Kweekervaring met de baardsijs
Door: Jordy van Schijndel
2020.
Eind november 2019 had ik Baardsijzen aangeschaft. Alle vogels waren in 2019 geboren. In dit verslag ga ik mijn kweekervaring met één van de koppels beschrijven.
De Baardsijzen zijn gehuisvest in een grote vlucht van 3,6 m lang, 1,1 m breed en 2,4 m hoog. (Zie voor verdere beschrijving van mijn vluchten het verslag “bouw volière” op de site van de WAS). De vogels zitten vanaf de dag van de aanschaf bij elkaar in deze vlucht. Ik vind het belangrijk dat de vogels in een vroeg stadium bij elkaar worden geplaatst zodat ze aan elkaar kunnen wennen. Je ziet dan al snel genoeg of het klikt. Daarnaast zie en leer je meer over het koppel omdat zij zich anders gedragen, gedurende het jaar, dan dat zij gescheiden zitten van elkaar. Enkele weken later kon ik zien dat er een klik was omdat de man de pop aan het voeren was. Dus ik dacht, dat zit zeker goed!
De vogels krijgen een zaadmengeling van Koenings; nr. 3 en Amerikaanse sijzen. Daar is 1/5 deel van verschillende soorten (wilde) zaden aan toegevoegd omdat het kouder wordt en de vogels extra mogen aansterken. (Dit voeg ik alleen gedurende de wintermaanden toe). Daarnaast hebben de Baardsijzen een goede mineralenmengeling tot hun beschikking die wekelijks wordt ververst en hangt er Sepia aan het gaas. Verder krijgen ze van mij één keer per week een klein beetje eivoer met hierin spirulina, breedmax, multi-vitamine en stuifmeelkorrels. Natuurlijk niet te vergeten dagelijks vers water en eenmaal per week, op zaterdag, een bad.
De Baardsijzen zitten, net als de andere vogels, in een garage waarin voldoende daglicht binnenkomt en er verder kunstmatige verlichting aanwezig is. Echter wordt er niet extra verlengt m.b.t. lichturen. Alsook geen extra warmte. Ik houd het normale ritme van de natuur aan. Gedurende de weken verstrijken, begint de man (al vroeg) uit volle borst te zingen en zijn pop blijft hij voeren. Een aardigheid om te zien en te horen. De Baardsijzen worden met de week mooier en komen beter en beter in conditie. Alles is strak, geen enkel veertje verkeerd. Dat is ook te verklaren. Het duurt namelijk geen 10 seconden als ik ze een bad kom geven voordat ze zich gaan wassen.
De afgelopen weken heb ik zitten nadenken over de geschikte nestkast. Die kon ik niet vinden in de winkel en/of op internet. Dus ik heb zelf getekend en iemand deze nestkasten voor mij laten maken, zie afbeelding 1. Hier kom ik later op terug.
Naarmate het voorjaar in zicht kwam, het was al een paar keer mooi weer in januari en februari, en ik gelezen had dat de baardsijzen vroege vogels zijn, heb ik eind februari de nestkasten in orde gemaakt. Insectosec (biologisch) tegen de eventuele beestjes en een inlegviltje vormen de basis. Nestmateriaal werd in overvloed aangeboden in plastic korven aan de binnenkant tegen het gaas en aan de buitenkant in de metalen houders. Dit in de vorm van een mix van divers nestmateriaal.
Nadat de nestkasten hingen ging de man los. Fluiten, roepen, de pop voeren. Hij was er helemaal klaar voor. Het duurde niet lang voordat ik de eerste paring waargenomen had. De dagen erna werd er druk op en neer gevlogen met nestmateriaal naar hun kastje. Ze hebben ongeveer een week gebouwd aan hun liefdesnestje voordat de pop het eerste ei gelegd had, zie afbeelding 2. De pop heeft vier eieren gelegd en allen bevrucht, zie afbeelding 3. Elke dag een eitje erbij. Vanaf de derde dag is de pop gaan broeden. De eieren heb ik niet geraapt. De man was voorbeeldig. Hij gedroeg zich als een echte man en voerde de pop regelmatig op het nest vanaf zijn stokje. Dat stokje moest en zou op deze manier aan de nestkast bevestigd moeten worden omdat ik dit ook als ideaal beeld voor me had bij het schetsen. Dus dat is gelukkig goed uitgepakt. Als de man niet op de stok zat, zat hij bovenop de nestkast te wachten totdat hij papa zou gaan worden. Dertien dagen later was het dan zover. De eerste jonge Baardsijs was een feit. Ik heb hierna pas weer naar enkele dagen gekeken. Ik wilde eerst dat de jongen wat groter waren en papa en mama goed deden voeren. Papa en mama voerde hun vier jongen, inmiddels allemaal uitgekomen, keurig. Zie afbeelding 4. De jongen Baardsijzen groeien goed en papa blijft voorbeeldig voeren. De voeding is niet veel veranderd tijdens de kweek. De toevoeging van de zaden is er niet meer. Nu krijgen de Baardsijzen elke dag twee keer per dag voer op maat. Aan het eivoer is perle morbide toegevoegd. ’s Ochtens en ’s middags worden de vogels gevoerd. (Voordeel van de intelligente lockdown). Liever twee keer vers dan alles ineens. Hierdoor blijf je de ouders ook stimuleren en uitdagen om te voeren. Ongeveer twee weken later vlogen de jongen uit. Het duurde ongeveer vijf dagen voordat ze echt vliegensvlug waren en nadat de jongen tien dagen waren uitgevlogen, aten ze (al wat) zelfstandig mee. Al bleven papa en mama ook goed voeren als de jongen zich bij hun ouders aandrongen met piepende geluidjes en klapperende vleugeltjes.
Hierna hebben de vogels nog twee keer gebroed. De tweede ronde waren wederom vier eieren en vier jongen. De derde ronde waren er drie eieren en uiteindelijk één jong omdat maar één ei bevrucht was. Op dit moment dat ik dit schrijf, wil de pop aan een vierde ronde beginnen, weet alleen niet of ik dat ga toelaten. Zie afbeeldingen 5 t/m 9 voor het verdere groeiproces van de jongen Baardsijzen. Ik vind het eigenlijk wel mooi geweest. Je moet als liefhebber ook je vogels waarderen en beschermen. Indien er vragen zijn, kan en mag je mij altijd benaderen via ajlvanschijndel@outlook.com
Afbeelding 1: eigen ontworpen nestkast. Helemaal gelijmd.
Afbeelding 2: eerste ei.
Afbeelding 3: vier eieren.
Afbeelding 4: vier jongen.
Afbeelding 5: vijf dagen oud.
Afbeelding 6: negen dagen oud.
Afbeelding 7: dertien dagen oud.
Afbeelding 8: lekker in de zon.
Afbeelding 9: op stok.