Door: A. Lemmens.
2019.
Brandnetel is een kruid dat al in oude Griekse en Romeinse tijd geloofd werd om zijn geneeskrachtige werking. De Romeinen dichtte de Brandnetel seksuele driften verhogende eigenschappen toe. Dit kruid en zeker het rijpe en onrijpe zaad is een goed voedingsmiddel voor onze vogels.
Wetenschappelijke naam: Urtica.
Engelse naam: Stinging Nettle.
Duitse naam: Grose Brennessel.
Franse naam: Grande Ortie.
is vertaald branden. Het geslacht Urtica bestaat uit dertig tot vijfenveertig soorten. Van oorsprong komt de plant uit Azië en Afrika. Heden ten dagen is de plant over de hele wereld te vinden. In Nederland komt de grote Brandnetel (Urtica dioicia) en de kleine Brandnetel (Urtica urens) voor. Soms komt men hier ook de meer zuidelijke Brandnetel (Urtica membranacea) tegen.
Brandnetel is een overblijvende plant. De plant kan een hoogte bereiken van 30 cm tot 130 cm. De bloei maanden liggen in de periode van juni tot en met oktober. De wortels zijn horizontaal kruipend, de wortelstok heeft taaie gele wortels die nogal vertakkend zijn. De plantenstengels zijn rechtopstaande, vierkantig, de bloeistengels hebben korte zijtakjes in de bladoksels. De stengels zijn behaard met brandharen en korte gewone haren. De plant komen we in grote groepen tegen in de natuur. De bladeren staan tegen over elkaar en zijn donkergroen van kleur, de vorm is langwerpig tot eirond, de tanding is grof ondiep gezaagd met een hartvormige voet. Ze kunnen 5 cm tot 10 cm lang zijn. De tanding aan de bladtop is groter dan de rest van de tanding van het blad. De bladschijf is langer dan de steel. Op de onderkant van de bladeren bevinden zich ook brandharen en korte gewone haren. De bloemen zijn eenslachtig en tweehuizig, de kleur van de bloemen zijn groenachtig. De mannelijke bloem vormt een lange overhangende katjesachtige bloemen die langer zijn dan de bladsteel. Ze hebben vier bloemdekbladen en ook vier meeldraden met gele helmhokjes. De vrouwelijke bloemen zijn kleiner en groen van kleur, ze vormen kleine kluwen die later gaan hangen. Ze hebben ook vier bloemdekbladen waarvan twee korte aan de binnenkant en twee lange aan de binnenkant. Het vruchtbeginsel is bovenstandig met een stijl en een grijs veervormig stempel. De vruchten zijn eenzadige dopvruchten die ook wel nootjes genoemd worden. In vier bloemdekbladen zit het zaadje. De zaden kunnen tot vijf jaar ontkiembaar blijven.
– Voorkomt en geneest huiduitslag, steenpuisten, acné, zweren en gaat vette huid en veren tegen.
– Conditie verbeterend na ziekte.
– Immuunsysteem verbeterend.
– Bevordert de spijsvertering.
– Is goed voor de bot ontwikkeling.
– Urine afdrijvend.
– Bloedzuiverend.
– Verhelpt bloedarmoede.
– Mineraal tekorten vult het aan.
– Voorkomt krampen.
– Helpt urinezuur te verwijderen.
– Voorkomt en verhelpt jicht.
– Houdt neusvlijmvliezen gezond.
– Verhelpt leveraandoeningen.
– Verhelpt galaandoeningen.
– Verhelpt geelzucht.
– Bevordert nagels en kraakbeen.
– Pijn bestrijding.
– Ontsteking remmend.
– Houdt de bloedvaten en hart in conditie.
– Heeft een goede invloed op de nieren.
– Heeft een antioxidanten werking.
– Histamine, geeft het branderig effect in combinatie met verscheiden zuren.
– Vitamine A.
– Vitamine C.
– Vitamine B1.
– Riboflavin B2.
– Pantthathathzuur B5.
– Foliumzuur B11.
– Vitamine E.
– Vitamine K.
– Calcium.
– Zink.
– Zwavel.
– IJzer.
– Silicium.
– Kalium.
– Boron.
– Natrium.
– Koper.
– Magnesium.
– Mangaan.
– Chroom.
– Nitraten.
– Biotine.
– Looistoffen.
– Eiwitten.
– Kaempferol.
– Quercetine.
Als we willen dat Brandnetel effect heeft op de gezondheid van de vogels zullen we, in welke vorm dan ook, regelmatig de plant aan de vogels moeten verstrekken. Zeker een maal per week. Brandnetel kan op verschillende manieren gebruikt worden in de voeding van vogels. Hiervoor gebruiken we de zaden en het blad van de plant. Het zaad kunnen we voeren aan de vogels als halfrijp zaad en rijp zaad. Het blad van de plant kunnen we op meerdere manieren aan de vogels verstrekken. We gebruiken alleen het jonge blad. Het jonge blad is altijd in de top van de plant te vinden. Het verse jonge blad kunnen we fijn knippen en onder het eivoer mengen. Het blad is ook gedroogd te koop in natuurwinkels. Het gedroogd blad moeten we verpulveren en door het eivoer mengen. Van het jonge blad kunnen we ook thee trekken en afgekoeld als drinkwater aan de vogels verstrekken. Brandnetelthee is te koop in natuurwinkels. Verder is er in de handel Brandnetel tonicum te verkrijgen. Dit tonicum is door het eivoer te mengen.
Het is zeker aanbevelingswaardig Brandnetel op te nemen in het voedingspatroon voor onze vogels gezien de vele effecten die het heeft op de gezondheid. Daarnaast is het een welkome afwisseling in de voeding voor de vogels, wat weer belangrijk is om verveling te voorkomen.