Geelbuiksijs | Heidi Saes

Door Heidi Saes.

2015.

Algemeen
Het is een klein Amerikaanse sijsje waarvan de man en pop goed te onderscheiden zijn? Ze zijn ongeveer 11,5 cm. groot, en worden geringd met 2,5 of 2,7. De man heeft een zwarte kop. Dit zwart loop door over zijn gehele rug tot het uiteinde van zijn staart, met wat geel op de vleugels, De buik is geel. Hij heeft een mooie zang. De pop mist dit zwart, zij is hoofdzakelijk olijfgroen van kleur. Haar buikjes is wazig geel.

Oorsprong
De geelbuiksijs komt oorspronkelijk uit o.a.: Colombia, Venezuela, Ecuador. Daar komt de temperatuur nooit onder de 18 graden. Buiten de broedtijd leven zij in kleine groepjes. In de broedtijd paarsgewijs.

Ondersoorten
Er zijn twee ondersoorten.
De carduelis x. xanthoggastra
De carduelis x. stynegre, dit is een groter soort

Aanschaf
In november 2013 kocht ik bij een gewaardeerde kweker twee koppels, deze twee koppels zijn niet verwant aan elkaar. Per koppel bracht ik ze onder in een vluchtje van 160x100x80 cm. op een bovenkamer. Lichturen toen op 9 uur. Temperatuur komt nooit beneden den 18 graden. Het zijn 4 prachtige, gezellige kwieke vogeltjes, totaal niet schuw.

Inrichting vluchtje
Het vluchtje is van hout, de achterkant staat tegen de muur. De voorkant van gaas en kan helemaal open, met op ooghoogte een voorfrontje. Aan de binnenkant, achter het voorfrontje zit een plankje, daar staat van alles op. Later zal daar een baby kooitje op komen te staan met de man erin, als de pop zit te broeden tenminste. Aan de onderkant van het vluchtje zit een schuifje zodat niet heel het vluchtje open hoeft om bv. een badje neer te zetten. Op de vloer liggen houtsnippers, nummer 6. Door houtsnippers droogt de ontlasting vlug in. Een kurkdroge vloer is erg belangrijk. Bovendien zijn houtsnippers erg gemakkelijk te vervangen en stoft weinig. Ik ben hier erg tevreden over.

Bovenin het vluchtje hangen van links naar recht twee zitstokken van 11 mm. doorsnee. Aan de achterwand is een grote beukentak bevestigd, met veel grote en kleine zijtakjes Door zijn grilligheid is deze tak goed voor de nagels en pootjes van de vogels. Er hangt een energie zuinige TL lamp in. Aan de voorzijde hangen twee verschillende nestkastjes. Een kapelletje en een traliekastje.

Voer In de rustperiode (per vogel)
Maatschepje Amerikaanse sijzen zaad van Koenings Elke dag een takje vogelmuur en 1 erwtje uit de diepvries Altijd staan er schaaltjes met: mineralenmix van Orlux, scherp maagkiezel; sepia, vitamineral (duivenmineralen) en terra mix (zand met vitamines en mineralen) Elke dag vers drinken (zonder toevoeging van wat dan ook) en bad water. Kuren doe ik niet.

Extra’s tijdens de kweek
Elke dag ei voer met pinkies en erwten Pirella en chia zaad en een schepje meer Amerikaanse sijzen zaad, trosgierst geel en rood

De Kweek
In februari ging het licht elke week 1 ½ uur omhoog en bood ik nestmateriaal aan, kokosvezel en witte scarpie, in een ruifje aan de buitenkant van de kooi. Een paar keer per week wat ei voer en af en toe een pinky. Beide koppels vertoonde al vrij snel nesteldrang. Er werd volop gejaagd en gebouwd. Het ging er af en toe heftig aan toe bij beide koppels. Zoals dat bij Amerikaanse sijzen kan gaan.

