Grote Pimpernel.

Door: A. Lemmens.

2022.

Van oorsprong komt deze mooie plant uit Europa, Noord Amerika en Azië. Zeker een mooie plant maar ook een medicinale nuttige plant voor de vogels zoals we zullen zien.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Sanquisorba officinalis.
Engelse naam: Big pimpernel.
Duitse naam: Grosser Wiesenknopf.
Franse naam: Grande pimprenelle.

Sanquisorba betekent bloed van een wees in het Latijn. Deze naam kreeg de plant omdat zijn medicinale werking veel met bloed te masken heeft. Officinalis is een achtervoegsel dat men aan alle planten geeft met een medicinale werking.

Beschrijving:
De plant komt van oorsprong voor in Europa, Noord Amerika en Azië. Grote pimpernel is een overblijvende plant. De winterknoppen verblijven vlak onder de grond waar ze beschermd worden tegen de vorst door het strooisel. De bloei valt tussen juni tot en met september. De plant kan een hoogte bereiken tussen de 30 en 150 cm. De wortels bestaat uit een kruipende vezelige wortelstok. De rechtopstaande stengels zijn vertakt, gegroefd en aan de basis behaard. De bladeren zijn gesteeld en geveerd. De onderste bladeren vormen een rozet van zo’n zeven tot vijftien deelblaadjes. Ze worden 2 tot 4 cm lang en zijn eivormig. De bovenste blaadjes zijn 2 tot 7 cm lang. Ze hebben aan beide kanten zo’n twaalf tanden. De onderzijde is grijsgroen van kleur. De bloemen zijn tweeslachtig. De bloemhoofdjes zijn 1 tot 3 cm groot en zijn eivormig. De bloemdekbladeren zijn donker paarsrood. Iedere bloem heeft vier meeldraden. Ze zijn even lang als de roodbruine kelk. De stijl is vrij lang en de stempel is bolvormig en kort behaard. Er ontbreken kroonbladen. De vruchten zijn eenzadige dopvruchten. De zaden leven maar kort, niet langer dan één jaar. Tweezaadlobbig.

Medische aspecten:
Inwendig:
– Helpt bij darminfectie.
– Helpt bij insectenbeten.
– Helpt bij diarree.
– Helpt bij longaandoeningen.
– Werkt samentrekkend op de slijmvliezen.
Uitwendig:
– Helpt bij brandwonden.
– Helpt bij bloedingen.
– Helpt bij huidaandoeningen.

Werkzame stoffen:
– Tanninen.
– Triterpeensaponinen: Sanquissorbine en Sanquisorbigenine.
– Etherische olie.
– Zetmeel.
– Calciumoxalaat.

Voor vogels:
Van de wortel en bladeren kan thee getrokken worden. Die we koud aan de vogels één maal per week kunnen geven als drinkwater. De bladeren, bloemen en scheuten kunnen vers aan de vogels gevoerd worden. In de handel heb ik geen producten van deze plant, die we als voeding bij de vogels kunnen gebruiken, kunnen vinden. De plant wordt ook gekweekt als sierplant, deze is niet te gebruiken als voeding bij de vogels. We weten niet met welke kunstmatige stoffen ze gekweekt zijn. Daarom altijd de wilde plant gebruiken die geplukt wordt op plekken die niet verontreinigd zijn.