Kardizaad of saffloerpitten

Door: A. Lemmens.

Voor dit zaad worden tegenwoordig twee Nederlandse namen gebruikt, Kardizaad of Saffloorpitten. Wij spreken Saffloorpitten uit als Saffloorpitten, maar eigenlijk moet Saffloerpitten zijn. Deze zaden komen niet van een soort Zonnebloem, maar het is een distelachtige plant die deze zaden produceert. Over het algemeen worden de zaden door veel vogels graag gegeten. De buitenkant, het kaf, is vrij hard. Voor de Amerikaanse sijzen zullen we de zaden moeten kneuzen anders kunnen ze het zaad niet opnemen. Zoals we zullen zien is het een zaad dat veel vet bezit. We zullen het dus met mate moeten geven aan de vogels anders vervetten ze snel met alle nare gevolgen van dien. Een maal per week in een apart bakje een theelepel per twee vogels.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Carthemus tinctorius.
Duitse naam: Saphlore gruben.
Engelse naam: Saffloorpitten.
Franse Naam: Fosses saphlore.

Beschrijving:
Kardizaad of Saffloerpitten is familie van de distelachtigen. De zaden, pitten, zijn driehoekig wat aangeeft dat het familie is van de distels. Het pitje heeft vaak een pluisje dat moeilijk te verwijderen is. De pluimvormige bloemen zijn geel of rood van kleur. De stengels, die stevig zijn, kunnen tot 90 cm hoog worden. De bladeren zijn donkergroen, eivormig en getand. De plant kan een hoogte bereiken van 60 tot 120 cm. De bloeitijd ligt in de periode van juli tot augustus.

De zaden hebben een hoog percentage vet, dus niet te vaak en veel van deze zaden aan de vogels geven, ze vervetten anders sterk. Dat kan zeer nadelig zijn voor de gezondheid van de vogels en de broedresultaten zullen slecht zijn. Het aminozurenpatroon is gunstig door het vrij hoge arginine gehalte. Arginine is een semi-essentieel aminozuur. Arginine heeft een belangrijke rol in het stofwisselingsproces en in het immuunsysteem.

Heden ten dagen wordt de plant hoofdzakelijk gekweekt in Noord-Amerika en India.

Voor de vogels:
Naast het zaad, of beter gezegd, de pitten zijn in de handel een aantal producten te verkrijgen die vervaardigd zijn uit de plant die de Saffloerpitten voortbrengt. Tinctorius-olie (van het zaad), Tinctorius-thee (van bloemblad), gedroogde bloemblad, tinctorius-extract en capsules. Van deze producten kunnen we de olie, thee, extract gebruiken als voeding voor de vogels.

De olie kunnen we gebruiken in het drinkwater, 5 druppels in een liter water, één maal per week verstrekken.
De thee kunnen we gebruiken als drinkwater, één theezakje 10 minuten laten trekken in ½ liter kokend water, af laten koelen, van deze ½ liter afgekoelde thee 100 milliliter vermengen met 1 liter drinkwater.
Extract, volg het voorschrift op de verpakking, de ¼ van deze dosering vermengen met één liter drinkwater.

Dit voedingsproduct is zeer zeker de moeite waard om te verstrekken, in welke vorm dan ook, aan onze vogels. Laat wel duidelijk zijn, dat als je de pitten in je voedingspatroon hebt van je vogels, je de andere manieren zoals olie thee enz. niet moet geven. Te veel is ook niet goed.