijn bestand wat uitgebreid met Zwartesijzen en 2 koppels Columbiasijzen. Ik hoop jullie volgend jaar te kunnen vertellen dat ik ook jonge Kapoetsensijzen heb gekweekt. Ik houd jullie alleszins op de hoogte.