Jujubes

Door: A. Lemmens.

Bessen voor zaadetende vogels kan. In bessen zitten veel voedingsstoffen dus waarom zouden we daar geen gebruik van maken bij de voeding van onze vogels? Je kunt ze alleen niet zomaar in de voedingsschaal doen – dan zullen ze de bessen hoogst waarschijnlijk niet opnemen. Er zijn verschillende mogelijkheden om zaadetende vogels toch zover te krijgen dat ze de bessen opnemen. Ingevroren bessen fijn malen en door het eivoer mengen. Van gedroogde bessen thee trekken. Gedroogde bessen weken, fijn malen en door het eivoer mengen.

Vers zijn de bessen niet altijd verkrijgbaar. De gedroogde bessen daarentegen zijn verkrijgbaar in reformzaken of natuurwinkels. De Jujubes heeft heel wat medische aspecten die gezondheid bevorderend zijn.

Naamgeving
Wetenschappelijke naam: Ziziphus jujuba mill – Verwante soort: Ziziphus mauritiana

Omschrijving
De oorsprong van deze plant ligt in China. De boom waar de Jujubes aan groeit heet Jujube. Het is een kleine bladverliezende boom met een hoogte van maximaal 4 meter. De hangende takken zijn doornig en groeien zigzag door elkaar. Het hout is sterk en hard. Er bestaan veel gecultiveerde variaties die doornloos zijn. De bladeren zijn klein, ovaal van vorm en zijn 1 a 2 cm lang. De kleur van de bladeren zijn fel glanzend groen. In de herfst verkleuren de bladeren naar helder geel. Aan de basis van elk blad bevinden zich twee stekels. De geurige wit tot groengele bloemen zijn 1 a 1,5 cm groot en groeien in grote aantallen in de oksel van het blad. De bloeitijd sterkt zich uit over een aantal maanden van de lente tot de zomer. De vruchten, besvormige kleine pruimen, is een steenvrucht variërend van rond tot langwerpig, afhankelijk van de gecultiveerde vorm, waarvan er 400 bestaan. Deze gecultiveerde soorten worden gekweekt in de Verenigde Staten, Rusland, Noord Afrika en Zuid Europa. Het witte vruchtvlees smaakt zoet. In de harde pit, steen genoemd, zitten twee zaden. Het vel van de vrucht is in onrijpe toestand geelgroen van kleur. De volrijpe vrucht is rood. In de rijpe toestand gaat de vrucht rimpelig worden, dan is die het beste geschikt voor consumptie. De plant houdt van de zon. In de winter kan de plant kou verdragen tot -28 Cº. De grond moet zanderig zijn, water doorlatend.

Samenstelling (Per 100 gram)
Eiwit 7,3 gram
Vet 1,2 gram
Koolhydraten 84 gram
Vezels 4 gram
As 4 gram
Calcium 130 milligram
Fosfor 168 milligram
IJzer 3,5 milligram
Natrium 12 milligram
Kalium 1050 milligram
Vitaminen A 125 milligram
Vitaminen B1 01 milligram
Vitaminen B2 0,18 milligram
Vitaminen B3 2,8 milligram
Vitaminen C 300 milligram

Werkzame stoffen
De belangrijkste werkzame stoffen zijn Triterpenen, Saponines en Polysaccharide.

Medische aspecten
Vermindert stress, kalmerend
Remt vorming van schimmels
Voorkomt ontstekingen
Vermindert spiertrekkingen
Vermindert jicht
Heeft een positieve werking op het functioneren van de nieren
Heeft een positieve werking op het functioneren van het hart
Helpt gifstoffen te verwerken in het lichaam
Voorkomt en geneest luchtwegen aandoeningen
Helpt bij de genezing van urinewegontsteking
Verdrijft wormen in darmen
Heeft een onderhoudende werking van de huid, is hierdoor een nuttige hulp in de ruitijd.
Heeft een helende werking bij verstoppingen van de darmen

Welke delen van de plant zijn voor de voeding te gebruiken
Naast de bessen, zijn ook de wortels en de bladeren te gebruiken in de voeding. Van de bladeren en de wortels kan thee getrokken worden. Voor de voeding van de vogels zijn de bessen het belangrijkste deel van de plant om te gebruiken. De bladeren en de wortels zijn bij ons zo goed als niet te verkrijgen. Ook is er in de handel siroop te verkrijgen, deze siroop kan door het drinkwater gemengd worden. Medisch gezien een vrucht/plant om rekening mee te houden bij de voeding van onze vogels.