Kabalezaad.

Door: A. Lemmens.

Kabalezaad wordt ook wel Sorghumzaad genoemd. Het is een graszaad dat proteïnerijk is, bevat enzymen en vitaminen. Kabalezaad/Sorghumzaad wordt in Afrika en U.S.A. gebruikt voor menselijke consumptie bij bereiding van brood, gebak en bier. De smaak is zoet wat vogels aantrekkelijk vinden. Daarnaast heeft Kabalezaad een hoge voedingswaarde.

kabale

Naamgeving:
Wetenschappelijk naam: Sorghum bicolor.
Nederlandse naam: kafferkoren, kabale, sorghum en kafir.

Geschiedenis:
In Ethiopië werd 3000 voor Chr. kabele gedomesticeerd. Van hieruit heeft het zich verspreid over heel Afrika. Vanaf 2000 voor Chr. wordt het ook verbouwd in Centraal- India. Afrikaanse slaven hebben kabale in de 17 eeuw van de V.S. gebracht, waar nu het grootste gedeelte van de wereldproductie plaats vindt.

Beschrijving:
Sorghum is een eenjarige plant met een hoogte van 60 tot 500 cm, afhankelijk van de soort. De stengels kunnen 30 mm dik worden. Het blad van de plant lijkt veel op blad van maïs, maar dan korter en breder. Ze zijn glad van oppervlak en met een waslaagje bedekt. De pluimen (bloeiwijze) zijn compact of opener van structuur. Aan deze pluim kunnen wel 6000 aren zitten. De kleur van de zaden kunnen wit, geel, rood of bruin zijn.

Soorten:
– Graansorghums, een soort rijst, wordt vermalen tot meel voor brood.
– Grassorghums hooi, voeding vee en vogels.

Zoete sorghums voor productie van siropen en suikers.
– Bezemsorghums, productie van bezems en borstels.

Werkzamestoffen:
Bij 10% vocht en 20 gram:
Koolhydraten 14,54 gram
Eiwit 2 gram
Vet 0,74 gram
Vitamine B1 0,07 gram

Vitamine B2 0,04 gram
Nicotinezuur 0,78 gram
Calcium 4,4 gram
IJzer 0,76 gram
Koper 0,03 mg
Fosfor 11 mg
Kalium 200 mg
Natrium 1,6 mg
Zink 0,8 mg

Medische aspecten:
Naast bovenstaande werkzamestoffen bevat kabale ook nog Tannine. Deze stof heeft een samentrekmedewerking, ook heeft het een natuurlijke conserverende werking.

Toedieningwijze:
Kabalezaad kan op verschillende manieren gegeven worden aan de vogels:
– Als zaad, apart of in het zaadmengsel. Apart, in een bakje geven, is het beter te controleren of het gegeten wordt. Dit is niet aan te raden bij Amerikaanse sijzen. Het zaad is te groot en te hard. Ze kunnen het niet openbreken (ontdoen van het kaf). De andere manieren van verstrekken is daarom aan te raden.
– Als geweekt zaad.
– Als kiemzaad
– Gemalen, in een apart bakje, of door het eivoer gemengd.

Waar is dit zaad verkrijgbaar:
Er schijnen rond de 62 zaadhandelaren in Nederland het te verkopen. Ik heb helaas nog niet kunnen achterhalen wie dat zijn. De importeur zit in Reuver ( Noord Limburg). Bij hem is per provincie de verkoopadressen op te vragen. Zaad en vogelhandel Floralia. 0774742246.