Door Aswin Lemmens
Appelazijn is een natuurlijk product. Het wordt gemaakt van appels. Van deze appels maakt men eerst appelsap door de appels te persen. Aan het sap voegt men gist toe, door het gistingsproces ontstaat alcohol. Hierbij spelen de suikers uit de appel een belangrijke rol. Nu is er een soort appelwijn ontstaan. Deze appelwijn laat men via rondpompen in contact komen met zuurstof. Door het toevoegen van azijnbacterie komt een proces op gang waaruit azijnzuur ontstaat. De alcohol verdwijnt nu, daar leven de bacteriën op, en appelazijn is ontstaan. Appelazijn heeft geneeskrachtige eigenschappen die niet alleen voor de mens, maar ook voor de vogel van belang zijn. Appelazijn bevordert de spijsvertering, bij regelmatig gebruik bevordert het immuunsysteem van het lichaam. Appelazijn is bij de mensheid al erg lang bekend als gezondheidsbrenger. Azijn als conserveringsmiddel. Het inmaken van fruit en groenten gebeurt ook in azijn, waardoor de ingemaakte producten langer houdbaar zijn, conservering. Azijn beschermt tegen schimmels en bacteriën op natuurlijke wijze. Deze bescherming tegen schimmels en bacteriën speelt ook een belangrijke rol bij het instandhouden van de darmflora. De darminhoud lijft dierdoor op een zuurgraad waarin de schimmels en bacteriën niet kunnen leven.
Azijn en zeker appelazijn zorgen voor een snelle genezing. Na een ziekte heeft appelazijn werking waardoor het lichaam sneller herstelt. Als het om infecties gaat of andere bacteriële aandoeningen heeft appelazijn zelf een genezende werking en bestrijdt dus deze infecties. Ruim voordat onze jaartelling begon was de medische werking van appelazijn al bekend. De stoffen die appelazijn bevat, die een medische werking hebben zijn er vele: Pectine, is een belangrijke voedingsvezel. Voedingsvezels zijn koolhydraten die het lichaam niet verwerken, waardoor ze belangrijke vertragende functie vervullen in de opname van suikers in het bloed. Kalium. Kalium zorgt voor het goed werken van de spier, ook reguleert het vocht in het lichaam. Magnesium. Magnesium is een mineraal, dat een belangrijke rol speelt in de opbouw van de lichaamseiwitten en een rol speelt bij de goede werking van spieren en zenuwen. Fosfor. Fosfor regelt o.a. de energiehuishouding in het lichaam en samen met andere mineralen zorgt het voor de stevigheid van de botten. Zwavel. Zwavel is ook weer een onderdeel van de lichaamseiwitten. Zwavel bevordert ook de spijsvertering. B1 vitamine. Vitamine B1 is nodig voor de energie van het lichaam. Het bevordert de verbranding in het lichaam. B2 vitamine bevordert energievoorziening en speelt een rol in de opbouw van de huid. B12 vitamine is een belangrijke stof bij de aanmaak van rode bloedcellen en bevordert de werking van het zenuwstelsel. Appelazijn houdt de darmflora gezond waardoor ook de spijsvertering optimaal werkt.
Verzuring van het lichaam is de grootste veroorzaker van het verouderen van het lichaam met al zijn negatieve gevolgen. Appelazijn ontzuurt het lichaam waardoor de stofwisseling beter werkt. Appelazijn bevat dus ook voedingvezel pectine, dat schommelingen van de bloedsuikerspiegel tegengaat. Dat heeft een hongerstillende werking en gaat vetopslag tegen. Binnen de natuurgeneeskunde gaat men er vanuit dat een gezonde darmflora veel positieve effecten heeft op het functioneren van het lichaam. Gezonde darmen geven een gezond evenwicht, een goede afweer en genoeg levensenergie. Een lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen, daarnaast hebben evenzoveel bacteriën een belangrijke rol te vervullen in ons lichaam of dat van een ander levend wezen, dus ook voor onze vogels. Appelazijn verstrekken we als volgt aan onze vogels. Hoe doseren we appelazijn: Uitgaande van het kraandrinkwater met een PH waarde van 7 a 7,5, moet er 7 ml appelazijn aan 1 liter water worden toegevoegd. Dit goed mengen, doorroeren. De PH waarde van het drinkwater is dan 5,5 a 6. Dit drinkwater, vermengt dus met appelazijn, moet twee achter elkaar per week gegeven worden. Appelazijn is in een goede dierenwinkel of natuurwinkel te verkrijgen.