Door: A. Lemmens.
Echte kervel is een kruid met geneeskracht. Zeker een plant die we kunnen gebruiken als voeding voor onze vogels gezien de medische aspecten die het heeft.
Wetenschappelijke naam: Anthriscus cerefolium.
Engelse naam: Real chervil.
Duitse naam: Echter Kerbe.
Franse naam: Vrai cerfeuil.
Cerefolium is afgeleid van Latijnse woord kairephullon wat betekent blad om van te genieten. Anthriscus komt uit het Grieks en betekent halm of holle stengel.
Echte kervel is een eenjarige plant uit de familie van de schermbloemachtige. De smaak is licht anijsachtig. In Europa en delen van Afrika en Azië is de plant verwilderd. De plant bloeit in april en mei. De bloemschermen zijn samengesteld uit witte bloempjes die vrij vroeg in het jaar bloeien. De plant kan een hoogte bereiken van 100 cm. De stengels zijn glad en hol. Boven de knoppen zijn de stengels behaard. De schermstralen zijn ook behaard. De witte bloemen hebben een doorsnee van 3 tot 4 mm. Iedere bloem heeft vijf kroonblaadjes. De bloemen vormen samen een scherm met acht tot vijftien schermstralen. De vruchten zijn zwart van kleur met boven aan een uitsteeksel dat half zolang is als de vrucht. De vrucht is een tweedelige splitvrucht. De bladeren lijken veel van uiterlijk op een varen. De onderzijde is zacht behaard. In Nederland en België zijn twee soorten inheems; fijne kervel (Anthriscus caucalis) en Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris).
– Spijsvertering bevorderend.
– Stimuleert de eetlust.
– Mild opwekkend.
– Bloed reinigend.
– Vocht afdrijvend.
– Verhelpt keel klachten.
– Helpt verwondingen te gewezen.
– Helpt huidaandoeningen te gewezen.
– Slijmoplossend.
– Jicht verlichtend.
– Koorts verdrijvend.
– Maagfunctie versterkend.
– Goede werking van de nierfunctie.
– Ontgifting lichaam.
– Etherische oliën.
– Bitterstoffen.
– Isoanthol.
– Estragol.
– Chavibetol.
– Alkaloïdenglycosiden.
– Caroteen.
– Bioflavonoïden.
– Vitamine B6.
– Vitamine B12.
– Vitamine C.
– Vitamine D.
– IJzer.
– Antioxidanten.
– Natrium.
– Kalium.
– Koolhydraten.
– Eiwitten.
– Calcium.
– Magnesium.
– Vetten.
– Verzadigde vetten.
– Voedingsvezels.
– Methylchavicol.
– Isoanethol.
– Estragol.
– Coumarine.
– Flavoïde.
– Allyl.
– Dimethoxybenzeen.
– Palmitinezuur.
– Petroselinezuur.
– Linolzuur.
Gezien de medische aspecten van dit kruid zeker de moeite waard om het te gebruiken in het voedingsschema van de vogels. In de handel zijn de volgende producten te verkrijgen die we kunnen gebruiken bij de vogels; kruiden extract van Echte kervel, gedroogd blad en olie op basis van Echte kervel. Het zijn alle drie producten die we kunnen mengen door het eivoer. Het gedroogde blad kunnen we hiervoor het beste fijn malen.