Door: A. Lemmens.
2022.
Citroengele honingklaver is een kruid met vele mogelijkheden zowel medicinaal als culinair gezien. Het wordt vaak verwisseld met Akker honingklaver. Voor de vogels is het een extra aanvulling in het voedingsschema. Daarnaast geurt de plant ook lekker, zodat we dit kruid ook kunnen gebruiken om in de ruimte waar de vogels gehuisvest zijn de lucht aangenamer te maken.
Wetenschappelijk naam: Melilotus officinalis.
Duitse naam: Echter Steinklee.
Engelse naam: Yellow Sweetclover.
Franse naam: Mélilot officinal.
De wetenschappelijke naam Melilotus officinalis, in het Latijn, is afgeleid: Melilotus betekent Klaver die honing geeft. Officinalis betekent uit de apothekerswerkplaats, wat betekent dat het een kruid is dat officieel als geneeskruid gebruikt wordt. Honingklaver is de letterlijke vertaling uit het Latijn. Citroengeel omdat dat de kleur van de bloemen is.
Citroengele honingklaver is een tweejarige plant, kan ook het een eenjarige of meer jarige zijn. De winterknoppen overwinteren vlak onder de grond waar ze beschermd worden door het strooisel. De hoofdbloei is tussen juli tot en met oktober. De plant kan een hoogte bereiken van 30 tot en met 150 cm. De wortels is een penwortel die een diepte kan bereiken van 100 cm. De stengels zijn liggend tot rechtopstaande, zijn kaal en bossig vertakt. De blaadjes staan met drie bij elkaar. De deelblaadjes van de onderste bladen zijn eivormig en hebben scherpe tanden, die van de hogere bladen zijn smaller. De blaadjes aan de onderkant blaadstengel zijn meestal niet getand. De bloemen zijn tweeslachtig. De bloemen groeien in slanke losbloemige trossen die 4 tot 10 cm lang worden. De bloemetjes zelf zijn 4 tot 7 mm lang en zijn lichtgeel van kleur en aan het eind witachtig. De kelk van de bloem kan licht behaard zijn. Het vruchtbeginsel is kaal en aan de voet versmald tot een steeltje van 1 mm. De vrucht is een doosvrucht. De peulen zijn kaal, ruw van oppervlak, stomp, 3,5 mm lang en eivormig. Later worden ze bruin van kleur. Ze hebben vijf tot acht dwarsrichels, een stekelig puntje en bevatten meestal één zaadje. De zaden zijn langlevend, meer dan vijf jaar. Tweelobbig.
– Versterkt het bloed.
– Versterkt de aderen.
– Verhoogt de weerstand van de bloedvaten.
– Vermindert de weerstand van de haarvaten.
– Bloedcirculatie in de hersenen verbeterend.
– Verbetert de werking van de lymfklieren.
– Voorkomt aderverkalking.
– Voorkomt klonters in het bloed.
– Verhelpt vermoeidheid.
– Conditie van de huid verhogend.
– Vocht afdrijvend.
– Verhoogt de werking van de darmen.
– Verhoogt de werking van de maag.
– Is kalmerend.
– Is pijn stillend.
Uitwendig gebruik:
– Verhelpt oogbindvliesontsteking.
– Verhelpt ooglisrandontsteking.
– Verhelpt huidwonden.
– Verhelpt jicht.
– Verhelpt kneuzingen.
– Verhelpt jeuk.
– Coumarinen:
melilotoside,
melilotol,
melilotine,
benzopyrone,
o-coumaarzuur,
coumarinezuur,
hydrocoumarine.
– Flavonoïden:
oligosacchariden,
kaemferol,
quercetine
di-C-arabinosyl-apigenol
– Sapanosiden
– Melilotzuur.
– Hars.
– Vitamine C.
– Etherische oliën.
Alle jonge blaadjes, bloemen en zaad zijn te gebruiken als voeding voor de vogels. In de handel zijn gedroogde plantendelen en een tonicum verkrijgbaar. Het zaad moeten we zelf plukken aan de plant. Van de gedroogde plantendelen kunnen we thee trekken en deze thee als drinkwater één maal per week verstrekken. Het tonicum kunnen we door het drinkwater mengen en één maal per week verstrekken. Het tonicum kunnen we ook door het eivoer mengen en één maal per week verstrekken. De jonge blaadjes en de verse bloemen moeten we zelf plukken aan de plant. Wat we dan één maal per week kunnen verstrekken aan de vogels. Niet langer in de hokken laten liggen dan zo’n 12 uur. De plantendelen verslakken nog al snel.