Aardpeer

Door: A. Lemmens.

2021.

Aardpeer is een plant waar de knollen als groente gegeten kan worden. Voor onze vogels is het een groente die we als gekookte groenten door het eivoer kunnen mengen. Hiervoor moeten de gekookte knollen fijn gemalen worden. Het is op deze wijze weer een afwisseling in het voer aanbod.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Helianthus tuberosus.
Engelse naam: Jerusalem Artichoke.
Duitse naam: Topinambur.
Franse naam: Topinambour.

Helianthus is afgeleid van het Griekse Helios wat zon betekent en Anthos betekent bloem. Tuberosus betekent met knol, dus met knolvormige wortelstok.

Beschrijving:
Aardpeer is een overblijvende plant en maakt winter knoppen. Ze hoort tot de familie van de composieten. De bloeitijd ligt tussen september en november. De plant kan een hoogte bereiken van 120 tot 240 cm. De wortels zijn eetbaar. De knollen zijn van binnen wit en van buiten paars, onregelmatig van vorm. De stengels zijn rechtopstaande, ruw behaard en bovenaan vertakt. De bladeren staan meestal tegenover elkaar. De vorm is eivormig en grof getand. De onderste zijn iets groter dan de bovenste. Ze hebben vrouwelijk en mannelijke bloemen. De kleur is geel en zijn 4 tot 8 cm groot. De bloemen staan alleen of met enkele bij elkaar. De bloemschijf, bloembodem, is geelgroen. De lancetvormige omwindselbladeren zijn donkergroen. De vrucht is een eenzadige dopvrucht of ook wel nootje genoemd. Tweezaadlobbig, kiemplantje heeft twee blaadjes. Van oorsprong komt de plant uit Noord-Amerika. De knol kan rauw of gekookt gegeten worden.

Werkende stoffen:
– Bifidobacteriën.
– Azijnzuur.
– Boterzuur.
– Propionzuur.
– Melkzuur.
– Hormoon Fyto-oestrogeen.
– Inuline.
– Polysachariden.
– Water.
– Eiwit.
– Koolhydraten.
– Vitamine B1.
– Vitamine B2.
– Vitamine B3.
– Vitamine B5.
– Vitamine B6.
– Vitamine B11.
– Vitamine B12.
– Vitamine C.
– Vitamine D.
– Vitamine E.
– Vitamine K.
– Natrium.
– Kalium.
– Calcium.
– Fosfor.
– IJzer.
– Magnesium.
– Koper.
– Selenium.
– Zink.

Medische aspecten:
– Spijsvertering werkt beter.
– Vocht afdrijvend.
– Helpt bij afvallen.
– Voorkomt botontkalking.
– PH-waarde daalt in darmen.
– Mineralen worden beter opgenomen door de darmen.
– Bevordert de darmflora.
– Werkt goed bij diarree.
– Bevordert de immuniteit.
– Houdt de bloedsuikerspiegel goed.

Voor vogels:
Het moge duidelijk zijn, dat deze groente soort ook voor vogels een goed middel kan zijn om de gezondheid van de vogel te bevorderen. Zoals eerder al gezegd is Aardpeer rauw of gekookt te eten. De gekookte versie is veel zoeter van smaak dan de rauwe versie. De rauwe Aardpeer kunnen we het beste fijn raspen en onder het eivoer mengen. De gekookte Aardpeer kunnen we het beste heel fijn snijden en koud onder het eivoer mengen. De gekookte Aardpeer zal door de zoete smaak eerder door de vogels worden opgenomen. Eenmaal per week door het eivoer mengen.