John Smolders

Kweekverslag van de Baardsijs.

Door: John Smolders

2017.

Ik ben geen verteller en ook geen schrijver maar ik zal proberen om een verhaal op papier te zetten. Het koppel Baardsijs is gaan broeden op 18 Maart het was mooi weer. De vogels zaten heel de winter in de buitenkooi en kunnen heel goed tegen de kou. Ze zitten in een kooi van 5 bij 3 meter, wel overdekt met doorzichtige platen en een dikke
laag maaszand op de grond. Ze zitten met meerdere vogels in deze volière en dat gaat heel goed. Het koppel Baardsijzen zit samen met een koppel kleine Putters, Kneu, Cuba vinkjes, Geelkruin Sini, Spitsstaartamadine, Doorn Astrilde, Blauwfazantjes, Sint Helena fazantje en Binsen Astrilde. En nog 5 Kanarie poppen en dat gaat heel goed samen. De geelkruin Sini heeft een prachtige zang en zingt de hele dag ook in de winter.

De Baardsijs is tegen het gaas van de volière gaan wonen in een kanarie nestje en heeft 4 eieren gelegd. Ik heb de eieren niet geraapt, om ze na het vierde ei weer terug te leggen, omdat ik er moeilijk bij kon komen. Maar bij het ringen moest ik wel bij het nest komen. Ik heb het door mijn vrouw laten doen, die is wat dunner dan ik en heeft kleinere handen. Toen ik zag dat ze vier jongen hadden, heb ik er 3 geringd, een was een achterblijver, die heb ik 2 dagen later geringd. Ze zijn geringd met 2.7 mm. Het is een goed koppel, ze brengen alle vier de jongen groot ook de achterblijver. Het is wel fijn een goed koppel te hebben, die zie je niet zoveel, als je een goede koppel hebt ben er dan zuinig op, die koppels zijn er niet zo veel. Zo heb ik ook 2 koppels Kroonvinken daar kweek ik ook goed mee. Het laatste jaar 27 jongen met deze 2 koppels en als je dan hoort dat bij andere kwekers dit niet lukt, dan doet mij dat goed. Om bij de Baardsijs te blijven. Ze zijn op 18 Maart gaan broeden en op 1 april waren er jongen.

Foto met 9 dagen

Foto met 16 dagen

Ze zijn uitgevlogen op 19 April. Ik heb een foto gemaakt van de uitgevlogen jongen. Een achterblijver is in het nest gebleven. Ik zag op de morgen van 19 April dat de pop weer op een ander plaats op het nest zat, ik weet niet hoeveel eieren ze heeft gelegd. De pop is zo tam dat zij, als ik met het bakje voer in de kooi kom om te voeren, meteen van het nest komt om op mijn hand te vliegen om te kijken wat voor eten in het bakje zit. Ze is zot op de pitjes van de paprika, de man komt er meteen bij zitten en zoekt ook naar wat lekkers want die moet de jongen nog voeren, dan zie ik dat ze enkele pinkies en Buffalo wormen pikt en wat eivoer en gaat dan de jongen voeren. Hij heeft het er druk mee, de jongen doen het erg goed en zijn ook niet bang om dicht bij te komen maar blijven nog wel op afstand, maar als ik buiten de kooi ben komen ze heel kort bij het gaas zitten.

Voeding.
Ik koop mijn zaad in een zaak die alleen zaden verkoopt in België, namelijk speciaal sijzen voer voor zwartkopsijzen. Je hebt ook kwekers die het zelf mengen. Dat deed ik 20 jaar geleden wel maar dat hoef ik nu niet meer. In dit mengeling zit alles in wat ze nodig hebben. Deze mengeling is samengesteld door sijzenkwekers. Zelf maak ik wel eivoer omdat ik zoveel verschillende soorten vogels in de kweekruimte heb moeten ze het allemaal met hetzelfde voer doen en daarbij gaat het om Raza, kanarie, wilde kanarie (Serinus Canaria), Zwartborst sijs, Kapoetsen sijs, Geelstuit edel zanger, Spitsstaarten en Cuba vink.

