Door: A. Lemmens.
2021.
Alleen de bessen zijn voor vogels eetbaar. Voor de mens zijn ze giftig. De plant moet gedoseerd gebruikt worden, wat te maken heeft dat de plant giftig kan zijn in grote hoeveelheden. Voor de vogels is de plant goed te gebruiken voor behandelingen van huid aandoeningen. Bij voorbeeld aan de poten.
Wetenschappelijke naam: Solanum dulcamar.
Engelse naam: Woody Nightshade.
Duitse naam: Bittersüsser nachtschatten.
Franse naam: Douce-amère.
Solanum is de Latijnse naam voor alle soorten nachtschadeplanten. Dulcamara is een samenvoeging van dulce wat zoet betekend en amaris wat bitter betekent in het Latijn.
Behoort tot de familie van de nachtschaden. Een overblijvende verhouten dwerg plant in de vorm van een struik. De bloei valt in juni tot en met september. Bereikt een hoogte van 30 tot 200 cm. De wortels zijn vertakt en kruipende wortelstok. De stengels kunnen klimmen, op de grond liggen, rechtop staan of om elkaar winden. De voet is houterig die meestal overwintert. De bloeitwijgen sterven af na de bevruchting. De bladeren staan verspreid en zijn giftig. Soms kaal soms licht behaard. Ze zijn donkergroen en vaal paars aangelopen. Ze variëren sterk in vorm. Ze zijn langwerpig tot eirond en spits. Aan de voet hebben ze een of twee lobben. De randen zijn gaaf. De bloemen zijn tweeslachtig. De plant is rijk aan bloemen, 10 tot 25, overhangend. Schermvormige trossen met bloemen van 1 tot 1,5 cm grote bloemen. De bloemen hebben 5 bloemblaadjes en zijn blauwpaars van kleur of zelden wit. De vruchten, bessen, zijn voor de mens niet eetbaar maar voor vogels zijn ze wel eetbaar. De hangende, glanzende bessen zijn eerst groen en later rood tot roze. Ze zijn eivormig tot langwerpig de zaden zijn kortlevend, een tot vijf jaar en zijn tweelobbig. De plant is giftig, in kleine hoeveelheden heeft het geneeskracht.
– Bestrijd artrose.
– Bestrijd artritis.
– bestrijd jicht.
– Bestrijd eczeem.
– Bestrijd luchtweg aandoeningen.
– Werkt ontkrampend.
– Heeft een ontsmettende werking.
– Antitumorwerking.
– Drijft vocht af.
– Heeft een positieve werking op de huid.
– Steroïde alkaloïde glycosiden: Soladulcamaridine, Soladulcidine, Solasodine, Solanidine, Solamarine, Solanosine, Solamargine, Tomatidine en Betasolamarine.
– Steroïde saponinen: Tigogenine, Yamogenine, Solayamocinosiden A en B Soladulcosiden.
– Dulcamaretinezuur.
– Dulcamarinezuur.
– Tanninen.
Buiten de bessen en huid behandeling hebben we weinig aan deze plant voor onze vogels. Inwendig is de dosering bij vogels moeilijk te bepalen gezien de giftigheid bij overdosering. Uitwendig is het een goede geneeskrachtige plant.