Delichazaad.

Door Aswin Lemmens

Dit is een grassoort zaad dat door de meeste vogels graag wordt gegeten. Een van de vele voordelen van dit zaad, is dat het niet bewerkt is en er zijn geen insecten-,onkruiden- verdelgingsmiddelen bij gebruikt. Het behoudt zijn voedingswaarde over geruime tijd. Daarbij heeft het voeding technisch ook een aantal niet te onderschatte voordelen. Een zaad dus, dat we eigenlijk onze vogels niet moeten onthouden.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Sorghum biocolor.
Sorghum kent 28 gecultiveerde soorten.
In alle Europese landen is dit zaad bekend onder de naam Delichazaad.

Herkomst:
Van oorsprong is het een grassoort uit Oeganda. Wanneer en hoe de eerste gecultiveerde soorten zijn ontstaan is niet duidelijk. Het is een belangrijke graansoort geworden voor de hele wereld. Dat heeft de soort te danken aan de ongevoeligheid voor droogte. Een andere belangrijke bijkomstigheid is dat het glutenvrij is, wat weer gunstig is voor mensen met een allergie.

delicha

Beschrijving:
Het is een eenjarige plant, afhankelijk van soort, die een hoogte kan hebben van 60 tot 500 cm. De stengeldikte ligt tussen
de 5 mm en 30 mm. De bladeren lijken van vorm veel op de bladeren van maïs, maar zijn korter en breder. Het blad is glad en bedekt met een waslaag. De pluim is dicht gesloten er kunnen wel 6000 aartjes (het zaad of graan) aan zitten. De zaden, afhankelijk van de soort, kunnen wit, geel, rood of bruin van kleur zijn.

Analyse:
Sorghum is naaste familie van de gierst. In grote lijnen komt de analyse van sorghum overeen met die van gierst.
Per 100 gram:
Water 21,3 gram
Eiwit 10,6 gram
Koolhydraten 60 gram
Vet 3,9 gram
Enkelvoudig onverzadigd vetzuur 1 gram
Meervoudig onverzadigde vetten 2 gram
Vezels 3,2 gram
Vitamine B1 0,26 milligram
Vitamine B2 0,14 milligram
Vitamine B6 0,75 milligram
Vitamine B11 30 µgram
Natrium 3 milligram
Kalium 300 milligram
Calcium 30 milligram
Fosfor 310 milligram
IJzer 9 milligram
Magnesium 150 milligram
Koper 0,85 milligram
Zink 1,8 milligram

Medische aspecten:
Delichazaad heeft een antioxidanten werking, afvoer van giftige stoffen in het lichaam. Voorkomt de vervetting van de aderen en andere hart- en vaatziekten. Beschermt de slokdarm tegen infecties. Door de aanwezigheid van de goede vezels voorkomt het darmstoornissen. Remt de groei van tumoren aan poten en ogen van de vogels. Beschermt de huid, belangrijk met betrekking tot de rui van vogels. De huid moet in optimale conditie zijn zodat de bevedering goed door de huid heen kan komen tijdens de rui. De vezels hebben doorstuwwende werking in de darmen, waardoor de vertering beter verloopt. Verstoppingen komen minder snel voor. Het aanwezige ijzer speelt een belangrijke rol in de zuurstofvoorziening in het lichaam. Stimuleert de groei en bevordert de weerstand tegen infecties.

Voor onze vogels:
In Afrika, waar dit gras in de natuur voorkomt, wordt Delicha veel door vogels bezocht als het zaad zich gevormd heeft. Met andere woorden, een bewijs dat het een plaats heeft in de voedingsketen van de vogels. Het zaad, dat vrij grof is, wordt het beste opgenomen door dat wat grotere vogels. Het zaad, dat te koop is via internet of op een vogelmarkt, is onbehandeld, wat inhoudt dat de vezels nog aanwezig zijn in het zaad. Door de aanwezigheid van de koolhydraten is het een energierijke voeding. Een gegeven dat belangrijk is in perioden zoals de rui en de kweek, die veel energie vergen.