Foniopaddy.

Door: A. Lemmens

2017.

Uit andere benamingen van Foniopaddy, zoals hongerige rijst en Acha rijst, zou je kunnen denken dat het een rijstsoort is, maar het is een grassoort. Zoals we zullen zien is het een voedzame grassoort ook voor onze vogels. Van grassen weten we dat het over het algemeen een goede voedingsbron zijn voor onze vogels. Van de grassoort Foniopaddy is het wel een zeer goede voedingselement. In het verleden is Foniopaddy een goede werking toegedicht met betrekking dat coccidiose, ontstekingen en om coccidiose te voorkomen. Helaas is dat nog steeds niet duidelijk, via wetenschappelijk onderzoek, of dat zo is of niet en welke stof dit veroorzaakt. Inmiddels heb ik wel wat meer kunnen achterhalen ten aanzien van de werkzame stoffen van Foniopaddy. Gezien de werkzame stoffen van Foniopaddy zeker een voedingsbron voor onze vogels die de moeite waard is aan de vogels te verstrekken.

Nu er meer werkzame stoffen bekend zijn, heb ik deze werkzame stoffen voorgelegd aan dierenarts Hedwig van der Horst met de vraag of deze stoffen invloed kunnen hebben op coccidiose. Haar antwoord luid: Die twee aminozuren hebben geen enkele invloed op coccidiose. Aminozuren zijn bouwstenen van eiwitten. Het enige dat wat invloed zou kunnen hebben is het zwavelgehalte maar dat is zo laag dat het te verwaarlozen is. Zwavel wordt pas interessant in gehalten zoals in knoflook en uien.

Eigenlijk vind ik dat voor dit voedingselement voor vogels nader onderzoek gedaan moet worden om er achter te komen of het zo is of niet dat het coccidiose voorkomt en geneest. Ik vind dat dit een taak zou moeten zijn van de N.B.v.V. Dat geldt voor meer zaken waarbij dingen niet duidelijk zijn, zoals zwarte stip, enz.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam:
Digitaria exilis, de witte vorm
Digitaria iburua, de zwarte vorm
Engels: Foniopaddy
Duits: Foniopaddy
Frans: Foniopaddy

Omschrijving:
Foniopaddy is het zaad dat voortgebracht wordt door een grassoort die van nature voorkomt in Afrikaanse landen rond de Sahelwoestijn. In gecultiveerde vorm wordt het gekweekt in Oeganda. Het is een grassoort met de naam Fonio. Van oudsher is het voor de bevolking een belangrijk voedingsproduct. Foniopaddy noemen ze in die landen “acha”. Er zijn twee soorten, een witte vorm (digitaris exilis) en de zwarte vorm (digitaris iburua). Het is een eenjarige kruidachtige plant. Die een hoogte van 30 tot 80 centimeter kan bereiken. De aar, die het zaad voortbrengt, bestaat uit meerdere fijne oren van zo’n 15 centimeter lang. De plant kent twee soorten bloemen waarvan een steriele en de andere vruchtbare bloem die het zaad voortbrengt. Het zaad is erg klein zo’n 1,5 mm. Er zijn ongeveer 2000 zaden nodig om 11 gram te krijgen. De kleur van het zaad varieert van wit, geel en paars. Het zaad of graan rijpt in vergelijking met andere granen snel. En zijn soorten die na 42 tot 56 dagen na het zaaien geoogst kunnen worden. Andere graansoorten hebben wel 165 tot 180 dagen nodig om rijp te worden na het zaaien.

Medische aspecten:
Het zaad of liever gezegd het graan activeert allerlei lichaam processen die belangrijk zijn. Deze activering ontstaat door fytonutriënten en vezels. Deze stoffen komen voor in plantaardig voedsel.
– Bevordert de opbouw van kraakbeen.
– Bevordert de opbouw van nagels.
– Bevordert de opbouw van de bevedering.
– Bevordert het goed doordringen van de bevedering door de huid.
– Bevordert de stofwisseling.
– Bevordert een gezonde huid.
– Bevordert de spieropbouw.

Werkzame stoffen:
Aminozuren:
– Methionine
– Cysteïne
– lipiden

Methionine is een essentieel zwavelhoudend aminozuur. Aminozuren zijn essentieel voor elk levensproces, daarom heten ze ook essentiële aminozuren. De aminozuren zorgen voor het transport en de opslag in het lichaam van water, vetten, koolhydraten, mineralen en vitaminen. In samenwerking zijn Cysteïne en Methionine de eiwitten aanmakers in het lichaam. Alle aminozuren zijn belangrijke bouwstenen voor het lichaam. Sommige aminozuren kunnen niet zelf aangemaakt worden door het lichaam, maar moeten uit de voeding worden gehaald. Aminozuren bestaan uit proteïnen die de bouwstenen zijn van alle lichaamsdelen zoals spieren, organen maar ook veren, nagels en snavels. Zelfs hormonen en enzymen zijn opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren zijn in twee groepen verdeeld, essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren worden niet door het lichaam zelf aangemaakt. De niet-essentiële aminozuren worden door het lichaam zelf aangemaakt uit andere aminozuren. Er bestaan zo’n 20 aminozuren. Hiervan zijn er 9 essentieel.

Essentiële aminozuren zijn:
– Histidine
– Isoleucine
– Leucine
– Lysine
– Methionine
– Fenylalanine
– Threonine
– Tryptofaan
– Valine

Werking Aminozuren:
Een van de functies van aminozuren is de opbouw en herstel van spierweefsels. Ze spelen tevens een rol bij de werking van vitaminen en mineralen.

Werking Lipiden:
Lipiden worden ook wel lipoïden genoemd. Dit zijn vetten en vetachtige stoffen in het bloed die niet oplosbaar zijn in water maar wel in alcohol. Vetzuren, vetachtige stoffen, die in het lichaam andere stoffen aanmaken met vergelijkbare functies. Ze maken hormonen en galzuren aan.

Voedingswaarde:
Bezit een groot eiwit-, koolhydraten- en vezelgehalte in vergelijking met andere graansoorten. Hierdoor heeft Foniopaddy meer voedingswaarden dan andere graansoorten. Het bevat veel meer zwavel dan andere graan soorten. Het zwavel zit geconsenteerd in de korrel (zaad).

Analyse:

In gedroogde vorm in %.

Calcium 0,022
Magnesium 0,13
Fosfor 0.25
Kalium 0.17
Zwavel 0,16
Koper 6,8
IJzer 38,8
Mangaan 21,6
Natrium 72,3
Zink 33,4