Kapoetsensijs| Wim Klinkenberg

2014-2015.

Door: Wim Klinkenberg.

Ik kweek nu 4 jaar kapoetsensijzen en heb dit jaar voor mijn idee goed gekweekt. Ik heb 30 jongen gekweekt van 6 koppels. 2 koppels hebben niets gedaan. Ik wilde dit jaar voor het eerst de mannen bij de poppen laten in de broedkooien. Dit is maar met een koppel gelukt. De man van dit koppel voerde de jongen mee. Bij de andere koppels kwam de pop tijdens het broeden maar ook als er al jongen waren plots van het nest en zat dan achter de man aan deze vloog alle kanten op de pop liet hem niet met rust. Dit heb ik diverse malen gezien. Ik heb de man moeten afzonderen. Toen was er pas weer rust in het hok. Dit heb ik eigenlijk nog nooit gezien, normaal was het zo dat de poppen op het nest gevoerd werden door de man. Waarom de man weg gejaagd werd door de pop is mij een raadsel. Als de poppen wilden beginnen met de 2 ronde kwam dezelfde man er weer bij. In het begin ging alles goed. Van de ene dag op de andere begon het zelfde spel weer van voor of aan, net als in de eerste ronde. In beide rondes, heb ik de man bij het afzonderen, zo geplaatst dat de pop de man niet kon zien . De poppen stoorden zich hier niet aan, ze broeden en voerde de jongen gewoon door. De jongen werden groot gebracht.

Na het uitkomen van de jongen, probeerde ik na 3 a 4 dagen de man er weer bij te zetten. Dit lukte ook niet, de pop ging weer achter de man aan.

Een ander fenomeen wat ik dit jaar mee maakte, wat ik nog niet eerder mee gemaakt heb, is dat ik een jong uit de 2de ronde, na het zelfstandig zijn, in de vlucht wilde zetten bij de zelfstandige jongen uit de 1ste ronde, 13 jongen. Dit jong uit de 2de ronde werd niet geaccepteerd. Overal werd het jong weggejaagd. Na 2 a 3 dagen zat het jong dik, mocht niet bij het voer komen.

Ik heb dit jaar 17 mannen en 13 poppen gekweekt.

Mijn voeding van de vogels ziet er als volgt uit;
5 maal per week krijgen ze de zaadmengeling van Koenings voor Amerikaanse sijzen en 2 maal per week Kapoetsensijzen voer. Eenmaal per week eivoer van Easy met Perle morbide, een kiemzaad vervanger. Dit schema houd ik aan buiten het broedseizoen. Ik geef met mate groenvoer, meestal is dat Broccoli. Tijdens de kweek krijgen ze geen groenvoer. Het water wat de vogels krijgen zet ik 1 dag voor ze het krijgen klaar. Dit om het chloor wat in het water zit te laten neerzakken. Dit heb ik ooit lezen. Ze krijgen 3 dagen gewoon water, 2 dagen appelazijn in het water en 2 dagen een citroenijsblokje per liter water. In voorbereiding op het broedseizoen geef ik 3 a 4 maal per week eivoer met Perle morbide.

Ik ring mijn jonge vogels op de vierde dag na uitkomst. Ik camoufleer de ringen niet. Volgens mij hebben de sijzen dat niet nodig, ze storen zich niet aan de ringen. Bij het ringen hanteer ik een loep om het beter te kunnen zien.

Dit is mijn methode.

Als andere kwekers bekend zijn met de probleemstelling, zou ik dat graag vernemen in de hoop dat er oplossingen voor zijn.

Verder wens ik ieder heel veel succes met zijn eigen methode, maar ik dacht dat dit voor mij het beste is.

Met veel groeten Wim