Koppel 1
Het eerste koppel had op 17 februari al het eerst ei. 4 dagen later waren er 4 eitjes en zat de pop vast op het nest. Nadat het vierde ei was gelegd, ging de man apart in een baby kooitje op het plankje. Zonder problemen kwamen de eitjes allemaal rond 3 maart uit. De pop was zorgzaam en voerde de jonge goed. Ze kreeg toen drie keer per dag vers ei voer, flink wat pinkies erwten en vogelmuur. Pirella en chia zaadjes ook wat meer, beide in aparte schaaltjes aangeboden. Ik zag dat de pop af en toe onrustig op en neer vloog van de man naar de jonge. Ze zat veel op zijn kooitje, of hing constant aan de tralies. Omdat ze dit gedrag elke dag meer en meer vertoonde, en het er echt onrustig uit begon te zien, liet ik de man, op goed geluk los toen de jonge pas 4 dagen oud waren, zodat hij mee kon gaan voeren. Dit ging hij vrijwel dezelfde dag ook doen. Hij werd wel goed in de gaten gehouden, gelukkig gedroeg hij zich netjes.
Na 6 dagen werden de jonge geringd met ringmaat 2,7. Voorzien van een ventielslangetje.

Beide ouders voerde goed en de jonge groeide voorbeeldig. Rond 17 maart vlogen ze een voor een het nestje uit. Lekker onhandig balancerend op de dunnen beukentakjes hoog in de kooi zowat tegen de TL lamp aan. Dit werd hun favoriete slaap plekje zo dicht tegen de lamp. Iets meer als een week, na het uitvliegen van de jonge, begon de man weer te jagen en ging de pop weer aan de slag met het bouwen van een nest. De 4 jonge aten wel al wat zelfstandig maar kregen ook veel van hun pa. Hij was niet meer al te vriendelijk tegen de kleintjes en tegen sommige haalde af en toe flink uit. Toen eind maart de pop haar derde eitjes had gelegd, takelde de man een van de jonge zo erg toe dat ik bang was dat het kleintje het niet zou redden. Happend naar adem, zwaar hijgend, dat zag er niet goed uit. Meteen ging de man apart.

De pop legde nog een 4de eitje en bleef toen vast op het nest. De jonge kregen van haar niets meer en schooide veel bij hun pa. Hij gaf hen nog wel wat tussen de tralies van zijn kooitje, maar niet veel meer. Ze leerde nu snel zelfstandig te eten, veel ei voer, erwten en pinkies. Ook chia en pirella zaadjes werden flink gegeten. Vogelmuur ging er ook goed in. Het ging ze goed af, het waren 4 energieke vogeltjes. Het toegetakelde kleintje knapte gelukkig snel op, hapte af en toe nog naar adem in een stress situatie, maar hield daar uiteindelijk mee op. Na weer een rustige periode kwamen de 4 eitjes op 14 april uit. Na twee dagen begon de pop weer onrustig heen en weer te vliegen tussen de jonge en haar man. Die dag zijn de 4 jonge uit het eerste nestje naar de volière verhuisd en is de man weer los gelaten. Vroeger dan de eerste keer nu, maar de ervaring zei dat dit wel goed zou gaan. En het ging ook goed. Vrijwel meteen begon hij mee te voeren. Deze 4 jonge zijn op 21 april geringd. Een dag later dan de vorige 4, maar ik vond ze op dag 6 nog wat klein en was daardoor bang dat ze de ringetjes zouden verliezen. Op 1 mei vlogen de 4 kleintjes uit. Beide ouders voerde goed, het ging prima. Toen na een week de man weer begon te jagen en onvriendelijk werd tegenover de jonge, heb ik hem uit de vlucht gehaald en elders in een broedkooi gezet, weg bij de pop en de jonge. De pop voerde de jonge in haar uppie, goed door. 2 rondjes vond ik voldoende, 8 jonge was genoeg. Super blij was ik met dit resultaat.

