Aad Wijsman.

Door: Aad Wijsman.

2020.

Ik heb in 2017 2 stellen Yarrelsijzen gekocht bij een heel goede en bekende kweker. Zijn naam is Cor Coppens uit Heiloo . Ik ben daar gekomen via de W.A.S. we werden daar geweldig ontvangen met zijn 3 op koffie en gevulde koek. Ik heb toen 2 stellen gekocht en ben daar mee gaan kweken.

Het afgelopen jaar ben ik begonnen met de kweek rond. In maart ben ik gaan koppelen in een kooi van 120×0,40×0,40 De hele winter zaten ze naast elkaar in een kooi met een schijf er tussen. Half maart heb ik de schijf vervangen voor gaas er tussen en begin mei heb ik een nestkastje er in gehangen. Na 3 weken had ik 4 eieren maar na 8 dagen geschouwd te hebben zag ik dat ze niet bevrucht waren Dus ben ik op aanraden van een collega fokker begonnen met 3 dagen in de week vitamine E en Calferol D3 vitamine en met vloeibare calcium. Dat was ook omdat verschillende andere sijzen ook niet bevruchte eieren hadden. Dat heb ik gedaan en na 3 weken weer het nest kastje er in gehangen. Al na 4 dagen het eerste ei en de op volgende dagen nog 3 eieren. Na 12 dagen had ik 4 jongen en die hebben ze ook groot gebracht. Na 30 dagen is de pop al weer begonnen aan het volgende nest. Ik heb de man en jongen gescheiden van de pop en die had na een week weer 4 eitjes. Ze waren ellemaal bevrucht en na 12 dagen 4 jongen. Maar na 3 dagen lag er een dood in het nest. Op de 5 dag geringd. Dus ik mag niet klagen hoe het gegaan is. Ik voer sijs 1 van blattner en ze krijgen iedere dag een blaadje paarde sla en eivoer van easyyem en van blattner germix gemengd en perlamorbide in de verhouding van 1 op 3 dat doe ik voor het 2de jaar en met veel succes.