Granaatappel

Door Aswin Lemmens

Door zijn vele werkzamestoffen is granaatappel een gezond voedingsproduct ook voor onze vogels. Het is op verschillende wijze te verstrekken aan de vogels. De zaden, het vruchtvlees en het vruchtvleessap is te gebruiken als voedingsmiddel voor vogels

Naamgeving
Wetenschappelijke naam: Punica granatum.
Nederlandse naam: Granaatappel.
Duitse naam: Granatapfel.
Engels naam: Pomegranate.
Franse naam: Fruit du grenadier.

Omschrijving
Granaatappels groeien aan struikvormigeplanten die wel zes meter hoog kunnen worden. Het is een plant die behoort tot de familie van de kattenstaartachtige. De takken zijn lang en hebben doorns. De bladeren zijn glanzend, korte stelen, donkergroen van kleur en groeien tegenoverstaand dicht op elkaar. In droge tijden kunnen ze de bladeren verliezen. Het blad is ovaal en lopen spits toe, de randen zijn ongetand. De afmetingen van het blad zijn 0,5 tot 2,5 cm breed x 1 tot 10 cm lang. De bloemen worden gevormd aan de scheuttoppen en aan korte zijscheuten waar ze in groepen van 5 staan. De zaden bevinden zich in cellen door zowat de hele vrucht die ongeveer 3 mm groot zijn. De zaden in de cellen zijn omgeven door een soort gelei. De vrucht is rond met een grote van 8 tot 12 cm. De vrucht bevat veel sap. Bij goed rijpe vruchten is het vruchtvlees donkerrood. De schil erg taai.

Geschiedenis
Granaatappel komt oorspronkelijk uit Perzië. De vruchten worden al eeuwenlang geteeld rond de middellandse Zee, Midden-Oosten, Afghanistan, India en de Kaukasus. De geslachtsnaam herinnert aan Fenicië, streek die nu Libanon en Syrië omvat. De Feniciërs hebben de plant verder verspreid. De naam granatum komt van het Latijnse woord korrel, granum.

Werkzamestoffen (per 100 gram)
Water 77,3 gram
Eiwit 1 gram
Suiker 12 gram
Vet 0,7 gram
Verzadigde vetzuren 0,2 gram
Vezels 2,5 gram
Vitamine A 0,01 milligram
Vitamine B1 0,05 milligram
Vitamine B2 0,02 milligram
Vitamine B6 0,3 milligram
Vitamine C 6,5 milligram
Natrium 3 milligram
Kalium 200 milligram
Calcium 10 milligram
Fosfor 10 milligram
IJzer 0,3 milligram
Magnesium 10 milligram
Koper 0,2 milligram
Zink 0,4 milligram

Medicinale werking
Granaatappel bevat veel polyfenolen. Dit zijn stoffen die ontstekingsremmend zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat granaatappel 3 tot 4 maal zoveel polyfenolen bevat dan rode wijn druivensap of groene thee. Daarnaast bevat granaatappel enorm veel antioxidaten. In de zaden zit drie maal zoveel antioxidaten dan in groene thee. Antioxidaten zijn de afvalstoffen werkers in het lichaam en voorkomen dan ook velerlei soorten ziekten. Granaatappel gaat vaat- en hartziekten tegen. Voorkomt vetaanzet in de aders (cholesterol). Olie gewonnen uit granaatappel verlaagt de bloeddruk. Het sap van de granaatappel is rijk aan antioxidaten.

Met betrekking tot vogels
De positieve werking op de gezondheid van het eten van granaatappel, kunnen we op verschillende wijze in het voedingpatroon van onze vogels gebruiken. Het vruchtvlees is nogal zuur van smaak. Als we de vogels dit vruchtvlees rechtstreeks aanbieden zullen ze het niet eten door de zure smaak. De zaden of pitten en het sap is wel goed te gebruiken als voeding voor vogels. De zaden kunnen niet als zaad dienen, ze zijn te hard voor de vogels. In gemalen vorm kunnen ze door het eivoer gemixt worden. De gekneusde zaden kunnen bij het theetrekken gebruikt worden. Het sap, dat van de granaatappel in de handel te koop is, kunnen we mengen door de thee die we de vogels geven.