Gewone Engelwortel.

Door: A. Lemmens.

2022.

Dit kruid werd al in de middeleeuwen gebruikt als medicinaal middel. Wetenschappelijk is het kruid op vele van de medicinale werkingen onderzocht en de werkingen bevestigd. Een kruid dat zeker de moeite waard is om op te nemen in het voedingsschema van de vogels.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Angelica sylvestris.
Engelse naam: Wilde engelwortel.
Franse naam: Angélique des bois.
Duitse naam: Wald Engelwurz.

Angelica van de wetenschappelijke naam komt van Angelus uit het Latijns en betekent engel. Deze plant zou door een engel als geneeskrachtig zijn aangewezen. Het tweede woord van de wetenschappelijke naam Sylvestris betekent dat de plant in het bos groeit.

Beschrijving:

Het is een tweejarige, meerjarige of overblijvende plant. De winterknoppen liggen vlak onder de grond zodat ze beschermd worden door het strooisel. De bloei ligt tussen juli tot en met november. De plant kan een hoogte bereiken die ligt tussen de 90 en 180 cm. De wortel is een penwortel. De stengels ruiken licht. Ze staan recht om hoog, zijn rond en hol en gegroefd. Meestal roze tot paarsbruin van kleur en kaal. De bladeren hebben de vorm van een rozet en zijn donkergroen van kleur. Ze hebben diep gegroefde gootvormige steel. De bladeren staan verspreid en zijn twee tot drievoudig geveerd met eironde langwerpig. Ze hebben een lengte van 6 tot 12 cm. Het topblaadje is kort gesteeld en smal. De bovenste bladeren zitten om de beginnende bloeiwijze. De bloemen zijn tweeslachtig. De bloemschermen zijn 3 tot 15 cm breed en hebben vijftien tot veertig stralen. De 2 mm grote bloemen zijn wit, roze wit tot licht vleeskleurig. De vijf kroonbladen zijn spits. De bloemen aan de rand van de schermen zijn stralend. De stelen van de schermen zijn ruig behaard. Er zijn zo’n drie omwindselbladen, die snel afvallen. De vruchten zijn eivormig platte splitvruchten van 4 tot 6 mm lang en hebben twee vliezige vleugels. De tweezaadlobbige zaden hebben een kort leven van zo’n één jaar.

Medische aspecten:
– Antibacteriële werking.
– Antischimmel werking.
– Helpt bij huidaandoeningen.
– Helpt bij vermoeidheid.
– Helpt bij gewrichtsaandoeningen.
– Helpt bij luchtweg aandoeningen.
– Helpt bij bloedarmoede.
– Helpt bij spijsverteringsproblemen.
– Helpt lichaam te ontgiften.
– Helpt bij lever aandoeningen.
– Helpt hormoonbalans in stand te houden.

Werkzame stoffen:
Al deze werkzame stoffen komen voor in de wortel van de plant.
– Etherische olie.
– Bitterstoffen.
– Furocoumarinen
– Ferulzuur.
– Ligusticide.
– Angelicide.
– Brefedin A.
– Butyleenphthalide.
– Nicotinic acid.
– Succinic acid.
– N-valerophenone-O-carboxylic acid.
– Uracil.
– Adenine.
– Carvacrol.
– Safrole.
– Isosafrole.
– Sesquiterpenes.
– N-dodecanol.
– N-tetradecanol.
– Palmitic acid.
– Angelic acid.
– Myristic acid.

Voor vogels:

In de handel zijn een aantal producten op basis van de wortel van Gewone Engelwortel die we kunnen gebruiken bij de voeding van onze vogels. Tonicum is een van deze producten, dat we door het eivoer kunnen mengen. Een maal per week verstrekken. Ook is er gedroogde wortel van dit kruid te verkrijgen om er thee van te trekken. Een maal per week verstrekken. Verder is er olie die gewonnen is uit de wortel van Gewone Engelwortel. Dit is een erg duur product, er zijn heel veel wortels nodig om bijvoorbeeld één liter olie te kunnen winnen. Voor de vogels is het door het eivoer te mengen één maal per week verstrekken.