Akkerklaver – Een van de beste nectar planten van ons land.
Wetenschappelijke naam: Melilotus officinalis.
Familie naam: Vlinderbloemenfamilie, Fabaceae.
Engelse naam: Yellow Sweetclover.
Franse naam: Melilot officinal.
Duitse naam: Echter Steinklee.
De wetenschappelijke benaming komt uit het Grieks en betekent: Meli is honing en lotus betekent klaver.
Afmeting: 30 tot 150 cm groot.
Levensduur: Tweejarig.
Bloeitijd: Juli t/m oktober.
Wortels: Een penwortel.
Stengels: De liggende tot rechtopstaande stengels zijn kaal en bossig vertakt.
Bladeren: De blaadjes zijn per drie gerangschikt. De deelblaadjes van de onderste bladen zijn eivormig en scherp getand, die van de hogere bladen zijn smaller. Deze hebben meestal geen tanden.
Bloemen: De bloemen groeien in slanke losbloemige trossen van 4 tot 10 cm lang. De 4 tot 7 mm lange bloemen zijn lichtgeel van kleur, maar aan het eind van de bloeitijd verbleken ze tot wit. Het vruchtbeginsel is kaal en aan de voet versmald tot een steeltje van 1 mm.
Vruchten: de kale, ruwe peulen zijn eivormig, 3 tot 5 mm groot en worden later bruin van kleur. Ze hebben 5 tot 8 dwarsrichels en bevatten meestal 1 a 2 zaadjes.
Bodem: Zonnige, open plaatsen op vochtige tot droge, matig voedselrijke, omgewerkte, kalkhoudende en stenige grond heeft de voorkeur van de plant.
Groeiplaatsen: omgewerkte plaatsen, ruigte, duinen, puin, steengroeven, industrieterreinen en bij havens.
Wereld: Europa en West-Azië. Gebieden met een gematigd klimaat op het noordelijke halfrond.
Nederland: Vrij algemeen, het meest in een stedelijke omgeving, vrij zeldzaam in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen, zeldzaam op de Waddeneilanden.
België: Vrij algemeen in het kustgebied, Brabant, het Maasgebied en de Zuidelijke Ardennen.
De plant bevat de volgende werkzamestoffen:
– Cumarine, deze stof veroorzaakt de zoete honinggeur. Deze stof komt ook voor in Lievevrouwebedstro (Galium odoratum) en Reukgras (Anthoxanthum odoratum)
– hars
– verscheidene glycosiden
– looistoffen
– etherische olie
– flavonïde
– slijm
– zuur
– vitamine C
De medicinale werkingen zijn kalmerend, kramp opheffend, ontstekingremmend, verzachtend, samentrekkend en urinedrijvend.
Wij als vogelliefhebbers kunnen deze plant gebruiken als ruimteverfrisser in onze vogelhokken. Het geeft een frisse honingzoete geur in het kruidenmengsel, dat we gebruiken voor het preventief bestrijden van ongedierte in onze vogelverblijven. De jonge blaadjes kunnen als groenvoer gegeven worden. Zowel de rijpe als de halfrijpe zaden kunnen gegeven worden. De bloemen zijn rijk aan nectar waardoor ze zeker gegeten worden als de vogels ze eenmaal kennen. De producten van deze plant moeten we niet te veel of te vaak aan onze vogels geven. Bij te veel of te vaak kunnen er problemen bij de ademhaling, het hart of het vaatstelsel ontstaan, dit wordt veroorzaakt door de stof Cumarine.