Hanepoot

2016.

Door: A. Lemmens.

Een van de vele grassoorten dat een ideaal voer voor de zaad etende vogels is. Daarnaast een zeer goed middel om de verveling te verdrijven van de vogels. Ze plukken en zoeken naar voedsel in de bossen van dit gras. Elkaar veren plukken zal hierdoor aanzienlijk minder worden. Voor heel wat soorten vogels ook een geschikt nestmateriaal. Loont zich zeker de moeite om er op zoek naar te gaan.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Echinochloa crus-galli.
Engelse naam: Cockspur, andere namen die in het Engels gebruikt worden zijn: Barnyard grass, Barnyard millet.
De bloeistengels met de aren lieten mensen denken aan een hanepoot, zodat de Nederlandse naam al snel gevonden was. Echinochloa is een samenvoeging van twee woorden, Echino betekent egel en chloa betekent gras. Deze woorden komen uit het Latijn. Crus-galli betekent Hanepoot.

Omschrijving:
De plant kan een hoogte bereiken van 20 tot 120 cm. Het is een éénjarige plant zonder winterknoppen. De bloeitijd ligt van juli tot en met oktober. De wortels kunnen een diepte bereiken van 100 cm. De stengels zijn rechtopstaande of knievormig. De gebogen stengels zijn vertakt, glad van oppervlak en onbehaard. De knopen zijn wel behaard. Hanepoot groeit in pollen. De donker grijsgroene bladeren zijn 2 cm breed met golvende rand. De halm is aan de voet kaal. De bloemen zijn tweeslachtig, zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtsorganen. De rechtopstaande bloempluim kan 20 cm lang worden. De bloem zelf is 3 tot 4 mm. De vrucht is een graanvrucht. De zaden leven lang wel tot 5 jaar. Het zaad heeft een licht bittere smaak. De plant moet een zonnige plek hebben. De grond moet, kan droog tot zeer vochtig zijn, moet voedselrijk zijn en kalkarm. Zand, leem, zavel (mineraal rijke grond), lichte klei en stenige grond. Van oorsprong komt Hanepoot uit Europa en Azië. Nu komt de plant voor in alle delen van de wereld met een gematigd of warm klimaat. In grote delen van tropisch Afrika komt de plant niet voor. In Nederland is de plant algemeen voorkomend, zeldzaam in de Hollandse en Zeeuwse duinen en de noordelijke gebied met zeeklei. Op de wadden komt ze nauwelijks voor. Tot 2012 heeft Hanepoot op de rode lijst van bedreigde planten gestaan. Nu niet meer bedreigd. Het is een winter harde plant. De zaden rijpen van augustus tot en met oktober. De bladeren en het zaad zijn eetbaar.

Analyse:
Per 100 gram.
Eiwit 7,4 gram.
Vet 2,9 gram.
Koolhydraten 81,1 gram.
Vezels 31,3 gram.
As 8,6 gram.

Werkzame stoffen en medische aspecten van Hanepoot heb ik niet kunnen achterhalen. Heeft iemand deze gegevens wel, dan had ik die graag vernomen.