Ei voer.
Ik gebruik een ei om het eivoer wat vochtig te maken, daar doe ik 5 lepels gedroogd eivoer bij, 1 lepel, druiven suiker, ¼ lepel spirulina en 2 lepels Nutri Bird A19. Voor het met de hand op te kweken jongen vogels, andere jaren gebruikte ik perle korrels, daar ben ik mee gestopt. Ik heb voor mijn zoon jonge grote parkieten met de hand groot gebracht en die parkieten hadden niks anders nodig dan Nutri Bird om groot te worden. Ik dacht dat moet toch ook voor alle andere vogels kunnen. Ik ben er ook mee begonnen om het in het eivoer te doen en met geweldig resultaat, ik heb nog nooit zulke mooie nesten jonge vogels gehad. De jongen liggen als bloempjes in de nesten en blijven tot de laatste dag in het nest liggen en ze hebben allemaal mooie droge nesten, ook bij de Baardsijzen, het zijn prachtige jongen.

Voer mengen
Elke avond gaat het eivoer in de moulinette mixer, dit is een fijne mixer die kan op twee standen draaien, stand 1 draait met een hoog toerental, stand 2 met stotend draaien, dat wil zeggen dat hij tekens stopt met draaien en dan valt het voer weer omlaag om dan weer te draaien en ik krijg dan een mooi gemixt eivoer. Vanaf 28 April ik leg elke dag een aar gierst op een stam hout en steek wat ijzeren pennetjes in het hout om er van alles op te steken zoals appel, komkommer, witlof, paprika en wat sla doe ik in een ruifje. Zodra ik het heb gegeven vliegen de jongen Baarsijzen er op af en beginnen er lekker van te snoepen. Dat ze ook gierst eten wist ik niet, ik wist wel dat alle vogels wit zaad eten.

De Baardsijs is weer ergens gaan nestelen waar ik weer niet goed bij kan komen om te controleren. Op 29 April heb ik een camera gekocht waar mee ik op afstand kan kijken, dus heb ik toen gekeken en de Baardsijs heeft 5 bevruchte eieren die moeten over enkele dagen uit komen. De jongen van het vorige legsel heb ik uit de kooi gevangen, ze kunnen heel goed zonder de ouders en ik heb ze bij de anderen jonge sijzen gezet. Op 3 Mei zag ik op afstand dat de pop de jongen aan het voeren was of ze allemaal uitgekomen zijn kan ik niet zien, over enkele dagen zal ik ze ringen. Wat een goed koppel, het is het 6 mei, ik heb weer 4 jongen geringd en van het 5de ei heb ik niks meer terug gevonden. Als ik door de tuin loop pluk ik van alles waarvan ik denk dat de vogels het lusten. Zo pluk ik ook wel eens wat mals gras met het zaad er nog aan, de Baardsijs en de kleine putter zijn de eerste die van het zaad komen snoepen, er zal wel iets inzitten wat ze toch missen.

Op de nationale TT 2017 ben ik lid geworden van de sijzen club W.A.S. omdat ik jaren Magellaansijs, baardsijs en Kapoetsen sijzen heb gekweekt. Het zijn leuke vogels maar niet vogels die makkelijk te kweken zijn. Met de Magellaansijs heb ik altijd goed gekweekt. In 2016 kreeg ik contact met Ad Hellemons in St Willebrord, die kweekte Zwartborst sijzen, hij had mooie vogels en had hoge score op de TT. Daar heb ik 4 vogels van gekocht en heb de Magellaansijzen weggedaan om niet in de problemen te komen vanwege dezelfde tekeningen. De man van de Magellaansijs is hetzelfde als de pop van Zwartborstsijs, er zullen wel kwekers zijn die dat wel goed kunnen zien maar ik heb er problemen mee.

Het is 17 Mei, de 4 jongen Baardsijzen zijn uitgevlogen en de pop zit weer op zijn oude plek te broeden en heeft vanmorgen haar derde ei gelegd en de man heeft het weer erg druk om de andere jongen te voeren. Om nog een nestje te kweken zal wel heel mooi zijn. De Baardsijs is heel rustige vogel, niet bang, je kan er heel goed mee kweken in de grote kooi tussen de andere vogels. Ik heb wel het koppel geelstuit edel zanger uit de kooi moeten vangen, toen de pop eieren had gelegd zat de man achter elke vogel te jagen, ik heb ze toen apart in een kweekkooi geplaatst. Als er iemand interesse heeft om ook Baardsijzen te gaan kweken of te ruilen, je kan me altijd bereiken. Ik heb maar een koppel dus kan ik ze niet onverwant maken.

Groeten John Smolders j.thsmolders@kpnmail.nl