Melganzenvoet.

Door: A. Lemmens.

2017.

Melganzenvoet is een kruid dat we onze vogels niet moeten onthouden. Zowel het onrijpe als het rijpe zaad is een welkome afwisseling in de voeding van onze vogels. Daarnaast is het ook een uitstekend groen voer voor onze vogels. Waarom het een goed voedingssupplement is voor onze vogels zal aan de hand van onderstaand artikel duidelijk worden.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Chenopodium album.
Engelse naam: White goosefoot.
Franse naam: Chénopoe blanc.
Duitse naam: Weisser Gänsefuss.
Van het zaad van de Melganzenvoet werd vroeger meel van gemalen, hier komt het deel van de naam “mel” vandaan. Mel betekent meel. Ganzenvoet dankt zijn naam aan de vorm van het blad, die veel lijkt op de pootafdruk van een gans.

Omschrijving:
Melganzenvoet wordt ook wel witte ganzenvoet genoemd. Het is een eenjarige plant uit de amarantfamilie. De plant is wereldwijd verspreid. De zaden werden al in de prehistorie gebruikt als voedingsmiddel. De zaden zijn olie houdend. Ze kan een hoogte bereiken van 15 tot 150 cm. De gegroefde stengel is roodachtig van kleur. Wordt de plant ouder dan verhout de stengel enigszins. De bladeren staan verspreid langs de stengel. Het blad is heldergroen en aan de onderkant witachtig. De vorm van de bladeren is zeer variabel en de randen zijn gaaf of sterk getand en langwerpig, eivormig of ruitvormig. De plant bloeit in schijnaren die trossen vormen. De bloeitijd is van juli tot en met september. De kleur van de bloemen is groenachtig en zijn klein. De bloemen vormen eenzadige nootjes waarin de 1,6 mm brede, platte bruin zwarte zaadje zit. De zaden zijn glanzend en fijn gestreept. De zaden bevatten zeer veel olie. Dus met mate verstrekken aan de vogels, anders vervetten ze snel wat hun gezondheid niet ten goede komt. Een lange, sterk vertakte plant kan wel 900.000 zaden produceren. 10 gram van het zaad bevat zo’n 1100 zaden. Het zaad houdt wel 5 jaar zijn kiemkracht. De plant heeft vochtige stikstofrijke grond nodig. Melganzenvoet komt over bijna de hele wereld voor. In de bergen groeit ze tot op 4300 meter hoogte, in de bergen komen nogal wat sijzensoorten voor. De kans is groot dat ze deze plant gebruikt hebben als voedselplant.

Inhoudsstoffen en werking:
– Saponinen.
– Betalaine.
– Flavonoïden.
– Oxaalzuur.
– Proteïnen
– Vitaminnen.
– Mineralen.

Medische werking:
– Bevordert het immuunsysteem in het lichaam, bevordert de groei.
– Is een antioxidant, ontstekingsremmer.
– Bestrijdt schimmels, bacteriën en virussen.
– Bloedzuiverende werking.
– Wond helend.
– Luchtwegen zuiverend.
– Urineweg zuiverend.
– Opbouw van cellen.
– Hebben invloed op veel functies in het lichaam.
– In samenwerking met de vitaminen hebben ze invloed op veel functies in het lichaam.
– Bestrijding van wormen.
– Bestrijdt reuma.
– Heeft een regulerende werking van de darmen.
– Is rustgevend.
– Heeft positieve werking op de nieren.
– Bestrijdt jicht.

Analyse:
Per 100 gram.
Vitaminen:
– Vitaminen C 96 % ADH
– Vitaminen A 73 % ADH
– Vitaminen B1 14 % ADH
– Vitaminen B2 37 % ADH
– Vitaminen B3 8 % ADH
– Vitaminen B6 21 % ADH
– Vitaminen B9 8 % ADH

Mineralen:
– Mangaan 37 % ADH
– Calcium31 % ADH
– Magnesium 10 % ADH
– Fosfor 10 % ADH
– Kalium 10 % ADH
– IJzer 9 % ADH
– Zink 5 % ADH

Hoe te verstrekken aan vogels:
Door het oxaalzuur dat de plant bevat is het aan te raden de plantendelen niet te vaak aan de vogels te verstrekken. Oxaalzuur kan schadelijk zijn voor een aantal organen. Eenmaal in de 2 weken kan geen kwaad. Zowel het blad, de bloemen als de zaden zijn vers te verstrekken aan de vogels. Onrijpe zaden zijn ook goed voor de vogels. Van het blad en de bloem is thee te trekken. Dit zouden we in de wintermaanden kunnen geven aan de vogels als er geen verse planten zijn. Voor de thee geldt ook eenmaal per 2 weken verstrekken.