Bodemmineralen voor vogels

Biggencompost of AVI TERRA, zoals het tegenwoordig heet is een andere vorm van het toedienen van mineralen. Bodemmineralen werden vroeger Biggencompost genoemd. Sinds een jaar of twee is dit product onder de naam AVI TERRA op de markt. Men heeft de samenstelling nog optimaler gemaakt door onder anderen de sporenelementenverhouding te verbeteren. Waar komt de naam biggencompost vandaan. Van varkens is bekend dat ze graag in de aarde wroeten, daaruit halen ze mineralen en sporenelementen. In de moderne varkensfokkerij komen de varkens weinig of niet buiten, waardoor ze ook niet meer in de grond kunnen wroeten. Biggen compost werd of wordt dan ook als vervanging gegeven.

klei

Bij de mensen, die de vorm- en postuurkanarie de lizard kweken, is dit voedingselement al langer in gebruik. In de gehele kanarie wereld is het al jaren lang bekend. Toen noemden we het Biggencompost. We geven AVI TERRA aan de vogels niet alleen omwille van de mineralen en sporenelementen wat het afweersysteem verbeterd, maar ook om het zwarte eumelanine ( pigment) te verstevigen in veren, huid en hoorndelen. Een ander product dat het zwarte eumelanine kan verstevigen is de plant bruidssluier, zowel de bloemen als de bladeren. Helaas kan ik nog niet zeggen waarom dit zo is. Wetenschappelijk heeft men dit nog niet kunnen analyseren welke stof dit nu veroorzaakt. Alle voedingsdeskundigen die ik heb benaderd weten deze vraag ook nog niet te beantwoorden. Het heeft een aanzurende werking wat een gunstig effect veroorzaakt op de darmflora en de spijsvertering. Door het hoge gehalte aan organischestof ( koolstof ) heeft het een zuiverende werking. Het is zacht van structuur waardoor de vogels het makkelijk opnemen. Uit mijn ervaring met de kweek van LIzards en Baardsijzen, weet ik dat het goed werkt. De meeste Amerikaanse sijzen bezitten zwarte bevedering. Als de middelen AVI TERRA en bruidssluier hun effect hebben op de zwartenbevedering, huidpigment en hoorndelenpigment van de lizard en de baardsijs, dan hebben ze hetzelfde effect ook bij de andere Amerikaanse sijzen. Het heeft mij in elk geval mooie vogels opgeleverd.

De samenstelling van AVI TERRA
Het is samengesteld uit doorvroren zwartveen, geselecteerde kleisoorten en verrijkt met sporenelementen. 90% doorvroren zwartveen, 10% klei en 0,25 kg/m3 sporenelementen. PH 3,5-4,5. ECL<0,5 ms/cm.