Door: A. Lemmens.
2022.
Hyssop is een kruid dat inheems is in Midden- en Zuid- Europa, Noord Afrika en West Azië. Het is een kruid dat vele medische toepassingen kent. Zeker de moeite waard om op te nemen in het voedingsschema van de vogels.
Wetenschappelijke naam: Hyssopus officinalis.
Engelse naam: Hyssop.
Duitse naam: ysop.
Franse naam: Hyssope officinale.
Hyssopus is afgeleid van het Griekse hyssopos, deze naam wordt gebruikt voor verschillende specerijgewassen uit de familie van de lipbloemigen. Officinalis komt uit het Latijn en betekent apotheek. In de wetenschappelijke wereld wordt het gebruikt om aan te geven dat de soort wetenschappelijk erkend is.
Hyssop is een overblijvende plant. De winterknoppen overwinteren vlak onder de grond waar ze tegen vorst beschermd worden door het strooisel. De bloeitijd is van juli tot en met september. De hoogte van de plant ligt tussen 30 en 45 cm. De stengels zijn aan de voet verhout. Meestal staan de stengels recht over eind, zijn vrij wel kaal en geuren sterk. De bladeren geuren sterk. Ze zijn van vorm lintvormig tot lancetvormig en zijn 1 tot 2,5 cm groot. Ze hebben een gave rand en zijn stomp. Ze glanzen licht. De bloemen zijn tweeslachtig. Ze groeien in kleine kransen die naar een kant gericht zijn. Ze zijn blauw of blauwachtig paars van kleur. De kleur kan ook wit of roze zijn maar dat komt haast nooit voor. Ze zijn zo’n 0,7 tot 1,2 cm groot. De onderlip heeft drie lobben, de bovenlip staat recht over eind. De meeldraden steken uit de bloem. De vrucht is een splitvrucht en de zaden zijn tweelobbig.
– Lost slijm op.
– Krampwerend.
– Werkt samentrekkend.
– Is ontstekingsremmend.
– Werkt hoest temperend.
– Vermindert de zwelling van de slijmvliezen.
– Vermindert de zwelling van de neusholte.
– Laat de longfunctie beter werken.
– Laat de functie van de schildklier beter werken, de rui begint in de schildklier, hormoon productie.
– Bevordert de spijsvertering.
– Maag versterkend.
– Eetlust bevorderend.
– Darmgas verdrijvend.
– Krampwerend.
– Inwendige worm dodend.
– Bevordert de vetstofwisseling.
– Houdt de bloeddruk stabiel.
– Werkt positief bij stress.
– Werkt positief bij huidaandoeningen.
– Reinigt de nieren.
– Reinigt de blaas.
– Vetten beter verteren.
– Vocht af drijvend.
– Meerstand verhogend.
– Wond helend.
– Looistoffen: oleanolzuur, thuyone, ursolzuur, irsolzuur, fenolzuur, rozemarijnzuur, koffiezuur en feruleenzuur.
– Thyrone.
– Bitterstoffen: marrubine.
– Etherische oliën: limoneen, alfapieen, cadineen, pinocamfon en gernacreen.
– Flavonoïden: hesperidine en diosmine.
– Betasitosterol.
– Choline.
– Hars.
– Gom.
– Natuurlijke suiker.
Veel komt Hyssop niet voor in Nederland, het meest nog langs de kunst. Daarom is het handiger om de producten te gebruiken die in de handel verkrijgbaar zijn. In de handel is een tonicum en gedroogde planten delen te koop. Het tonicum kunnen we door het eivoer mengen of in het drinkwater doen. Twee druppels door een kilogram eivoer mengen of twee druppels mengen in een liter water. Eén maal per week verstrekken. Van de gedroogde plantendelen trekken we twee gram in een liter water. Eén maal per week verstrekken.