Jan van den Borne.

Door : Jan van den Borne

2018.

Eerst even iets hoe ik er toe kwam om Treursijzen te gaan houden. Ik ben 5 jaar geleden begonnen met het kweken van de Amerikaanse sijs, daarvoor had ik wat wildzang in mijn volière. Ik kreeg toen wat meer tijd, en wilde die invullen, met wat meer vogels. Mijn oog viel al snel op de Amerikaanse sijzen. Het eerste jaar nogal wat contact gehad met Henk van Marwijk, en ben begonnen met de Kapoetsensijs, en Magellaansijs, na 2 jaar werkte dit zo goed dat ik er wel wat bij wilde hebben. Nu kweek ik met de Kapoetsensijs, Yarrelsijs, en de Columbiasijs binnen. Vorig jaar heb ik mijn wildzang verkocht, en mijn volière opgedeeld in drie partijen, 2 van 130 cm breed en 150 cm diep, en een grote ren van 250 cm lang en 200 cm diep, en allemaal 200 cm hoog. In het voorjaar van 2017 heb ik 2 koppels Treursijzen kunnen kopen, bij twee verschillende kwekers. Deze vogels wilde ik heel graag hebben, omdat ik de man van de Treursijs een van de mooiste vogels vind die er zijn.

De voeding:
De voeding van mijn vogels, bestaat uit een zaad mengeling voor Amerikaanse sijzen van de firma Vaessen, uit Neerpelt België (bij ons niet zo heel ver vandaan ) Daarnaast krijgen ze eivoer ook van Vaessen, en wel 50% kanarie en 50% wildzang, omdat daar een beetje dierlijk voedsel inzit. Dit vul ik aan: 1 kilo eivoer, daarbij 1 theelepel Multivit en 1 theelepel spirulina, als ik dit klaar maak voor de voeding, gaat er op 200 gram eivoer nog een handvol groene erwten door, en een hard gekookt ei, wat dan door de blender gaat. Dit doe ik om te erwten stuk te maken, zodat de vogels ze er niet heel uit kunnen halen, waar ze anders mee op een stok gaan zitten, en ze door de bodem roosters weg laten vallen. Natuurlijk gaat er ook kiemzaad doorheen, en wel sijzen kiemzaad ook van Vaessen. Verder krijgen ze oesterschelpen, en maagkiezel. Groenvoer bestaat uit broccoli, en Chinese kool, in de zomer krijgen ze Paardenbloem, Zuring en Teunisbloem.

Kweken:
De Treursijzen heb ik in April opgehaald, bij de kwekers, de mannen en de poppen heb ik apart in een koud vertrek gezet omdat ik de volière nog niet klaar had. Op 1 Juni heb ik ze als koppels in de volière, in de kleinere kooien gezet.

Koppel 1
Koppel 1 begon al snel met nest materiaal te sjouwen, maar voor ze een echt nest had, was het toch al 20 Juni. Op 27 Juni had ze 5 eieren gelegd, deze bleken allemaal bevrucht te zijn. In de broedtijd voerde de man de pop op het nest. Op 12 Juli even gekeken, en ja wel hoor 5 kopjes die omhoog kwamen. De vogels ring ik meestal de zesde dag met ringen van 2.7 mm, dat gaat dan nog heel goed. In het begin bleef de man de pop voeren op het nest, maar na 5 à 6 dagen toen de pop het nest meer verliet, ging de man ook de jongen mee voeren. Op 27 Juli verlieten alle 5 de jongen het nest. Op 28 Juli het oude nest weg gehaald, en een nieuw terug gehangen, met nieuw nest materiaal.

Koppel 2
Deze begonnen met nestelen, begin Juli, en legde het eerste ei op 10 Juli, op 15 Juli de eieren terug gelegd, maar op 21 Juli bleken ze allemaal onbevrucht te zijn. Ik heb toen het hele nest weg gedaan en een nieuw terug gehangen. Begin Augustus was de pop weer aan het nestelen, en had op 11 Augustus weer 5 eieren gelegd, waar van er 4 bevrucht waren. Ook deze 4 zijn allemaal uitgekomen, en beide ouders voerden de jongen goed. Deze jongen verlieten op 10 September het nest. Ook koppel 1 hield nog niet op, op 12 Augustus had de pop weer 5 eieren gelegd, en deze bleken ook allemaal weer bevrucht te zijn, en net als bij het eerste nest werkten de man en pop goed samen. Ook zijn deze 5 allemaal groot geworden.

Hoeveel geluk kun je hebben!!!

In de grootste ren vlogen er in het najaar 14 jongen Treursijzen rond, waarvan 8 mannen, en 6 poppen. Na enkele vogels geruild te hebben met een collega kweker, heb ik er 7 onverwante koppels van kunnen maken.