Aad Wijsman.

Het kweekverslag van mijn kapoetsensijzen vanaf 2018.

Door: Aad Wijsman.

Ik ben 6 jaar geleden begonnen met het aanschaffen en kweken van Magellaansijzen Dat waren 3 koppeltjes om mee te beginnen. Het was niet zo moeilijk om met deze vogeltjes te kweken en het ging heel voorspoedig,
ondanks dat ik geen enkele ervaring had met het kweken van Amerikaanse sijzen. Ik werd via een vogelvriend lid van de W.A.S. en heb daar ene meneer Cor Koppes uit Heiloo ontmoet. Hem (Cor) gesproken te hebben, begreep ik dat hij veel ervaring heeft met het kweken van vogels, hij zei dat hij o.a. Kapoetsensijzen bezat. Daar had ik wel interesse in en vroeg of hij 2 koppels jonge kapoetsen te koop had. Dat bleek zo te zijn en heb een afspraak met hem gemaakt om de vogels in Heiloo te komen halen. Op de afgesproken datum ben ik met 2 andere vogelvrienden naar Heiloo getogen. Daar aangekomen werden we verwelkomd met een lekker kopje koffie met koek. (Echt Noord Hollandse gastvrijheid) Na wat gezellig gekletst te hebben en ervaringen gewisseld te hebben, zijn we naar zijn vogelverbijf gegaan. Wat had die man het goed voor elkaar. Een mooi schoon en keurig verblijf. Cor had al een paar koppeltjes apart gezet zodat hij niet eerst vogels moest gaan vangen. Prachtige gezonde vogeltjes waren het.

Met deze vogels ben ik in 2019 gaan kweken in broedkooien van 100 x 50 x 40. Heb daar 2 rondes mee gebroed en totaal 14 mooie jonge vogels als resultaat. In 2020 heb ik met 3 koppeltjes gekweekt maar dat ging niet zo goed. Koppel 1 had 2 nestjes met in totaal 3 jongen. Koppel 2 had 2 keer 4 onbevruchte eitjes. Koppel 3 had 2 nestjes met in totaal 4 jongen. Ik voer ze met Blattner kapoetsenzaad en tijdens de broedtijd geef ik ze eivoer van easyyem gemengd met Perle morbide en Germix. Ik hoop dat het volgend jaar wat beter gaat w.b. het aantal jonge kapoetsensijzen. Het is wel jammer dat de bijeenkomsten van de W.A.S. in 2020 geen doorgang konden vinden i.v.m. Het Coronavirus. Altijd leuk en gezellig om ervaring en kennis op te doen van de daar aanwezige leden.