Kamut graan.

Door: A. Lemmens.

Kamut is een graansoort uit de familie van de grassen. Rijk aan vitaminen, eiwitten en mineralen. De graan korrel is vrij groot, waardoor het voor kleinere vogels moeilijker is om op te nemen. De gemalen versie zou een oplossing kunnen zijn en het door het eivoer of universeel te mengen. Ook is het vrij rijk aan koolhydraten waardoor we moeten oppassen voor vervetting van de vogels. Vogels die in de wintermaanden onderhevig zijn aan lage temperaturen is de vervetting niet zo’n probleem. Door de lage temperaturen verbruiken de vogels meer energie, met andere woorden de koolhydraten worden verbruikt. Het is zeker de moeite waard om deze graansoort aan onze vogels te verstrekken met mate.

kamut graan foto 2

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Triticum turgidum x polonicum. (het is een kruising van twee soorten).
Duitse naam: Kamut Getreide.
Franse naam: Grain de Kamut.
Engelse naam: Kamut grain.

Omschrijving:
Kamut wordt ook wel Khorasan tarwe genoemd. Het is een oeroud graan. Men vermoedt dat de oorsprong in West-Azië ligt. In 1949 is het gecultiveerd in Amerika. Pas vanaf 1986 steeg de belangstelling er voor. Vanaf 1990 is het ook in ruime mate te koop in Europa en China. Dit graan mag de naam Kamut voeren onder biologische voorwaarden. Zoals al eerder gezegd is Kamut een grassoort dat een verre familie is van de huidige tarwe, ze hebben beide dezelfde voorouders.
De graan korrel bestaat uit, de wandlagen, het meellichaam en de kiem. De kiem bezit alle voedingsstoffen die nodig zijn om de kiem uit te laten groeien tot de plant. Het meellichaam bestaat voor het grootste deel uit zetmeel en eiwitten. Tussen de wandlagen bevindt zich de zo genaamde Aleuronlaag die ook voedingsstoffen bezit. De opbouw van Kamut is vergelijkbaar met Tarwe. Kamut heeft per spriet een aar. De aar is kleiner dan de aar van de Tarwe waardoor de korrels ook kleiner is.

Medische aspecten:
Kamut is rijk aan proteïnen en mineralen, zie analyse. Het is vooral rijk aan selenium, zink en magnesium. Selenium is een heel sterke antioxidant. Samen met vitamine C en E verwijdert het de vrije radicalen, de gifstoffen die in het lichaam achter blijven na alle chemische processen.
Door het hoge gehalte aan lipiden, vetachtige stoffen die niet oplosbaar zijn in water maar oplosbaar zijn in alcohol, heeft Kamut een hoger energetische waarde (geproduceerde energie) dan tarwe.
Door de gunstige PH waarde van dit graan ontzuurt het, het lichaam.
Door de aanwezigheid van chlorofyl wordt de groene kleur in de bevedering helderder groen.
De voedingsvezels zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en voorkomen verstoppingen.

Analyse Kamut:
Per 100 gram.
Vitaminen A 0,80 milligram
Vitaminen B1 3,94 milligram
Vitaminen B2 0,82 milligram
Vitaminen B6 1,1 milligram
Vitaminen C 1 milligram
Betacaroteen

Resume:
Kamut is een graan dat zeker de moeite waard is om aan onze vogels te verstrekken. Zoals al eerder gezegd, verstrek het met mate. Voor kleinere vogels is het een graan dat niet zo makkelijk wordt opgenomen gezien de grootte van de graankorrel. Je kunt bij deze kleinere vogels de graankorrel kunnen breken door het een of twee slagen door een koffiemolen te halen. Een andere manier hiervoor kan zijn de korrel fijn te malen en te mengen door het zachtvoer.