Grote Pimpernel.

Door: A. Lemmens.

2023.

De oorsprong van de Grote Pimpernel ligt in Europa, Noord Amerika en Azië. Van de plant kunnen de bladeren, bloemen en bloemknopjes vers aan de vogels gegeven worden. Van de gedroogde bladeren en de wortels kan thee getrokken worden voor de vogels.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Sanguisorba officinalis.
Engelse naam: Great burnet.
Duitse naam: Grosserb Wiesenknopf.
Franse naam: Grande pimpernelle.

Pimpernel komt van het Latijnse piperinus, wat betekent “Als van peperkorrels”, naar de vorm van de vruchten. Sanguisorba, is de wetenschappelijke naam, betekent bloedkruid en is afgeleid van sanguis wat bloed betekent en sorbere betekent slurpen. Officinalis komt van het Latijnse officium wat apotheek/ geneeskrachtig betekent.

Beschrijving:

Pimpernel is een overblijvende plant. Zijn winterknoppen overwinteren vlak onder de grond waar ze beschermd worden door het strooisel op de grond. De hoofdbloei ligt tussen juni tot en met september. Meestal bereikt de plant een hoogte van 30 tot en met 100 cm, met uitschieters tot 150 cm. De wortel bestaat uit kruipende, vezelige wortelstok. De stengels vormen pollen. De rechtopstaande stengels zijn vertakt, gegroefd en alleen aan de basis behaard. De bladeren zijn gesteeld en geveerd en vormen rozetten. De onderste bladeren hebben zeven tot vijftien deelblaadjes. Ze worden 2 tot 4 cm lang en zijn eivormig. De bovenste bladeren zijn 2 tot 5, soms 7, cm lang. De bladeren hebben aan beide kanten ongeveer twaalf tanden en aan de onderkant zijn ze grijsgroen van kleur. De bloemen zijn tweeslachtig. De bloemhoofdjes zijn 1 tot 3 cm groot en zijn eivormig. De bloemdekbladen zijn donker paarsrood van kleur. Elke bloem heeft vier meeldraden, die even lang zijn als de roodbruine kelk. De spijl is vrij lang en de stempel is bolvormig en kort behaard. Er zijn geen kroonbladen. De vrucht is een eenzadige dopvrucht of nootje. De zaden zijn zeer kortlevend, korter dan één jaar. Tweezaad lobbig.

Medische aspecten:
– Bloed stelpend.
– Verhelpt diarree.
– Verhelpt darmontsteking.
– Antibacteriële werking.
– Ontsteking werend werking.
Uitwendig:
– Samentrekkend bij wonden.
– Verhelpt huidaandoeningen.
– Verhelpt brandwonden.

Werkende stoffen:
– Tanninen.
– Triterpeensaponinen: sanquissorbine en sanquisorbigenine.
– Etherische olie.
– Zetmeel.
– Calciumoxalaat.
– Looistoffen.
– Flavon.

Voor vogels:

Ik heb geen koopproducten van dit kruid kunnen vinden. Zoals gezegd, zijn zowel de bladeren en de bloemen vers te verstrekken aan de vogels. Dit één maal per week. Van de bladeren en de bloemen kan ook thee getrokken worden. Ook één maal per week als drinkwater verstrekken.