Koppel 2
Dit koppel kwam wat later in broedstemming. 1 maart werd het eerste ei gelegd. Toen er op 4 maart 3 eitjes lagen, is de man apart gegaan. Het bleef bij deze 3 eitjes. Na ook hier een rustige periode kwamen de eitjes op 16 maart alle drie uit. Deze pop toonde heel onrustig, vlug in paniek, ze leek onzeker en voerde in mijn ogen niet goed. Daarom liet ik de man er na 3 dagen al bij.
Toen ging het beter. Hij voerde dezelfde dag al mee en de pop werd rustiger. De kleintjes groeide goed en werden op dag 6 geringd. Ongeveer 30 maart vlogen ze uit. Ook hier erg leuk om te zien hoe de kleintjes onhandig de takken op zoeken.

Ze werden goed gevoerd door beide ouders. Een lust om te zien hoe dat allemaal ging. Helaas is deze man veel eerder agressief naar de jonge toe, dan de andere man. Terwijl hij jaagt achter de pop, jaagt hij ook achter de kleintjes, dat zag er niet goed uit. Daarom heb ik deze kleintjes; i.p.v. de man, apart in een baby kooitje gezet. Een iets groter kooitje omdat hier 3 vogeltjes in gaan. Niet leuk voor de kleintjes, maar het is even niet anders. Nu moest er goed opgelet worden of de jonge door de tralies werden gevoerd. En dat gebeurde gelukkig wel. Ook stond er in het kleine kooitje ei voer, pinkies en erwtjes zodat ze zelf ook wat konden eten. Op 10 april legde de pop haar eerste eitje weer.Na 4 dagen had ze 4 eitjes en bleef ze vast op het nest Toen werd de man apart gezet en mochten de kleintjes na 5 dagen in het kleine kooitje te hebben gezeten, er weer uit. Dat was feest natuurlijk. Ongeveer op 27 april kwamen de eitjes uit. Na 3 dagen gingen de 3 jonge uit het eerste nestje de volière in en mocht de man weer los.

Beide ouders voerde de 4 jonge weer voorbeeldig. Ongeveer 11 mei vlogen er 3 uit. Een dag erna kwam nummer 4. Na een paar dagen begon de man al weer te jagen en zijn gedrag naar de jonge toe was feller dan de eerste keer. Net op tijd erbij, dacht ik, toen een van de jonge door hem werd gepakt. Hij is toen meteen apart gezet. In dit geval nog niet helemaal weg uit de vlucht, zoals bij het andere koppel, maar weer in een baby kooitje op het plankje, zodat hij de jonge nog mee kon voeren want dat was nog nodig. Het toegetakelde jong heeft het helaas niet overleefd.

Ten slotte:
Op 22 mei zijn alle jonge uit beide tweede nestjes, samen met hun moeders in de volière gegaan. Daar vliegen ze nu vrolijk rond met eenzelfde aantal jonge kapoetsensijsjes. Er wordt gespeeld, gejaagd, gekibbeld en planten worden vernield. Een drukke bedoeling. Een en al gekwetter en leven. Ik kan uren naar deze kleine acrobaatjes kijken, een lust voor het oog en oren. Dit was mijn eerste jaar met de geelbuiksijsjes. Ook hier was het opletten en observeren, veel bij de vogels zijn. De mannen kunnen, ook bij deze soort, letterlijk moordend uit de hoek komen. Ik kreeg er af en toe goed de zenuwen van en was vaak ongerust of het allemaal wel goed zou gaan. Bij beide koppels ging het weer ander. Er zat zelfs verschil tussen de eerste en tweede ronde van eenzelfde koppel. Maar het is toch gelukt om een mooi aantal jonge op stok te krijgen, in totaal 14 jonge en dat had ik eigenlijk niet verwacht. In de broedperiode zijn het geen gemakkelijke vogels. Echter daarbuiten zijn het zeer aangename, vrij tamme vogeltjes, erg plezierig en nog mooi ook.